Hlavní obsah

Augusta: Chybí větší konfrontace na klubové úrovni

PRAHA

Bývalý trenér národního týmu a někdejší hokejový reprezentant Josef Augusta byl s vystoupením českého týmu na turnaji Baltika spokojen. V rozhovoru pro Sport.cz ale lituje toho, že český klubový hokej v poslední době ztrácí zájem o vzájemné zápasy s evropskými soupeři. TURNAJ BALTIKA OČIMA JOSEFA AUGUSTY

Foto: Právo

Josef Augusta

Článek

"Vystoupení českého týmu na turnaji Baltika Cup v Moskvě považuji za úspěch, podruhé v sérii Euro Hockey Tour jsme skončili v turnaji na druhém místě. Národní mužstvo v této době hraje už pravidelně dobře.

A přesto, že jsme vyhráli jen jeden ze tří zápasů, byla všechna utkání vyrovnaná a o jednotlivých výsledcích rozhodovaly maličkosti. Nám se třeba výjimečně povedla třetí třetina s Finskem, kdy jsme soupeři nasázeli čtyři branky. Pokud by se pak turnaj posuzoval podle odehraných třetin, tak jsme v ostaních vyloženě nezklamali a nedá se říct, že by nás soupeř přehrával.

Se Švédy a Rusy dokážou naši hokejisté sehrát velmi vyrovnané zápasy a kvalita těchto celků je na podobné úrovni. Momentálně nejlepší jsou pak v Evropě Finové, o to víc je potěšující naše vítězství nad nimi. Finský hokej je trochu dál, jejich liga je nesmírně kvalitní a národní tým se pak může opřít o řadu schopných hráčů, kteří pak dostanou šanci i na MS.

Současné metody trenéra Lenera, kdy do reprezentace zve spoustu nových a mladých tváří, jen schvaluji. Je to správná cesta a záleží jen na těch samotných hráčích, jak svoji šanci využijí. Například pardubický útok už začíná být v mužstvu dominantní. V lize nemají takové vytížení a tak se poté chtějí předvést na mezinárodní scéně.

Samozřejmě je tu pak ještě zápas s Kanadou, jenž Baltice předcházel, a který nelze jen tak hodit za hlavu. Taková utkání se zkrátka stanou. Z naší strany i pod dojmem českých médií možná došlo k určitému podcenění soupeře, který se prezentoval velmi dobře a názory o týmu narychlo poskládaných "nazdárků" rázně odmítl.

Kanadský hokej má svoje specifika a navíc tenhle výběr vyhrál turnaj v Piešťanech a porazil i Švédy. Byli to hokejisté posbíraní z hokejových lig ve Švýcarsku a Rakousku, kde přece jen naši trenéři i hráči nemají o hokejistech přehled a tudíž neznají jejich schopnosti.

Tím se dostáváme k tomu, že nám v současnosti chybí větší konfrontace s kanadským hokejem. Kdysi byly velmi dobré a prospěšné zájezdy hokejového B-týmu do Kanady vždy na konci roku, to už se asi poslední čtyři roky neděje. Kanadská strana už zkrátka neměla takový zájem, což je velká škoda.

Navíc už nefungují ani vzájemné kontakty na klubové úrovni. Dříve naše kluby hrály evropské soutěže nebo startovaly na Spengler Cupu. Když se ale v posledních letech ve Švýcarsku neuspělo, tak pozvánky samozřejmě chodit přestaly. Evropská liga nyní nefunguje a o Kontinentální pohár pak české celky zájem nemají.

Extraligové týmy tak v poslední době hrají pouze s několika ruskými týmy, které mají shodou okolností v Čechách přípravný kemp. Jinak o zápasy s evropskými soupeři není zájem, nejspíše to bude otázka financí. Nejvíce na to ale doplácejí mladí hráči, kteří potřebují poznávat co nejvíce herních stylů, aby se mohli lépe vyvíjet."

Reklama