Hlavní obsah

Z Plzeňska vyrazí do Prahy na zápas s Kodaní dvanáct tisíc lidí

PLZEŇ

Zhruba 12 000 fanoušků z Plzeňska by mělo ve středu dorazit na stadión pražské Slavie povzbudit fotbalisty Viktorie Plzeň v boji o postup do základní části Ligy mistrů. Jde o historicky největší počet lidí, kteří kdy z regionu za týmem vyjeli. Povolená kapacita stadiónu v Edenu 20 000 míst je beznadějně vyprodaná.

Foto: Lars Krabbe, ČTK/AP

Plzeňských fanoušků vyjede do Prahy kolem dvanácti tisíc.

Článek

Z Plzeňského kraje vyjede téměř stovka autobusů s diváky i členy klubu, speciální vlak s 11 vagony a stovky automobilů. U velkoplošné obrazovky na náměstí v Plzni se má sejít přes 10 000 lidí, většina velkých restaurací v Plzni čeká ve středu velké tržby.

"Více než polovina diváků budou Plzeňáci a ti ostatní budou mix, který bude přát Plzni, takže bychom tam měli mít stoprocentně domácí prostředí," řekl lídr plzeňských fandů Roman Bakala z Pfans.cz. Fanoušci Kodaně by měli mít zhruba 1700 lístků.

"Fanouškovských autobusů pojede přímo ze stadiónu 25, k tomu jede dalších 30 se sponzory, mládežníky a členy klubu," uvedl Bakala. Další vozy naberou lidi z Plzně-severu, Plzně-jihu i Rokycanska. Kromě vozidel zastřešených klubem pojedou autobusy dohodnuté městy, obcemi a firmami. Další fandové přijedou z dalších částí Česka. "Máme řadu objednávek reklamních předmětů například z Jablonce, Bruntálu, v Opavě je dokonce fanklub Viktorky. Hodně fanoušků máme také v Praze," dodal Bakala.

Největší počet plzeňských fanoušků

Autobusy organizované klubem vyjedou mezi 17:00 do 18:00. Speciální vlak vypravený Plzeňským krajem odjede z Plzně do Vršovic v 16:40. "Museli přidávat tři vagony a je jich jedenáct," uvedl Bakala. Ve všech vozech by mělo jet 1200 lidí. Vlak byl beznadějně plný během jednoho dne, cesta je zdarma, uvedla mluvčí kraje Petra Jarošová.

"Tolik fanoušků nikdy z Plzně na žádný zápas nevyjelo. Na finále Ondrášovka Cupu i na Besiktasi bylo na Spartě 4500 až 5000 lidí. Ale to, co se děje teď, je unikum," uvedl Bakala.

Na internetových serverech se objevují od ukončení prodeje vstupenky za tisíce korun a jejich cena stále roste. Bakala například dnes objevil na Aukru nabídku tří lístků za 10 000 korun. Přitom jejich oficiální ceny jsou 250 až 350 korun. "Bohužel, to je nešvar, který se ale neobjevuje jenom u nás. Nejlepší by bylo, aby lístky za nekřesťanské peníze těm spekulantům nikdo nekoupil," dodal.

"Zatím nám ještě nespadl server. Teď máme 2000 návštěv denně, posledních 18 měsíců je to 35.000 návštěv měsíčně," dodal šéf serveru, který funguje od září 2008. Jiné fanouškovské servery měly jepičí život. Pfans.cz chce nyní spustit oficiální fanklub. "Bude to práce pro jednoho člověka na plný úvazek, až tam jsme se dostali," uvedl Bakala.

Fandové Plzně se přesto domnívají, že hrát v Edenu je špatně. Kvůli lepší infrastruktuře by podle některých byla lepší sparťanská Letná, která je blízko MHD, metra, i parkoviště autobusů.

Reklama

Související témata: