Hlavní obsah

Los Plzni nepřál, o postup do Ligy mistrů se utká s FC Kodaň, navíc v Praze

PRAHA

Los jim nepřál. Plzeňští fotbalisté se v boji o premiérovou účast v hlavní části Ligy mistrů a z ní plynoucí miliónové zisky utkají s FC Kodaň. Dánský mistr je přitom asi nejtěžším protivníkem, který v osudí při losu ve švýcarském Nyonu byl... Navíc budou Západočeši hrát své domácí utkání v Praze, ve vršovickém Edenu. UEFA totiž nepovolila další zápas v plzeňských Štruncových sadech.

Foto: Jens Dige, ČTK/AP

Fotbalisté FC Kodaň měli v poslední době hodně důvodů k radosti...

Článek

Plzeň již středečním postupem přes Rosenborg Trondheim získala do klubové pokladny okolo 80 miliónů korun. Dalších přibližně sto miliónů by jí vynesla případná účast v základní skupině. K tomu ale musí přejít přes FC Kodaň, zkušeného pohárového protivníka. Dres dánského mistra nedávno oblékali také Libor Sionko a Zdeněk Pospěch, ani jeden z českých reprezentantů však už v klubu nepůsobí.

Kodaň vyhrála tři poslední ročníky dánské ligy. V předminulé sezóně vyřadila Spartu v základní skupině Evropské ligy a výborně si vedla také v minulém ročníku Ligy mistrů. Ze základní skupiny postoupila a vypadla až v osmifinále s Chelsea...

Přes léto Kodaň prošla mnoha změnami. Pospěch odešel do Mohuče, trenér Solbakken do Kolína nad Rýnem a záložník Kvist do Stuttgartu. Navíc kariéru ukončil veterán Grönkjaer. Posilou naopak je senegalský útočník Pape Diouf, který přišel z Molde. V týmu zůstal útočník N'Doye, který se stal postrachem obrany Sparty, neboť jí dal tři ze čtyř branek.

Plzeňský gólman Michal Daněk (vzadu v zeleném) hypnotizuje dráhu míče po přímém kopu Fredrika Winsnese z Rosenborgu Trondheim.foto: Právo/Petr Horník

Špatná zpráva před losem - Viktorka musí hostovat v Edenu

První duel se bude hrát v Dánsku 16. srpna, odveta pak 24. srpna v Synot Tip Areně v Praze.

Ještě před losem totiž Viktoria obdržela nepříjemnou zprávu. Evropská fotbalová unie UEFA nepovolila Plzni odehrát čtvrté předkolo Ligy mistrů na domácím stadiónu ve Štruncových sadech, který prochází rozsáhlou rekonstrukcí. Západočeši tak budou o premiérovou účast v nejprestižnější klubové soutěži bojovat v pražském Edenu.

"Velmi nás to samozřejmě mrzí, plzeňští fanoušci byli v obou dosavadních zápasech evropských soutěží naším dvanáctým hráčem a duel o účast v Lize mistrů měl být pro ně pomyslnou odměnou," reagoval ze Švýcarska generální manažer Viktorie Adolf Šádek a dodal: "Při poslední prohlídce jsme obstáli, zástupci UEFA však mají strach především z možného nedostavění tribun v nahlášených termínech a s tím související bezpečnosti."

O Ligu mistrů se ucházejí i čeští krajánci: Tomáš Jirsák s Wislou Krakov vyzve APOEL Nikósii, Daniel Pudil pocestuje s Genkem na půdu Maccabi Haifa. A dojde i na český souboj. Arsenal totiž dostal poměrně obtížného soupeře v podobě čtvrtého celku italské ligy Udine. Na trávníku se tak mohou potkat kapitán národního týmu Rosický a talentovaný útočník Vydra, který v italském týmu bojuje o místo v sestavě.

Los 4. předkola Ligy mistrů (16. a 17. srpna/odvety 23. a 24. srpna):
Mistrovská část: FC Kodaň - Viktoria Plzeň, Wisla Krakov - APOEL Nikósie, Maccabi Haifa - Genk, Dinamo Záhřeb - Malmö, BATE Borisov - Sturm Štýrský Hradec.
Nemistrovská část: Odense - Villarreal, Twente Enschede - Benfica Lisabon, Arsenal - Udine, Bayern Mnichov - FC Curych, Lyon - Kazaň.

Reklama

Související témata: