Hlavní obsah

Minely Čišovského Plzeň nesrazily, v hektickém závěru zachránila s AC Milán remízu

PRAHA

Neskutečným vzepětím, vůlí, nadšením a hlavně srdcem se Plzeň vzepřela osudu a v posledním vystoupení na scéně Ligy mistrů uhrála s milánskými rossoneri víc než zaslouženou remízu. Po dvou neskutečných minelách stopera Čišovského v úvodu druhé půle totiž během dvou minut dvakrát inkasovala a zápas s AC Milán se zdál ztracený. Šokovaná, sražená na trávník Edenu, se však přesto zvedla a v posledních vteřinách zachránila remízu 2:2. Bohatě ji stačila, neboť běloruský Borisov prohrál v souběžně hraném střetnutí v Barceloně. Vrbův tým přestupuje z Champions League do jarního pokračování Evropské ligy.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Obránce Plzně Marián Čišovský (uprostřed) po prohraném souboji s Patem z AC Milán

Článek

Pár pěkných akcí předvedli, sem tam i fotbalovou parádu vysekli, na bránu Amelii také Pilař a spol.několikrát vypálili, efekt plzeňského snažení však byl za poločas nulový. Logicky, protože jen do ofenzívy se Vrbův tým vzhledem k důležitosti zápasu vrhat nemohl a kolotoč rychlých přihrávek před soupeřovou šestnáctkou rovněž neroztáčel s takovou vehemencí, na kterou je z tuzemské scény zvyklý.

Václav Pilař zasekává míč před Nocerinem z AC Milánfoto: Právo/Petr Hloušek

Rossoneri se dlouho spokojovali s málem

Milán sice vyrukoval ve slátané sestavě, neboť kromě nemocných a distancovaných hráčů zůstali jen mezi náhradníky Ibrahimovič, Zambrotta, Abate či třeba Thiago Silva, ale defenzivu ovládal a útočné výpady Rajtorala či třeba Petržely s Kolářem včas hasil. I za pomoci ofsajdových pastí, do nichž se domácí chytali až příliš snadno.

Rossoneri se přitom kromě disciplinované obrany spokojovali s tím, co si předsevzali – drželi balón, v pochodovém tempu trpělivě kombinovali, dopředu se nehnali a vlastně jen čekali. Vývoj střetnutí jim ostatně nahrál, protože už po necelé půlhodině musel odstoupit s výronem v kotníku plzeňský motor Jiráček, což samozřejmě projev českého celku poznamenalo. Uprostřed hřiště to pár minut začalo skřípat, mužstvo se až příliš stahovalo k Čechově bráně a vyklízelo prostor.

Petr Jiráček opouští zápas s AC Milán na nosítkáchfoto: Právo/Petr Hloušek

Paradoxně právě za této konstelace se narodily dvě nejslibnější plzeňské příležitosti – nejprve v 38. min. Pilařova, který nepostřehl nabíhajícího Petrželu a sám pálil těsně vedle, tři minuty poté hlavičkujícího Čišovského, jenž se ovšem mezi tyče rovněž netrefil. Vytoužený vedoucí gól tak nepořišel, ale i tak měla rychlejší, aktivnější a ve střelbě usilovnější Plzeň partii rozehranou slibně.

Dva Čišovského kiksy, dva údery

Hned po půli ovšem Milán udeřil. A dokonce dvakrát během pouhých dvou minut. Čišovský proslulý v závěru ligového podzimu velkovýrobou kiksů v duelech s Příbramí i  Bohemkou si je neodpustil ani na evropské scéně.

Emanuelson z AC Milán (vpravo) před Vladimírem Daridou z Plzněfoto: ČTK/Vít Šimánek

Nejprve selhal v souboji s Patem, který udělal kličku i Čechovi a střílel pohodlně do prázdné brány, vzápětí pak slovenský stoper prohrál hlavičkový souboj po dlouhém nákopu od brány Italů, Pato s Robinhem si s plzeňskými beky pohráli jako s naivními maňásky a brazilský útočník skóroval ještě pohodlněji než Pato.

Šokovaná Plzeň se přesto pokusila soupeři postavit, Petržela trefil tyč, Ďuriš šest minut před koncem rovněž, ale gól jako by nebyl českému týmu přán, i když se o něj až do závěrečného hvizdu v ofenzivně vedené partii snažil.

Nakonec minutu před koncem řádné hrací doby Bystroň míč do sítě přece jen procpal a vyburcoval tak svůj tým k závěrečnému vzpětí. Hektickému, nadšenému, až po okraj naplněnému riskem. Hlavně  však úspěšnému, neboť Ďuriš v nastaveném čase střelou mezi nohama Amelii přece jen vyrovnal a remízou tak stvrdil přestup do Evropské ligy.

Šesté kolo Champions League – skupina H
Viktoria Plzeň – AC Milán 2:2
Branky: 89. Bystroň, 90. Ďuriš - 47. Pato, 49. Robinho. Rozhodčí: Vad – Ring, Kispal (všichni Maď.). ŽK: Ďuriš - Ambrosini. Diváci: 19 854. Poločas 0:0.
Plzeň: Čech - Rajtoral, Čišovský, Bystroň, Limberský - Horváth, Jiráček (29. Darida) - Petržela, Kolář (67. Ďuriš), Pilař  (85. Hora) - Bakoš.Trenér Vrba.
AC Milán: Amelia - De Sciglio, Bonera, Mexes, Taiwo (89. Zambrotta) - Nocerino (40. Thiago Silva), Ambrosini, Emanuelson - Seedorf - Pato, Robinho (81.Christante). Trenér Allegri.

Reklama

Související témata: