Hlavní obsah

Sparta se pokusí na hřišti Chelsea o zázrak

LONDÝN

Fotbalisté Sparty vědí, že ve středečním utkání Ligy mistrů na hřišti lídra skupiny G londýnské Chelsea nemají co ztratit a mohou jen získat. Jakýkoliv bodový zisk by se zřejmě rovnal malému zázraku, neboť obhájce titulu v domácí soutěži tápe. Naposledy prohrál 2:4 v Jablonci.

Foto: ČTK/Michal Kamaryt

Spartě se nedaří v domácí lize, chce překvapit alespoň v Lize mistrů.

Článek

"Pokazili jsme poslední dva ligové zápasy venku, tím pádem jsme si zkazili závěr podzimu. Takže tu půlku sezóny můžeme vylepšit tím, že něco uděláme v Lize mistrů. Pořád hrajeme minimálně o třetí místo ve skupině, i když nás po losu spousta lidí odepisovala," řekl kouč Sparty Jiří Kotrba.

Rozhodně však nechtěl své svěřence omlouvat, v pondělí si všichni tragické ligové výkony v kabině schytali. Od trenéra a hlavně prezidenta klubu Košťála. Dostali i pokuty a atmosféra prý byla pořádně hustá. "Trenér to prostě zhodnotil... Dál bych to nekomentoval," nechtěl nic bližšího prozrazovat záložník Libor Sionko. "Bouřka byla, protože předvedli katastrofální výkon. Nebyl tam jeden hráč, který by vynikl," uvedl generální ředitel Miroslav Pelta.

Homola nastoupí poprvé v sezóně

Výprava Sparty přistála v útrý krátce po poledni na londýnském letišti Gatwick. V nominaci chybí mj. zkušený Němec, jenž má problémy s kolenem a také stoper Johana, který nemůže nastoupit kvůli kartám. Kotrba prozradil, že bude hrát znovu se dvěma defenzívními štíty (Kováč a Krmaš) a jedním klasickým hrotem. "V Lize mistrů tak hrajeme vždycky." V obraně nemá na výběr, na post stopera nastoupí k Hübschmanovi Homola, který na podzim v nejvyšší soutěži neodehrál ani minutu.

"Hrál jsem jen Pohár ČMFS v Táboře a pak už jen druhou ligu za béčko," prozradil Homola. "Už po zápase v Istanbulu mi trenér říkal, ať se připravím na Chelsea. Je to realita, zbyl jsem tam jako poslední stoper. Strach zatím nemám a těším se na to," uvedl Jiří Homola, pro kterého to bude pořádný křest ohněm. "Nikdy jsem proti takovému týmu nehrál, nejdůležitějším zápasem asi bylo jarní derby se Slavií."

Kotrba nepovede mužstvo na stadiónu Stamford Bridge poprvé. Na podzim 1994 tady hrál ve 2. kola PVP s Viktorií Žižkov, která prohrála 2:4. Na hřišti u toho byl i současný kapitán Sparty Poborský. Jenže od té doby se spousta věcí změnila a tým Chelsea je úplně jiný.

Pořád se zlepšují

Sparta s ní hrála hned v prvním utkání soutěže, doma prohrála 0:1 po brance francouzského stopera Gallase. "Mají nové mužstvo a každý týden a každý zápas pro ně hraje. Víc se sehrávají, jsou to vynikající fotbalisti," věděl dobře Kotrba. "Čeká nás nesmírně těžký zápas, v němž musíme být ve střehu od první do pětadevadesáté minuty," dodal. "Na každý neúspěch je nejlepší lék další utkání. Jsem přesvědčen, že nás výpadky v lize nezlomily a můžeme se tady pokusit o přijatelný výsledek, což znamená bodovat," řekl Sionko.

Hráči Chelsea jsou jasným favoritem, k jistému postupu potřebují vyhrát. "To je také jediný cíl, ale Spartu nepodceňujeme," uvedl italský trenér Claudio Ranieri. Chce šetřit své hvězdy na nedělní duel s Manchesterem United, proto proti Spartě nepostaví Argentince Veróna, chybět mu bude i distancovaný anglický obránce Johnson. Do zadní řady by se naopak po pauze zaviněné zraněním mohl vrátit francouzský kapitán Desailly. Čeká se plné hlediště, což na Stamford Bridge představuje přes 40 000 fanoušků. A taky pořádný kotel.

Pravděpodobné sestavy
Chelsea
Cudicini - Melchiot, Desailly (Terry), Gallas, Bridge - Duff, Geremi, Makelele, Lampard - Crespo, Mutu.
Sparta
Blažek - Pergl, Homola, Hübschman, Labant - Kováč, Krmaš - Poborský, Zelenka, Sionko - Jun (I. Gluščevič).
Zápas začíná ve 20.45 hod. a jako hlavní ho řídí Dán Bo Larsen.

Reklama

Související témata: