Hlavní obsah

Barcelona je silnější než španělská reprezentace, tvrdí hráči Plzně

BARCELONA

Dvakrát se v říjnu konfrontoval český fotbal se španělským a pokaždé prohrál 0:2. Nejprve národní mužstvo podlehlo v kvalifikačním duelu na Letné španělským mistrům světa a Evropy, ve středu pak Plzeň stejným rozdílem na Nou Campu prohrála s nejlepším klubovým celkem planety. Hráči se shodli, že Barcelona je silnější než španělská reprezentace.

Foto: Philippe Laurenson, Reuters

Fotbalisté Barcelony se radují z branky.

Článek

„Hra španělské reprezentace je podobná. Oba týmy kombinují třeba už mezi stopery, střední záložníci vezmou míč a hledají kolmicemi buď útočníky nebo nabíhající krajní záložníky či obránce. Ale Barcelona je víc sehraná, hráči o sobě vědí, hrají naslepo,“ popsal rozdíl Milan Petržela, který sledoval utkání reprezentačních týmů z lavičky.

Zato Daniel Kolář si hrál jak proti světovým šampiónům, tak i proti Barceloně na Nou Campu. „Oba zápasy, jak se španělskou reprezentací, tak i proti Barceloně, byly hrozně těžké. Tyhle mančafty jsou jinde než my. Na Nou Campu jsme alespoň v prvním poločase statečně bojovali, ale ve druhé půli nám prakticky nepůjčili balón. Přesto středeční prohru skousnu líp, než tu z Letné,“ přiznal.

Španěl Sergio Busquets (vlevo) v souboji s Danielem Kolářem.foto: Právo/Jan Handrejch

Srovnávat oba zápasy může i Petr Jiráček, který pod dojmem toho na Letné řekl, že prohrát na Nou Campu o méně než pět branek by byl úspěch. „Jsem strašně rád, že jsem se mýlil. Hlavní důvod vidím v tom, že jsme nebyli proti Barce tak zalezlí a snažili se hrát aktivně. Myslím si, že Barcelona je o něco výš než španělská reprezentace,“ zdůraznil.

Plzeňský Petr Jiráček (vlevo) se snaží zastavit Lionela Messihoz Barcelony.foto: Reuters/Albert Gea

„Je to logické, protože má v týmu nejlepší hráče nejen ze Španělska, ale i další světové hvězdy. V čele s Messim. Myslím si, že nejlepší klubové celky jsou lepší než reprezentace jejich zemí. A to nejen díky hráčské kvalitě, ale i skutečnosti, že trenér pracuje s týmem denně a samotní hráči jsou na sebe víc zvyklí,“ přidal se trenér Viktorie Pavel Vrba.

V Edenu to nebude jiné

Plzeňští se také shodli, že hra Barcelony v Edenu 1. listopadu jiná nebude. „Naopak bude nebezpečnější. Doma jsou pevní v kramflecích. V Edenu to neznají, budou chtít brzy rozhodnout. První zápas byl jiný i v tom, že jsme si je oťukávali, byli jsme třeba i vyjukaní, v Edenu už budeme vědět, o co jde a lépe se připravíme,“ konstatoval Milan Petržela.

„Doufám, že v odvetě nastoupí i Messi. Rád bych si proti němu z novu zahrál a také přál našim fanouškům, aby ho viděli na vlastní oči. Nečekám žádnou herní změnu, Barcelona hraje všude stejně. Nedělají rozdíl mezi domácím prostředím a hřištěm soupeře. Borisovu dali venku pět gólů,“ připomněl Václav Pilař.

Snad se Václav Pilař dočká v Praze.foto: Reuters/Albert Gea

„Praktikují svůj herní systém za všech okolností. Těžko je někdo donutí, aby něco dělali jinak, oni si jsou vědomi svojí kvality. Rozdíl mezi námi je veliký, což je pochopitelné. My se budeme snažit jim to doma víc znepříjemnit. Musíme být ale ještě aktivnější a dotáhnout alespoň nějaké akce k zakončení,“ slíbil kapitán mužstva Pavel Horváth.

Iniesta: Musíme zvládnout i zápas v Praze

„Musíme se vyvarovat chyb, které jsme udělali v Barceloně. Když nás přehrají svojí kvalitou, je to pochopitelné, ale nesmíme jim dát vlastními chybami nic navíc. Samozřejmě si budeme chtít užít i zápas doma. Stejně jako v Barceloně bude i v Edenu platit, že nemáme s tímhle mužstvem co ztratit a nesmíme udělat ostudu. Budeme se snažit hrát fotbal jako na Nou Campu. Rozhodně nebudu hráče nutit, aby míče nakopávali bezhlavě dopředu. Kdybychom dali Barceloně gól, bylo by to úžasné. Nelze říct, v jaké sestavě nastoupí, ale v každé budou ohromně silní a určitě nás nepodcení,“ řekl trenér Vrba.

Andres Iniesta to načal. Pohrál si s Davidem Bystroněm a pak parádně skóroval.foto: ČTK/AP/Felice Calabro

O tom, že Barcelona přijede vyhrát i do Prahy, svědčí i slova jejího kouče Josepa Guardioly: „Ze dvou zápasů s Plzní chceme šest bodů, abychom si pojistili postup do další fáze.“ Autor prvního středečního gólu Andrés Iniesta zase po prvním duelu naznačil, že Barca Plzeň nepodcení... „Jejich útočníci jsou rychlí a nebezpeční. Jako tým dobře brání. V Praze nás určitě nečeká lehký zápas, ale my ho musíme zvládnout.“

Reklama

Související témata: