Hlavní obsah

Jako trestanec by Vrba vypadal nerad. Oběti je však ochoten na oltář Ligy mistrů položit

PRAHA

Vlasy by riskoval strašně nerad. Když na jaře táhla jeho Plzeň za mistrovským titulem, slíbil hráčům, že půjde do hola, jestliže primát získají. Slovu trenér Pavel Vrba skutečně dostál, a když jeho tým titul vybojoval, nechal se vylepat jak trestanec v lágru. „Tři měsíce jsem fakt vypadal strašně blbě. Ale když nebude zbytí, klidně se zase vsadím,“ naznačil kouč fotbalové Plzně, že na oltář postupu do Ligy mistrů je ochoten přinášet i osobní oběti.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Trenér Plzně Pavel Vrba šel po zisku titulu dohola. I za postup do Ligy mistrů je ochoten zaplatit...

Článek

Brána do základní skupiny Champions League je před Plzní rozkopnutá téměř dokořán. Poté, co před týdnem v zemi dánské vyhrála v prvním kvalifikačním duelu čtvrtého předkola nad Kodaní 3:1, z hamletovské otázky „Být či nebýt“ zůstalo jen sloveso první.

Samozřejmě "být", pochopitelně do základní skupiny Champions League postoupit. Jako první český celek po čtyřleté odmlce, jako třetí klub po Spartě a Slavii, jenž by v nejprestižnější klubové soutěži starého kontinentu figuroval.

Ze Snu nedělá vědu. Z vyprodaného Edenu také ne

„Bude to skutečně mimořádný den. I pro mě, i když už jsem zažíval zápasy, které nás posouvaly k titulům. Jenže teď nás čeká to nejmimořádnější, co může v evropském fotbale být,“ přiznal před středeční odvetou plzeňský kouč Pavel Vrba, který se uchýlil se svými svěřenci do senohrabského hotelu Sen a do pražského Edenu si s nimi přijel večer zatrénovat.,

„Kdybychom mohli hrát v Plzni, zůstali bychom na předzápasové soustředění samo sebou doma,“ nedělal ze senohrabského luxusu vědu. Z vyprodaného Edenu rovněž ne, i když ve fotbalové Praze je to událost. Slavii se to zatím povedlo jen třikrát – hned při otevření s Jabloncem, poté v pohárovém duelu s Aston Villou a dotřetice v derby se Spartou.

Plzeň je v Edenu doma poprvé a hned ho vyprodala také. „Ukazuje se, že diváci jsou s hrou Plzně spokojeni a chtějí nám pomoci, abychom udělali výsledky,“ pravil Vrba věcně.

Reprezentace je pro Vrbu tabu

Nejen vyprodané ochozy a vidina 226 miliónů korun, které by jeho klub za účast v Lize mistrů shrábnul, by však měla hnát Plzeň za postupem. I čerstvá Bílkova nominace, který na kvalifikační duel české reprezentace ve Skotsku povolal hned čtyři plzeňské hráče, by mohla představovat náramný motivační stimul.

„Jednou jsem se k reprezentaci vyjádřil a byl jsem za to kritizovaný, takže se bojím na toto téma cokoli říkat. Trenér prostě vybral hráče, o nichž je přesvědčen, že výkonnost mají,“ odbyl téma Plzeň a národní tým lakonicky plzeňský kouč a raději myslel na středeční konfrontaci s Kodaní.

„Samozřejmě že si hru Kodaně rozebíráme, protože víme, že bude muset hrát stejný fotbal, jaký praktikuje v lize a s jakým na nás vyrukovala doma.  My se jí ale přizpůsobovat nesmíme. Kdybychom chtěli jen bránit a odehráli poločas, jako třeba v předchozím kole s Trondheimem, nikomu by se to nelíbilo,“ varoval své svěřence a ani nemusel přidávat, že takovýto výkon by vysněný postup rozhodně nepřinesl.

Reklama

Související témata: