Hlavní obsah

Messi a spol. jsou tady, Barca bude i v Praze útočit na rekordy

PRAHA

Už jen jeden den zbývá do největšího svátku pohárové sezóny. Fotbalisté Plzně přivítají v úterý od 20:45 v pražském Edenu famózní Barcelonu. Oba soupeři si před vzájemným duelem na dálku vyměnili stylové zdravice – své poslední ligové duely shodně vyhráli 5:0. Barca chce v této sezóně překonat několik rekordů a na některých z nich bude pracovat i v duelu, který budete moci sledovat v on-line reportáží na Sport.cz.

Foto: Albert Gea, Reuters

Barcelonský Lionel Messi oslavuje svůj hattrick proti Mallorce.

Článek

Přistání hodinu po poledni, přesun do luxusního hotelu na břehu Vltavy, večer trénink v Edenu. Takový je v kostce pondělní program fotbalistů FC Barcelona v Praze. A v úterý večer zápas, po němž by už Messi a spol. rádi slavili postup ze základní skupiny. Slavná Barca chce v této sezóně překonat několik rekordů a triumf v Lize mistrů v jejích plánech samozřejmě nechybí.

Gerard Piqué (vpravo) a David Villa vystupují z autobusu před pražským hotelem Four Seasons, kde se ubytovali hráči FC Barcelona.foto: ČTK/Roman Vondrouš

Konečně obhájit v Lize mistrů

Ještě žádný evropský gigant nedokázal obhájit celkový triumf ve fotbalové Lize mistrů. Ani Barcelona ne. Úkol číslo jedna je tak pro „Blaugranas“ jasný! I díky domácí výhře 2:0 nad Plzní směřují obhájci k jistému postupu ze skupiny. O první místo, jež slibuje lepší vyhlídky pro los vyřazovací části, však budou muset svést boj s AC Milán.

Počtvrté vyhrát domácí soutěž

Ligový hattrick nestačí. Barca prahne v La Lize po čtvrtém mistrovském titulu v řadě – v historii katalánského klubu se to zatím podařilo jen Cruyffovu „Dream Teamu“ v letech 1991–1994. Absolutní rekord navíc stále drží konkurenční Real Madrid. Bílý balet vyhrál pět titulů v řadě hned ve dvou obdobích (1961–65 a 1986–90).

Andres Iniesta to v prvním vzájemném utkání načal. Pohrál si s Davidem Bystroněm a pak parádně skóroval.foto: ČTK/AP/Felice Calabro

Získat maximální počet šesti trofejí

Ostří hoši Pepa Guardioly nejsou žádní troškaři. Počtvrté v historii klubu mají možnost získat v jedné sezóně šest trofejí. Zatím to zvládli jen v roce 2009, kdy vyhráli ligu, domácí pohár, Ligu mistrů, evropský i španělský superpohár a mistrovství světa klubů. Zatímco v ročnících 1992/93 a 2006/07 jim tento cíl nevyšel, letos začali dobře – oba superpoháry již mají doma. Guardiola tak mimochodem se 12 trenérskými tituly o jeden překonal Johana Cruyffa.

Messi se uvedl hattrickem

Protagonisté továrny na úspěchy chtějí mít i v Praze svůj klid, a tak zvolili pětihvězdičkový hotel Four Seasons, kde se schovají mezi střechami z cihlových tašek na samém okraji Starého Města.

V nominaci samozřejmě nechybí Lionel Messi, který hattrickem do sítě Mallorky rázně ukončil svou třízápasovou sérii bez vstřeleného gólu. Mimo jsou dlouhodobě zranění záložník Ibrahim Afellay a útočník Pedro Rodríguez, všechny ostatní hvězdy Plzni hrozí. S týmem je tedy i útočník Alexis Sánchez, který se přes měsíc léčil kvůli natrženému svalu.

Reklama

Související témata: