Hlavní obsah

Plzeň je blízko Lize mistrů, Trondheim vyřadila a 80 miliónů shrábla

PLZEŇ

Vydatný srpnový déšť je pokropil živou vodou. Fotbalisté Viktorie Plzeň sice první poločas odvety 3. předkola Ligy mistrů zpackali, po přestávce však dominovali a Rosenborg Trondheim porazili 3:2. Po výhře 1:0 v Norsku tak jde Plzeň dál a v pohárech přečká až do zimy. I kdyby neuspěla v play-off Ligy mistrů, má garantovanou účast ve skupině Evropské ligy a také zisk minimálně 80 miliónů korun. Jméno příštího soupeře se Plzeň dozví v pátek.

Foto: Petr Horník, Právo

Plzeňský Petr Jiráček (vlevo) bojuje o míč s Fredrikem Winsnesem z Rosenborgu Trondheim.

Článek

Sparta s Dynamem Kyjev v roce 1998 a Slavia proti Šachtaru Doněck o dva roky později „dokázaly“ v boji o Ligu mistrů výhru 1:0 zvenku v domácí odvetě prohospodařit a vypadnout. Mnohem méně pohárově zkušená Plzeň stejnou chybu opakovat nechtěla. Tím spíše, že Rosenborg před týdnem na jeho půdě ve všech směrech předčila.

Krátká vstupní pasáž také patřila Viktorii. Kolář vysunul Jiráčka, který po souboji ve vápně spadl. Koukal se po rozhodčím, ale Chorvat Strahonja místo penalty nařídil jen rohový kop. V dalších minutách už bylo znát, že gól potřebuje dát hlavně soupeř. Trondheim si vypracoval několik rohů a nebezpečný přímý kop. Když si potom na hrot naběhl krajní obránce Lustig a gólman Daněk se jen díval, jak jeho hlavička těsně míjí branku, divákům hodně zatrnulo.

Naopak ve 25. minutě, když se po rohu na druhé straně prosadil Bystroň, už fanoušci zvedali ruce nad hlavu. Plzeňský stoper však hlavou pálil přesně tam, kde stál brankář Örlund. Viktoriáni byli dost nervózní, tím spíše, že Pricova jedovatá střela znovu minula jejich branku jen o vlásek. Navíc se zranil stoper Čišovský a musel ho střídat Ševinský.

A právě hrubka střídajícího hráče začala klíčovou akci prvního poločasu. První nebezpečí ještě domácí minutu před přestávkou odvrátili, pak ovšem zkoprnělou obranou proběhl aktivní bek Lustig a střelou mezi Daňkovy nohy připravil Plzeň o její náskok z prvního zápasu.

Českým šampiónům bylo jasné, že s tak slabou produkcí nemůže odveta dopadnout dobře. Druhý poločas tedy Plzeň začala aktivně. Do šance se řítil Kolář, nebezpečné byly Horváthovy centry do vápna. Začalo hustě pršet a pro domácí to byla živá voda. Jeden z Horváthových centrů se ujal hned v 55. minutě a Bakoš zblízka hlavou vyrovnal, čímž převážil postupové váhy znovu na stranu Viktorie a odvrátil možnost prodloužení. Domácí se rozjeli. Jen o pět minut později odcentroval z druhé strany Limberský a Kolář znovu hlavou poslal míč podruhé do norské sítě.

Ve Štruncových sadech se však ještě děly věci. Prica v 77. minutě vyrovnal, jenže hned o minutu později skóroval také Petržela a postup pojistil. Nervózní byl pro změnu soupeř a Plzeň už odvetu pohlídala. Od Ligy mistrů ji dělí závěrečné play-off!

Viktoria Plzeň - Rosenborg Trondheim 3:2 (0:1)
Branky: 55. Bakoš, 60. Kolář, 78. Petržela - 45. Lustig, 77. Prica. Rozhodčí: Strahonja (Chorv.). ŽK: Kolář, Jiráček, Bakoš - Svensson, Larsen, Henriksen. Diváci: 5124. První zápas 1:0, postupuje Plzeň.
Plzeň: Daněk - Rajtoral, Čišovský (31. Ševinský), Bystroň, Limberský - Horváth, Jiráček - Petržela (88. Fillo), Kolář, Pilař - Bakoš (81. Ďuriš). Trenér Vrba.
Trondheim: Örlund - Lustig, Larsen, Wangberg, Dorsin - Henriksen - Moldskred (68. Bakenga), Svensson (79. Midtsjö), Winsnes, Holm (85. Olsen) - Prica. Trenér Jönsson.

Reklama

Související témata: