Hlavní obsah

VIDEO: Senzace, nebo skandál? Vyšetřete to, požaduje trenér vyřazeného Ajaxu De Boer

AMSTERODAM/ZÁHŘEB

Nikoho neobvinil. Natož aby snad nařkl Chorvaty, že druhý poločas zápasu s Lyonem úmyslně vypustili, nebo se nedej bože zaprodali a nechali si nastřílet tolik gólů, kolik Francouzi k postupu ze skupiny potřebovali. „Je těžké prokázat, zda se v Záhřebu něco stalo, zda je takový výsledek možný či nikoli. Možná jsem velmi naivní, ale na takové úrovni, jako je Liga mistrů, to je vzácné a normálně to tak nefunguje. I proto by mělo následovat šetření,“ diplomaticky naznačil trenér Ajaxu Frank de Boer, že výhra Lyonu v Záhřebu 7:1 mu připadá značně podezřelá.

Foto: Reuters

Fotbalisté Lyonu Bafetimbi Gomis (vpravo) a Lisandro Lopez (uprostřed) slaví jeden z gólůů, který přivodil senzaci, nebo možná i skandál.

Článek

Klubové vedení záhřebského Dinama reagovalo rázně. Hned po potupné prohře s Lyonem, která vešla do análů Champions League, trenéra Jurčiče odvolalo. „Museli jsme se nějak omluvit za ostudnou porážku,“ vysvětlil rázný krok výkonný ředitel Dinamna Zdravko Mamič.

Podezření, které na Záhřebu ulpělo, ale tím ale ze svého klubu nesmyl. Ještě v poločase držel chorvatský mistr stav 1:1, po změně stran si však nechával dávat góly na požádání. Až neuvěřitelné, s jakou lehkostí a naivitou.

Kouč zapochyboval: Fotbal jsem také hrál

„Vím, že Chorvati hráli od 28. minuty jen v deseti mužích. Ale také jsem slyšel a viděl, jak snadné góly dostávali,“ cituje trenéra Ajaxu Franka de Boera nizozemský De Telegraaf. „Hrál jsem fotbal a vím, jak je velmi těžké útočit proti soupeři, který je jen v deseti. I proto je pozoruhodné, že Lyon nastřílel za druhý poločas šest branek,“ zapochyboval, zda se v Záhřebu odehrálo všechno, jak mělo.

„Je těžko cokoli prokázat, ale šetřit a řešit by se to mělo,“ přidal kouč Ajaxu pro server listu Volkskrant.

Radost fotbalistů Ajaxu po dvoui vstřelených gólech byla předčasná - sudí jim ani jeden neuznal.foto: Reuters/Jerry Lampen

Pro Ajax je vyřazení z Ligu mistrů kruté. Přišel o téměř jistou účast mezi posledními šestnácti týmy Evropy, musí oželet milióny, jež by mu postup přinesl. Přitom před závěrečným dějstvím ve skupině si mohl být cestou dál jistý, neboť na Lyon měl tři body k dobru a výrazně lepší skóre.

Jenže právě skóre rozhodlo – Ajax doma prohrál s Realem Madrid 0:3 poté, co mu portugalský sudí na pokyn pomezního neuznal dva zcela regulérní góly, Lyon nastřílel za druhý poločas v Záhřebu šest branek a díky výhře 7:1 nizozemský klub předstihl, neboť o dvě branky lepší skóre mluvilo v jeho prospěch.

Praporek sudího dal Ajaxu sbohem

„Hlavnímu sudímu nic nezazlívám, ale pomeznímu podvakrát zdvižený praporek ano. Tím praporkem nám dal sbohem,“ zlobil se Frank de Boer na portugalského asistenta na čáře a dodal, že i tyto verdikty a vůbec celý zápas mezi Ajaxem a Realem jsou jen dalším argumentem do diskusí, zda do fotbalu zavést video.

Trenér Ajaxu Frank de Boer netajil rozladěnífoto: ČTK/Michal Doležal „Je to pro nás strašná rána. Naplnil se scénář, který jsem si nedokázal představit ani v tom nejhorším surrealistickém snu,“ přiznal trenér Ajaxu, když se v šatně dozvěděl, že jeho tým v Lize mistrů končí, neboť Lyon nakonec v Záhřebu 7:1 vyhrál. „A to jsme byli ještě o přestávce v klidu, i když jsme 0:2 prohrávali, neboť v Chorvatsku byl stav 1:1.

„Je to nepopsatelné. Kdo by předpokládal, že se něco takového může stát?! Prohru s Realem jsme čekali, ale že Lyon zvítězí takhle... Skóre ze Záhřebu se k nám doneslo. Při jednom trestňáku tam prolétlo vzduchem, že to je už 6:1,“ líčil gólman  Kenneth Vermeer.

Zoufalství z fotbalového pralesa

Dinamo Záhřeb sice už v minulých zápasech opakovaně ukázalo, že v soutěži se ocitlo jen jakýmsi záhadným nedopatřením, ale dění po přestávce překonalo vše. Připomínalo scény odkudsi z fotbalového pralesa, třeba i českého. Jakoby se do záhřebských dresů oblékl celek odkudsi z krajské soutěže. Tak byl zoufalý při řešení situací.

Lyon dal během pěti předchozích zápasů v Lize mistrů dva góly, ve středu jich za půl hodiny nasázel sedm. To byla rovnice znamenající postup do další fáze Ligy mistrů. Senzace? Ostuda? Skandál? Ptá se fotbalová Evropa. S ní i Ajax, na jehož úkor se všechno seběhlo.

Víra v úspěch byla podle hráčů Lyonu údajně oním postupovým receptem. „Věděli jsme, že máme malou šanci, ale věřili jsme. Připravili jsme se dobře. A taky jsme se v televizi dívali, jak Marseille obrátila boj s Dortmundem a postoupila. Poučili jsme se,“ líčíl střelec čtyř branek Bafétimbi Gomis.

„Věřili jsme, že bychom to mohli dokázat. Ale asi opravdu jen my sami,“ pravil další ze strůjců kanonády proti nemohoucím Chorvatům Jimmy Briand. „Věděli jsme, že Ajax prohrává v poločase 0:2 a řekli jsme si, že to zkusíme a dáme do toho vše. A šli jsme na to.“

Hráče Ajaxu ale ani tahle slova nepřesvědčí, že v Záhřebu probíhalo všechno, jak probíhat mělo.

Reklama

Související témata: