Hlavní obsah

Výdělek fotbalové Plzně v Lize mistrů: 280 miliónů jen na prémiích!

PRAHA

Fotbalisté Plzně si jen na základních prémiích za účast a dosažené výsledky v Lize mistrů přišli téměř na 11,1 miliónu eur (asi 280 miliónů korun). Do získané sumy se ale nezapočítává podíl na zisku z marketingových práv či příjmů ze vstupného. Celková získaná suma tak bude ještě vyšší.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Fotbalisté Plzně mají rozhodně důvod k oslavě

Článek

Plzeň získala 2,1 miliónu eur už za postup do 4. předkola LM, dalších 3,9 miliónu eur za účast v základní skupině prestižní soutěže. Jenom za šest odehraných zápasů proti Barceloně, AC Milán a Borisovu přijde na plzeňský účet 3,300 000 eur.

K základnímu bonusu 9,3 miliónu eur ale Západočeši přidali další zisky, protože za výhru a dvě remízy ve skupině získali dalších 1,6 miliónu. Za třetí místo ve skupině a postup do Evropské ligy vydělali 200 000 eur. Na další peníze si Plzeň může přijít podle toho, jak se jí bude dařit v Evropské lize, kde ale výdělky zdaleka nedosahují těch z Ligy mistrů.

Do lukrativní soutěže z českých týmů naposledy před čtyřmi lety nahlédla Slavia, ale nedosáhla na příjmy, jaké jsou ve hře nyní. Pražané si vydělali za jednu výhru a dvě remízy v základní skupině soutěže asi 171 miliónů korun, tedy asi o 55 miliónů méně, než se dnes vyplácí za pouhou účast. Odhadem kolem 30 miliónů slávistům vynesl zisk z prodeje vstupenek a nespecifikovanou sumu pak zisk za prodej televizních práv.

Sedmkrát se v základní skupině LM představila Sparta. Na největší peníze si přišla v sezóně 2001/02, kdy inkasovala 248,3 miliónu korun. Téměř stejnou sumu inkasovala o dva roky dříve, v ročníku 2003/04 pak vydělala téměř 200 miliónů. Sparťané při největších ekonomických "žních" pokaždé postoupili ze základní skupiny a dnes by při takovém počinu získali peněz mnohem víc. Dříve do LM však takové peníze neproudily, situaci zkreslil i pro českou stranu horší kurz švýcarského franku, který dříve UEFA vyplácela.

Loni například Sparta v evropských pohárech vydělala asi 95 miliónů korun. Za postup do 4. předkola Ligy mistrů, kde vypadla se Žilinou, brala kolem 50 miliónů korun. Za vystoupení v Evropské lize, v níž se dostala ze skupiny do play off, pak dalších 45 miliónů korun.

Příjmy Plzně z Ligy mistrů:
Bonus za postup do 4. předkola LM
2,1 mil. eur (asi 53 miliónů korun)
Bonus za postup do základní skupiny
3,9 mil. eur (asi 98,7 mil. korun)
Bonus za jedno odehrané utkání
3,3 mil. eur (asi 83,5 mil. korun)
Bonus za vítězství ve skupině
800 000 eur (asi 20 miliónů korun)
Bonus za 2 remízy ve skupině
800 000 eur (asi 20 miliónů korun)
Bonus za 3. místo ve skupině a postup do EL
200 000 eur (asi 5 miliónů korun)
Celkem: 11,1 miliónu eur (asi 280 miliónů korun)

Reklama

Související témata: