Hlavní obsah

Odveta bitvy o Anglii je poslední nadějí Chelsea, titul už Čech vzdal

MANCHESTER

Loni slavili double, letos mohou zůstat bez jakékoliv trofeje. Poslední nadějí je pro fotbalisty Chelsea už jen Liga mistrů, v odvetě čtvrtfinále však budou v úterý večer na Old Trafford odvracet hrozbu vyřazení. Na treble naopak dál pomýšlí Barcelona, která by měla v Doněcku už jen stvrdit hladký postup do semifinále. Oba úterní zápasy můžete od 20:45 sledovat v on-line reportážích na Sport.cz.

Foto: Tom Havezi, ČTK/AP

Útočník Manchesteru United Wayne Rooney (vlevo) v souboji s Michaelem Essienem z Chelsea.

Článek

Liga mistrů, nebo nic. Závěr sezóny se fotbalistům londýnské Chelsea až příliš rychle zjednodušil. A může být ještě hůř. Nejenže v Premier League ztrácejí na vedoucí Manchester United jedenáct bodů, k odvetě čtvrtfinále Ligy mistrů na Old Trafford nastoupí zatíženi porážkou 0:1 z domácího utkání...

„Je nám jasné, že tohle je poslední trofej, kterou můžeme reálně v této sezóně získat. Proto je to obrovsky důležitý zápas. Manchester už to v lize asi nepustí. Mají formu, vyhrávají a dokážou zvládat i zápasy, ve kterých nehrají tak dobře. Těžko si dokážu představit, že by poztráceli tolik bodů,“ konstatuje na svých stránkách Petr Čech, brankář „Blues“.

Fernando, probuď se konečně!

Obhajobu titulu tedy musí oželet a doufat, že alespoň pohárovou bitvu o Anglii jeho tým zachrání. Jenže „Rudí ďáblové“ jsou po prvním utkání na koni a v Lize mistrů ze třiceti posledních zápasů prohráli jen jediný! „Musíme hrát na to, abychom první branku vstřelili my, ale bylo by dobré neinkasovat. Jinak si to zbytečně ztížíme. Ideální scénář je dát dva góly a postoupit bez prodloužení, ale to určitě nebude jednoduché,“ kalkuluje Čech.

Fernando Torres s dresem Chelseafoto: www.chelseafc.com

Chelsea zoufale potřebuje, aby se konečně trefil útočník Torres, který v jejím dresu ještě neskóroval. „Je jen otázka času, kdy začne dávat góly - a pak se už nezastaví. Nikdo v kabině o tom nepochybuje,“ ujišťuje Michael Essien. „Torresův první gól mě teď nezajímá. Hlavní je, aby Chelsea vyhrála a postoupila. Když se při tom trefí i Fernando, jen dobře,“ odráží stále stejnou otázku kouč Carlo Ancelotti.

S Ferdinandem nemá Ferguson obavy

Největší rival posledních sezón se může jen smát, že největší zimní posila zatím Chelsea nepomáhá. „Torresem se vůbec nezabývám. Klíčové je, že jsme si výhrou na Stamford Bridge vytvořili dobrou výchozí pozici,“ libuje si Rio Ferdinand, který už má po návratu do sestavy obranu „Rudých ďáblů“ zase na povel.

„Jsem rád, že je Rio zpátky. S ním jsme mnohem sebevědomější. Po vítězství venku je naší výhodou, že hrajeme proti Angličanům, které moc dobře známe,“ těší se z výhodné pozice i kouč Alex Ferguson.

Dario Srna (vlevo) se marně snaží zastavit Messiho, po jehož přihrávce padl první gól Barcelony. foto: Reuters/Albert Gea

Barca jednou nohou v semifinále

Zatímco v taktické partii anglických gigantů se příliš gólů nedá čekat, ve druhém duelu úterního večera by mohl být k vidění mnohem „romantičtěji“ vedený zápas. Barcelona doma spláchla Šachtar 5:1, takže v Doněcku jí jde už jen o potvrzení postupu. Domácí však dál sázejí na útočné choutky plejády svých Brazilců a alespoň odvetu chtějí urvat.

„Co odvetu, pořád nám jde o postup! AS Řím jsme tady dali tři góly, teď potřebujeme jen jednu trefu navíc. Máme sílu na to, abychom Barcelonu porazili 4:0 a postoupili,“ šokuje útočník Luiz Adriano.

Barca je pro jistotu dál ve střehu. „Nemůžeme být před odvetou tolik na kopci. Na Ukrajině to nebude lehké. Teď jsou před námi tři, čtyři týdny, v nichž se rozhodne, jestli získáme tři trofeje,“ slibuje Xavi, že favorit nic nepodcení.

Úterní program čtvrtfinále (začátky ve 20:45):
Manchester United - Chelsea (ČT4, on-line přenos na Sport.cz), první zápas 1:0.
Šachtar Doněck - FC Barcelona (Nova Sport, on-line přenos na Sport.cz), první zápas 1:5.
Ve středu se hraje (také od 20:45): Tottenham - Real Madrid (první zápas 0:4), Schalke 04 - Inter Milán (první zápas 5:2).

Reklama

Související témata: