Hlavní obsah

VIDEO: Už dost, rozlítilo se vedení Barcelony. Právníci teď studují, zda budou Mourinha žalovat

MADRID/PRAHA

Znají ho. Moc dobře vědí, jakým provokatérem dokáže Mourinho být. O výpadech vznětlivého portugalského kouče proti Barceloně by se dal sepsat román, neboť snad není vzájemného zápasu, aby se o katalánský klub neotřel a nepočastoval ho jízlivou glosou. Přesto generalitu Barcelony Mourinhovy výroky po středeční první semifinálové partii Ligy mistrů vytočily natolik, že pověřilo své právníky, aby je důkladně prostudovalo a zvážilo, zda se nemají obrátit se stížností na UEFA.

Foto: Felix Ordonez, Reuters

Trenér Realu Madrid José Mourinho během zápasu s Barcelonou.

Článek

„Je to šťastný manažer, protože rozhodčí ochraňují jeho hvězdy každý zápas.  A ty hvězdy simulují minutu za minutou, v sedmi osmi sudího obklopí a žádají žlutou kartu pro soupeře.“

Domníváte se, že tenhle  Mourinhův výpad byl adresován Guardiolovi po středečním prvním semifinále Ligy mistrů, v němž Real prohrál  s Barcelonou 0:2? Omyl! Takhle se otřel o Katalánce a jejich trenéra Franka Rijkaarda už v říjnu roku 2006, kdy seděl na lavičce londýnské Chelsea a jeho tým uhrál na Nou Campu remízu 2:2.

Zloba se umocňuje, proto přitvrdil

S přibývajícími lety a samozřejmě zkušenostmi přitvrdil. A sáhl pro munici daleko těžšího kalibru, protože jeho zloba vůči Barceloně se umocňuje.

Protestující Jose Mourinho byl za trest z lavičky posazen za mříže mezi diváky.foto: Reuters/Sergio Perez

„Proč každý soupeř Barcelony dohrává v oslabení? Kde se tahle síla Barcelony bere? Je to snad tím, že má na dresech nápis UNICEF, což si zasluhuje větší publicitu? Anebo snad Villarovou silnou pozicí v UEFA? Proč jí vždycky přispěchají rozhodčí na pomoc?“ kladl si řečnické otázky na tiskové konferenci, přičemž se otřel i o předsedu španělského fotbalového svazu Anegla Villara. A aby nezůstalo jen u slovní ekvilibristiky, uváděl příklady.

Skandál za skandálem, vypočítával José

„Před dvěma lety  se to v semifinále přihodilo Chelsea, mně se loni stalo málem totéž s milánským Interem, letos něco podobného okusil Arsenal. Teď jsem další skandál zažil já s Realem,“ chrlil ze sebe a to už nepřipomínal dřívější zápasy Chelsea s Barcelonou, kdy byl kupříkladu vyloučen Didier Drogba nebo v únoru roku 2006 na Stamford Bridge Asier del Horno.

Na co Mourinho narážel
Chelsea – Barcelona 1:1V semifinálové odvetě Ligy mistrů v květnu 2009 neodpískal sudí Övrebö proti Barceloně hned několik jasných pokutových kopů. Hosté v 90. min. vyrovnali Iniestou na 1:1 a Chelsea vypadla. Vyřazení těžce nesl hlavně Drogba, který po utkání rozhodčího málem inzultoval a jen trenér Hiddink mu v tom zabránil. I tak dostal Drogba od UEFA distanc na čtyři zápasy LM.
Barcelona - Inter 1:0V odvetném semifinále LM v dubnu loňského roku vyloučil rozhodčí už ve 28. min. Mottu. Inter ovšem i v deseti vzdoroval, nakonec prohrál jen 0:1 a po předchozí domácí výhře 3:1 Barcelonu vyřadil.
Barcelona – Real 5:0V ligovém duelu loni v listopadu byl v 90. min. vyloučen v 90. min. Ramos. Real ale už stejně prohrával 0:4.
Barcelona – Arsenal 3:1V březnové odvetě osmifinále Ligy mistrů byl v 56. min. za stavu 1:1 vyloučen hostující Van Persie. Arsenal v oslabení dvakrát inkasoval a byl vyřazen.
Real – Barcelona 1:1V prvním z jarních dílů El Clásico šel v 52. min. ze hřiště Albiol a Messi zajistil v ligovém duelu hostům z penalty vedení 1:0. I v deseti ale Real gólem Ronalda z penalty vyrovnal.
Barcelona – Real 0:1Ve finále Španělského poháru ve Valencii byl Realu ve 120. min. vyloučen Di Maria.
Real – Barcelona 0:2V prvním semifinále LM byl v 61. min. vyloučen Pepé, oslabený Real pak dvakrát inkasoval.

„Jenom se ptám, proč rozhodčí tohle udělá v zápase, který je vyrovnaný a jenž on svým verdiktem ovlivní?! Co se za tím skrývá? Doufám, že se jednoho dne odpovědi dočkám,“ rozparádil se Mourinho. „Rozhodčí je přece na hřišti od toho, aby zajistil nestrannost a rovnost oběma týmům. Aby vyhrál ten lepší.“

Už to bude jen pan Josep Guardiola

Samo sebou že i do kouče Barcelony Josepa Guardioly si rýpnul. „Věřím, že jednou také vyhraje Ligu mistrů bez incidentů a skandálů. Přeju mu to, protože je to skvělý fotbalový trenér. Osobně bych se ale styděl, kdybych ji měl vyhrát po skandálu na Stamford Bridge před dvěma lety, anebo po tom, co se tentokrát odehrálo na Barnabeu,“ nebyl rozlícený José k zastavení. „Já už Ligu mistrů vyhrál dvakrát. S týmy, které neměly mít na vítězství šanci. Vyhrál jsem ale prací, hrdostí, úsilím a potem.“

Jose Mourinho z Realu Madrid se tváří nerudně poté, co si potřásl rukou s barcelonským Pepem Guardiolou.foto: Reuters

Nakonec mu to nedalo a pochopitelně reagoval i na Guardiolův postesk před zápasem. Trenérovi Barcelony totiž nebylo po chuti, že ho Mourinho familiárně nazýval Pepem.

„On je mistrem urážek. Velkým šéfem, s nímž nemohu v tomto směru vůbec soutěžit. Chtěl bych mu proto udělit mimosoutěžní trofej Ligy mistrů. Doufám, že si ji vezme domů a užije si ji,“ rozpálil se jindy zdrženlivý Guardiola.

„Nebyla v tom žádná neúcta, myslel jsem prostě, že ho tak mohu oslovovat. Od nynějška ho však bude titulovat pan Josep Guardiola,“ sarkasticky ucedil Mourinho, jenž se nikdy netajil tím, že jako trenér na sebe bere dobrovolně roli provokatéra a padoucha.

Ano, jsem padouch a provokatér

„To proto, abych ochránil své hráče a nasměroval veškerý tlak a kritiku na sebe,“ vysvětloval.

I po středeční semifinálové partii Ligy mistrů to udělal. Podle šéfů Barcelony však už překročil všechny meze, takže právníci teď jeho výroky pečlivě studují a zvažují, zda se má klub obrátit s žalobou na UEFA.

„Mourinho tvrdě kritizoval rozhodčího Wolfganga Starka a naznačil, že UEFA nadržuje Barceloně. Proto naše právní oddělení jeho výroky prostuduje a zváží, zda podáme stížnost disciplinární komisi UEFA,“ stojí na oficiálních stránkách Barcelony.

Reklama

Související témata: