Hlavní obsah

Do Ligy mistrů se 100 milióny. Klepou si na čelo, jaký mančaft se tam dostal, směje se Vrba

Euforii prožíval ve středeční noci dvojnásobnou. Z šestého kvalifikačního vítězství v šestém zápase, v němž šlo jeho Plzni o Ligu mistrů, z postupu do základní skupiny nejprestižnější a nejlukrativnější evropské klubové soutěže stejně tak. „Ale prožívám ji i z toho, že jsme podali důkaz, že i mužstvo, jež chce hrát útočný fotbal, do Champions League postoupit může, byť není ekonomicky nejsilnější. Mělo by to působit jako vzpruha pro další menší kluby v našem fotbale,“ přidával trenér českého mistra a nyní i účastníka Ligy mistrů Pavel Vrba.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Trenér Plzně Pavel Vrba se raduje z postupu do Ligy mistrů.

Článek

Získal jste mistrovské tituly s Ostravou, Žilinou i Plzní, zahrál si evropské poháry, ve středeční noci jste však postupem přes Kodaň dosáhl trenérského úspěchu skutečně mimořádného. Dá se cesta do Champions League vůbec s něčím porovnat?

Pro majitele klubu je postup rozhodně důležitější než titul, pro nás ale také. Vždyť do Champions League se nedostaly klubu s mnohem vyššími rozpočty, než máme my. Když někomu vykládám, že musíme vyjít s rozpočtem sto miliónů, klepe si každý na čelo, jaký mančaft se to do Ligy mistrů dostal.

Na příkladu vaší Plzně se ovšem ukázalo, že nejen peníze rozhodují, což platí pro Evropu, stejně jako pro český fotbal.

Právě proto jsem rád, že jsme Kodaň vyřadili a do základní skupiny Champions League se dostali. Celou uplynulou sezónu jsem kolem sebe slyšel a všude četl, že mistrem se musí stát Sparta, protože jedině ona má vzhledem ke koeficientu a koneckonců i rozpočtu šanci do Ligy mistrů se dostat. My však dokázali, že i mužstvo, jež chce hrát útočný fotbal, postoupit může, byť není ekonomicky nejsilnější.

Naznačujete, že můžete posloužit jako inspiromat?

Spíše jako vzpruha pro menší kluby. Pokud jde o kluby ekonomicky zajištěné a mající dobré mužstvo, mohou se vydat cestou jako my.

Pavel Vrba věří, že Plzeň i v základní skupině Ligy mistrů body uhraje.foto: Právo/Jan Handrejch

Jenže teď jste v základní skupině Ligy mistrů a soupeři vás začnou brát vážně. Už to nebude jako v případě Trondheimu nebo Kodaně, mužstvech, jež možná nevěděly o nějaké Plzni vůbec nic...

Nevím, nakolik nás trenéři Trondheimu či Kodaň studovali, ale tím, že jsme oba soupeře dvakrát porazili, jsme své fotbalové kvality dokázali. A se stejným cílem půjdeme do zápasů ve skupině, kde nechceme působit jako nějaký trpaslík. Rádi bychom nějaké body uhráli a o postup do jarní části Champions League se ucházeli.

To myslíte vážně?

Proč ne? Cestou do skupiny jsme vyřadili dva pravidelné účastníky Ligy mistrů, teď nás čekají samo sebou protivníci těžší a silnější, protože před losováním figurujeme až ve čtvrtém koši. Dostaneme zřejmě tři protivníky, kteří Champions League hrají léta, ale my své kvality dokázali a dokázat je budeme chtít zase.

Máte už vysněného soupeře, kterého byste chtěl při večerním losování dostat do skupiny? Barcelonu, Chelsea, Arsenal?

Mnichovský Bayern. Šlo by o zajímavého soupeře, na jehož stadión je to od nás z Plzně dvě hodiny jízdy, takže bychom ušetřili i za letenky. A navíc by se tam za námi mohla vydat spousta fanoušků.

