Hlavní obsah

Plzeň senzačně vyhrála v Kodani a rozrazila brány Ligy mistrů dokořán

KODAŇ/ PRAHA

Víc než naději na postup do vysněné Champions League si veze z Dánska mistrovská Plzeň. V prvním duelu kvalifikačního play off totiž díky senzační čtvrthodině v úvodu druhé půle vyhrála nad favorizovaným FC Kodaň 3:1, když vedoucí gól si za přispění Koláře vstřelil nešťastník Ottesen a druhý přidal devět minut poté Pilař. Domácí sice prohru zkorigovali, ale senzační levačka Filla je srazila definitivně. Vrbův celek si před odvetou, jež se hraje příští středu v Praze, rozrazil brány do Ligy mistrů dokořán.

Foto: ČTK/AP

Kodaňský Dame N'Doye bojuje ve vzduchu o míč s Davidem Bystroněm z Plzně v utkání play-off Ligy mistrů v Kodani.

Článek

Dánové si věřili. Dokonce natolik, že postavili hodně ofenzivní sestavu, jen aby Plzeň smetli hned v prvním vzájemném duelu. Přesnou kombinací, akcemi roztahovanými do křídelních prostorů a následnými střílenými míči do šestnáctky skutečně nahlodávali defenzívu českého mistra. Určitě i proto, že Vrbův tým vyklidil střed hřiště, kde měli domácí hráči až přespříliš volného prostoru a času ještě víc.

Plzeňská spása jen v odkopech

Plzeň nestíhala, nestačila rychlostí, prohrávala osobní souboje a odvahu k zaútočení nenašla, takže se musela jen bránit. A mnohdy dokonce za cenu bezhlavých odkopů a zbytečně ztracených míčů. Za pasivní hru však ztrestána nebyla, i když se kostarický legionář ve službách Kodaně Bolaňos po zaváhání Limberského dostal v 19. min. do víc než slibné šance, kterou ovšem zakončil nepřesnou střelou.

Až po půlhodině se český mistr alespoň na pár minut trochu zklidnil, zbavil se nervozity, byl schopen si přihrát a držet Dány na distanc od Čecha. Aby však ohrozil Wilandovu bránu, to už na něj bylo moc, i když Horváth vyzval několika přesnými pasy k rychlým výpadům neúnavného Koláře a aktivního Ďuriše.

Plzeňský Marian Čišovský se snaží odzborjit Dame N'Doyeho z Kodaně v play-off Ligy mistrů. foto: ČTK/AP

To Kodaň, která před přestávkou opět zapnula a český celek přehrávala, byla k vedoucím gólu blíž, neboť po sporném rohovém kopu míjel míč z hlavy N´Doye jen těsně tyč plzeňské brány, o voleji Brazilce Claudemira, jemuž chyběly jen centimetry, pak nemluvě. Štěstí a spolehlivý výkon Čišovského, který uhlídal Senegalce N´Doye, však Plzni pomohl udržet bezgólový stav.

Čtvrthodina jako z pohádky

Druhou půli začala Plzeň jako vyměněná. Najednou sebevědomá, ofenzivně naladěná, krokem a odvahou nešetřící. A také odměněná. Horváth hrající po přestávce velký zápas poslal po sedmi minutách balón do pokutového území, Ottesen se snažil odtlačit nabíhajícího Koláře, ale tečoval míč tak nešťastně, že se doslova dokutálel do sítě. Gól šťastný, ale pro Plzeň nesmírně důležitý.

Zvláště, když po devíti minutách přidal český mistr druhou branku a pootevřel tak brány do vysněné Ligy mistrů. Stačil výpad do obrany Kodaně pádícím Kolářem, Ďurišova zpětná přihrávka a Pilařova životní trefa z hranice šestnáctky.

Fillova levačka Dány srazila definitivně

Domácí kouč vystřídal a posílil ofenzivu ještě víc, Dánové se vrhli do útočení, na nějakou kombinaci už rezignovali a snažili se prorazit jen střílenými centry do plzeňského pokutového území.

Hlavičkující Christensen měl skutečně možnost záhy zkorigovat. Čech se však předvedl, stejně jako pár minut poté, kdy doslova akrobaticky vystřelil N´Doye. Dotřetice však plzeňský gólman kapituloval, neboť po rohovém kopu Trapp uklouzl a ve vápně nechal hlavičkujícímu Ottesenovi prostor a čas k tomu, aby naději pro Kodaň vykřesal.

Ovšem jen na chvíli... Střídající Fillo totiž po pouhých třech minutách na trávníku senzačně zpracoval dlouhý pas Horvátha a báječnou střelou levačkou rozrazil brány vysněné Ligy mistrů dokořán. Výhra 3:1 je před pražskou odvetou víc než nadějná.

První zápas 4. předkola Ligy mistrů
FC Kodaň – Viktoria Plzeň 1:3
Branky: 69. Ottesen - 52. Ottesen (vlastní), 61. Pilař, 79. Fillo. Rozhodčí: Atkinson - Mullarkey, Kirkup (všichni Anglie). ŽK: Bolaňos, N´Doye, Absalonsen - Ďuriš, Petržela, Trapp. Poločas 0:0.
Kodaň: Wiland - Thomsen, Ottesen, Jörgensen, Bengtsson - Bolaňos, Kristensen, Grindheim, Diouf (56. Nordstrand) - N'Doye, Claudemir (65. Absalonsen). Trenér: Nilsson.
Plzeň: Čech - Rajtoral, Čišovský, Bystroň, Limberský - Trapp, Horváth - Petržela (76.Fillo), Kolář, Pilař (90.+1. Hora) - Ďuriš (89. Ševinský). Trenér: Vrba

Reklama

Související témata: