Hlavní obsah

Sparta chce zaskočit fotbalového Goliáše

PRAHA

A je to tady! Osmifinále Ligy mistrů nabídne fotbalovým fajnšmekrům lahůdku - na Letné se představí poslední vítěz Ligy mistrů a vedoucí celek italské ligy AC Milán. Fotbalového giganta může pražská Sparta jen překvapit, přesto si troufá. "Do zápasu jdeme s přáním vyhrát, nadějná by byla i bezbranková remíza," soudil kouč českého mistra Jiří Kotrba.

Článek

"Mluvit o kvalitách AC by bylo zbytečné, každý je zná a za vše hovoří výsledky. Od nás nikdo nic nečeká, a tak můžeme jen překvapit," sdělil před utkáním novinářům Kotrba. "Hlavně chceme soupeře potrápit. Informací máme dost, pečlivě jsme se připravovali," dodal trenér, pro něhož je utkání největším zápasem dosavadní trenérské kariéry.

:. ANKETA
Jak skončí dnešní úvodní osmifinálové utkání Ligy mistrů mezi pražskou Spartou a AC Milán? Hlasujte na konci článku.

Zahustit prostor, nefaulovat

Jaký je tedy recept na červenočerný tým? "Z toho, co jsme viděli, vyplynulo, že jsou hodně nebezpeční především v prostoru před šestnáctkou. Musíme ten prostor zahušťovat, nesmějí mít klid pro střelu nebo finální přihrávku," měl jasno Kotrba.

Klenotem záložní řady a celého týmu je mladý Brazilec Kaká, před nímž varoval i pozorovatel sobotního milánského derby AC a Interu Miroslav Jirkal. Podílí se na většině branek. "Osobně ho ale hlídat nebudeme," řekl sparťanský kouč a přidal další poznatek: "Nesmíme faulovat v blízkosti šestnáctky. Ševčenko i Pirlo jsou mistry standardních situací."

Sparta se již oklepala ze sobotního šoku s Příbramí, ke své stíhací jízdě za ostravským Baníkem přidala jen bod za bezbrankovou remízu. Pomalu se stalo pravidlem, že po zápasech reprezentace a před utkáními Ligy mistrů ztrácí český šampión v lize body. "Vyrovnával jsem se s tím těžce, ale teď už myslím jen na Milán," utrousil Kotrba. Také hráči chtějí nešťastný výsledek odčinit.

Nemohou hrát jen Voříšek s Rezkem

Kotrba má před utkáním z čeho vybírat. Na marodce je prázdno, chybět budou jen Voříšek s Rezkem, kteří hráli na podzim Pohár UEFA za Teplice. Do sestavy se vracejí Hübschmann s Johanou.

"V úvahu přichází asi dvanáct až třináct hráčů. Jednou z alternativ je hrát na dva defenzívní záložníky, s Kováčem by to byl Sivok," poznamenal kouč, ale vzápětí dodal: "Jenže tohle je dvojzápas a my chceme doma vyhrát. Pokud remíza, tak nejlépe bezbranková."

Milán je podle Kotrbových slov silnější než Lazio, které Sparta vyřadila ve skupině. S AC dosud letenští nevyhráli. V roce 1973 s ním v Poháru vítězů dvakrát prohráli 0:1, před devíti lety v Poháru UEFA na San Siru podlehli 0:2, doma na zmrzlé Letné jen remizovali 0:0. Málo branek se očekává i tentokrát - AC je proslulé skvělou defenzívou, na vítězství mu většinou stačí jedna trefa.

Před soubojem
Sparta: Blažek - Pergl, Hübschmann, Johana, Labant - Poborský, Kováč, Zelenka, Michalík (Sivok) - Štajnejr, I. Gluščevič.
Milán: Dida - Pancaro, Costacurta, Maldini, Kaladze - Gattuso, Pirlo, Seedorf - Kaká - F. Inzaghi, Ševčenko.
Zápas začíná v Toyota Aréně ve 20:45, přímým přenosem vysílá ČT2. Hlavním sudím je Angličan Graham Poll.
Stadión na Letné je beznadějně vyprodán, pořadatelé žádají fanoušky, aby přišli dříve a nezdržovali se pak při kontrolách.

Reklama

Související témata: