Hlavní obsah

VIDEO: Styděl bych se, být Barcou. Za skandály i za vítězství v Lize mistrů, zuřil Mourinho

MADRID/PRAHA

Připomínal právě explodující sopku, z níž se valí zloba a hněv. „Styděl bych se, být Barcou. Styděl bych se za skandál na Stamford Bridge v semifinále proti Chelsea před dvěma lety, styděl bych se za tehdejší výhru v Champions League. Styděl bych se i teď za skandál na Bernabeu,“ soptil portugalský kouč ve službách madridského Realu José Mourinho poté, co jeho „Bílý balet“ prohrál s Barcelonou první semifinálovou partii Ligy mistrů 0:2 a sen o účasti ve finále se rozbil napadrť.

Foto: Sergio Perez , Reuters

Protestující Jose Mourinho byl za trest z lavičky posazen za mříže mezi diváky.

Článek

Třetí díl letošního El Clásico a režie tradiční -  Real dohrávající opět jen v deseti. A ke všemu s Mourinhem vykázaným na tribunu, neboť po hodně přísném vyloučení Pepeho v 61. minutě častoval německé sudí nejen sarkastickými poznámkami a zesměšňujícími gesty, ale podle očitých svědectví i sprostými urážkami, jejichž český překlad je záhodno vytečkovat.

Letošní duely El Clásico
16.4.Real – Barcelona 1:1liga82. Ronaldo (p) - 53. Messi (p)ČK: 52. Albiol (Real)
20.4.Barcelona – Real 0:1finále Šp. poháru103. RonaldoČK: 120. Di Maria (Real)
27.4.Real – Barcelona 0:2semifinále LM76. a 87. MessiČK: 61. Pepé - 45. Pinto (náhradník)
3.5.Barcelona - Real ?:?druhé semifinále LM
Ve čtvrtém sloupci autoři gólů, v pátém vyloučení hráči.

Na rozdíl od ligového duelu šlo ale o konfrontaci na evropské pohárové scéně a tudíž o postup do květnového finále Ligy mistrů ve Wembley. Proto žádný div, že Mourinho takhle vybuchl. Zvláště, když na rozdíl od ligového zápasu se jeho oslabenému týmu tentokrát vyrovnat nepodařilo a po nádherném sólu Messiho naopak inkasoval druhý gól.

Trenér Realu Madrid José Mourinho během zápasu s Barcelonou.foto: Reuters/Felix Ordonez

Odkud se bere ta moc, ptal se Mourinho

„Někdy jsem naším fotbalovým světem doslova znechucen. Proti Barceloně nemá nikdo šanci vyhrát a tak si často kladu otázku, odkud tahle moc pochází a proč ji má právě Barca. Proč ji vždycky přispěchají na pomoc rozhodčí? Stalo se to před dvěma lety v semifinále na Chelsea, málem totéž se stalo mně loni s milánským Interem, letos něco podobného okusil Arsenal. A teď pro změnu zase my,“ nebral si Mourinho servítky a chrlil ze sebe příklady, kdy sudí stranili Kataláncům.

„Proč každý soupeř Barcelony dohrává v oslabení? Kde se tahle síla Barci bere? Je to snad tím, že má na dresech nápis UNICEF, což si zasluhuje větší publicitu? Anebo snad Villarovou silnou pozicí v UEFA?“ otřel se i o prezidenta španělské fotbalové federace Angela Villara.

"Kdybych řekl, co si myslím, skončil bych"

Mourinhovu zlobu pochopitelně vyvolaly verdikty německého sudího Wolfganga Starka, který nejprve vyloučil Pepého a poté vykázal portugalského kouče z lavičky.

"Nic jsem mu neřekl. Jen jsem se smál, tleskal a jeho verdikt ocenil dvěma zdviženými prsty. Opravdu nic jiného. Kdybych sudímu nebo UEFA řekl, co si myslím, moje trenérská kariéra by dnes večer skončila," cituje španělský server Marca.com Mourinhovo obhajobu.

Je to pokaždé stejné, přidal se Ronaldo

Hráči Realu se pochopitelně na stranu svého trenérského boha přidávali. „José má pravdu. Barcelona má nesporně fantastický tým, ale má také velký vliv. Na hřišti i mimo něj. Jen se podívejte co se stalo s Arsenalem, Chelsea, Interem,“ notoval si s Mourinhem jeho hvězdný krajan Cristiano Ronaldo.  „Je to proti nim pokaždé stejné, tohle je už počtvrté, co se něco podobného stalo. V zásadních zápasech přispěchají rozhodčí  Barce pokaždé na pomoc.“

Cristiano Ronaldo strká do trenéra Barcelony Pepe Guardiolyfoto: ČTK/AP

„A pak jste bez šancí, protože v deseti se s Barcelonou hrát nedá. Měl jsem v úmyslu držet bezbrankový stav a v závěrečné fázi nasadit třetího útočníka, jenže rozhodčí mně to prostě nedovolil,“ prozrazoval své taktické záměry Mourinho, aby hned dodal: „Ano, teď už jsme vyřazeni. Ale na rozdíl od Barcelony se stydět nemusím.“

Joseph se nad Josého výpady povznesl

Kouč katalánského velkoklubu Josep Guardiola na Mourinhovy výpady a zlostné tirády vůbec nereagoval. „Po prohře ve finále Španělského poháru minulou středu jsme se poučili a zlepšili, protože v některých věcech jsme si ve Valencii počínali opravdu špatně. Tentokrát jsme hráli velice agresivně, vyhráli spoustu osobních soubojů, nasazení Keity nám hodně pomohlo. A výkon Messiho, který je v pouhých třiadvaceti letech třetím nejlepším střelcem v historii našeho klubu, zrovna tak,“ glosoval Guardiola s až zarážejícím klidem a nadhledem duel plný vášní, emocí, strkanic a karet.

Mimochodem – i náhradní gólman Barcelony Sergio Pinto ji dostal - červenou. Ovšem po skončení první půle při strkanici během odchodu ze hřiště, takže na poměr sil na hřišti to vliv nemělo.

„Jsme devadesát minut od finále, ale ve Wembley ještě nestojíme. Nejprve musíme zvládnout sobotní ligový duel a pak úterní odvetu s Realem na Nou Campu,“ nenechal se Guardiola vtáhnout do polemiky s Mourinhem.

Reklama

  2 : 1 Real Madrid - Bayern 2 : 1 101. min Živě
20240508T21 : 00:00+0200
Real Madrid vs. Bayern
Real Madrid vs. Bayern
Real Madrid
Bayern
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.