Ona se jich vydala spousta už na duel s Kodaní, takže Eden byl počtvrté v historii vyprodaný. A navíc vás po postupu zahrnoval ovacemi ve stoje. I to byl asi mimořádný zážitek...

Skutečně si nevzpomínám, kdy jsem naposledy podobnou atmosféru v českém fotbale zažil. Kulisa v Edenu byla fantastická, zážitek úžasný a byl bych proto moc rád, aby se podobné zápasy na podzim ve skupině Ligy mistrů opakovaly. Vždyť my nehráli jenom za Plzeň, ale za celý český fotbal, což diváci určitě vnímali a podle toho k povzbuzování přistoupili.

Nakonec tedy pro vás bylo výhodou, že vám UEFA nepovolila hrát zápasy v Plzni, ale že jste museli a budete muset do Edenu na větší stadión.

Nevím, zda to byla výhoda pro nás, ale pro naši pokladnu docela určitě.

Neměl jste po prohraném prvním poločase obavy, aby se velké očekávání nezhroutilo?

Do přestávky jsme měli skutečně špatný pohyb uprostřed hřiště, špatně jsme i bránili, čehož Kodaň hrající vabank využívala. Třeba tím, že se krajní záložníci přesouvali do středu hřiště a beci hráli falešná křídla. O přestávce jsme si všechno vysvětlili, upustili od napadání soupeřových stoperů, zhustili jsme střed hřiště a hlavně si počínali mnohem aktivněji. Zachytávali jsme víc situací protivníka, z čehož se rodily brejky, šance a nakonec i dva góly.

Ale po inkasovaném gólu vám muselo být zle. A po první půli, kdy měla Kodaň navrch, pak tuplem!

Daleko složitější to bylo po prvním poločase v předchozím kole s Trondheimem. Ale i tak stačilo hráčům říct, aby novinářům dokázali, že nás loni kritizovali neprávem, když tvrdili, že nemáme kondici na druhé poločasy. Prostě jsem jim řekl, aby se do přestávky šetřili a ve druhé půli zabrali, abychom se pro změnu dočetli, že máme kondici výbornou a zápasy dovedeme otáčet. A my to svedli, všech šest dosavadních kvalifikačních utkání jsme vyhráli, což je něco mimořádného.

Určitě i proto, že se vám povedlo během léta mužstvo vhodně posílit a doplnit. Na hostování přišel z Hradce Králové Pilař, ze Soči jste na poslední chvíli přivedli brankáře Čecha, angažovali jste Čišovského ze zkrachovalého rumunského Temešváru.

Mužstvo se buduje a daří se nám ho dobře doplňovat, i když samozřejmě někdo do něho zapadne lépe, někdo hůře. V létě se nám podařily vynikající přestupy, neboť Čišovský a Pilař jsou fakt vydařené nákupy, s nimiž se naše kvalita zvedla.Ukázali jsme, že i přestupy, které nejsou miliónové, mohou být hodně přínosné.

Který transfer považujete za nejdůležitější?

Určitě příchod Čišovského. Když jsem se dozvěděl, že se o jeho transferu jedná a že o něho zároveň bojuje jistý slovenský klub, nevěřil jsem, že se rozhodne pro Plzeň. Čekal jsem, že bude chtít zůstat na Slovensku, o to příjemněji jsem byl překvapen, když nakonec přišel k nám. Byl to jeden z nejlepších přestupů, který jsme udělali a z něhož se zrodilo naše česko–slovenské mužstvo, neboť Slováci Bakoš, Ďuriš a Čišovský jsou našimi klíčovými hráči.

Takže teď už jen zbývá, abyste Čišovského doporučil trenérovi Weissovi pro slovenskou reprezentaci, jako jste to udělal v případě Jiráčka a spol. a reprezentace české.

Klidně by mohl ve slovenské reprezentaci hrát, a jestliže trenér Weiss naše zápasy sleduje, třeba ho do svého výběru povolá. V Rumunsku nebyl Marián tolik vidět, teď ho má kouč národního celku na očích.

Reklama

Související témata: