Hlavní obsah

Kouč Barcelony Guardiola považuje Plzeň za záhadnou. Nasadí nejsilnější sestavu

BARCELONA

Kdysi býval hvězdou barcelonské zálohy, pak se prosadil jako kouč u rezervy, s níž hrál báječný fotbal a ten předvádí pod jeho vedením i tým, který je dnes považován za nejlepší klubový celek na světě. Přesto jeho kouč Josep Guardiola (40) stále tvrdí... „Pořád o sobě pochybuji, kdykoliv mohu skončit.“

Foto: ČTK/AP

Kouč Barcelony Pep Guardiola na tréninku před utkáním Ligy mistrů proti Viktorii Plzeň.

Článek

Zeptám se nejprve na ty pochybnosti. Proč děláte trenéřinu, když se bojíte o svoje místo, i když jste nejúspěšnější kouč posledních let, který získal za tři roky jedenáct trofejí?

Trenérem jsem se stal proto, že jsem chtěl po skončení aktivní kariéry zůstat u fotbalu a tahle práce mě lákala. Nejprve jsem si chtěl dokázat, jestli na to vůbec mám. Odpověděl jsem si "ano". Snažím se udělat pro Barcelonu maximum, ale nevidím sebe sama jako nejdůležitější osobu, která stojí za jejími úspěchy. Proto říkám, že mohu kdykoliv skončit. Ale maximum práce bych se snažil samozřejmě odvést, kdekoliv budu.

Po zápase s Plzní to ale nebude...

To nevíte nikdy, kdy to bude.

Co o tomto soupeři víte?

Viděli jsme dva jejich zápasy, ale abych mohl říct, že o nich něco opravdu vím, musel bych vidět tři čtyři, takže se zeptejte ve středu večer po zápase. Víme, že hrají dobře v obraně a mají pohyblivou zálohu, snaží se hrát ofenzivně. Jestliže přešli přes Rosenborg nebo Kodaň, něco umí. Vím, že v Miláně hráli dobře a měli i šance. Znám soupeře, s nimiž se utkáváme třeba v La Lize, ale před losem jsem Plzeň vůbec neznal. Je to pro nás svým způsobem záhadný soupeř, kterého budeme na trávníku poznávat.

Znáte třeba Pavla Horvátha?

Je to podhrotový hráč, má fotbalové myšlení, dobrou přihrávku a umí i zakončit.

On je záložník... Nehrozí podcenění Plzně?

To určitě ne! My nastoupíme v nejsilnější sestavě, protože tyto dva nadcházející zápasy chceme vyhrát, abychom si zajistili postup do další fáze Ligy mistrů. Další bodové ztráty si nemůžeme dovolit, už nám dva body tady sebral Milán. Budeme produkovat svoji hru, ale zůstaneme obezřetní. Máme svoje zbraně, jakými dovedeme soupeře porazit. V každém případě chceme z domácího zápasu získat tři body, aby naše výchozí pozice do odvety byla snazší.

Do týmu velmi dobře zapadli Thiago. Nemáte na některé posty až moc hráčů?

Někdy potřebujete víc takových typů, jindy jiných. Záleží, s kým a kde hrajete. Máme tu vynikající hráče, ale ti sem nepřišli kvůli Guardiolovi, ale kvůli Barceloně. Já se snažím složit na každé utkání ten nejsilnější tým.

Lionel Messi přichází na tiskovou konferenci před utkáním fotbalové Ligy mistrů mezi domácí Barcelonou a Viktorií Plzeň.foto: ČTK/AP

Získali jste i Alexise Sancheze. Jak ten se vám zamlouvá?

Je to velmi kvalitní hráč, ale byl zraněný. U některých nových příchozích trvá déle, než se v mužstvu adaptují, třeba Fábregas to zvládl hned, ale on je místní. Pokud ten hráč za to stojí, a proto do Barcelony přišel, musíte být trpěliví.

Co říkáte hernímu růstu Messiho?

Pracuji s ním čtyři roky. Za tu dobu ohromně vyzrál, hodně se zlepšil, je to výjimečný fotbalista a skvělý člověk.

Prý máte hrát v prosinci El Clásico s Realem už v pravé poledne...

Ano, také jsem to slyšel, že zápas v Madridu má začít ve dvanáct hodin. Samozřejmě bych hrál raději odpoledne nebo večer, ale o časech rozhodují majitelé vysílacích práv a my to musíme respektovat. Na druhou stranu zase získáme čas až poletíme do Japonska na mistrovství světa klubů.

Barcelona chystá otevření nové fotbalové školy. Co to pro ni znamená?

Hodně moc, protože tady je práce s mládeží vynikající. Ti kluci určitě nebudou jen hrát fotbal, budou se i učit, ale v té nové škole o ně bude po všech stránkách báječně postaráno. Zvyšuje se tím ohromně kvalita přípravy talentů. Pak bude záležet na nich, jak se prosadí.

Reklama

Související témata: