Hlavní obsah

Sparta s hvězdným Milánem neinkasovala, naděje žije

PRAHA

Fotbalisté Sparty na promrzlé Letné udrželi naději na postup do čtvrtfinále Ligy mistrů. V prvním osmifinálovém duelu s AC Milán odehráli otevřenou partii, která skončila bezbrankovou remízou. Pražané překvapili soupeře nástupem v úvodu utkání, konec první půle a druhý poločas však již patřil hostům, kterým stál v cestě za vítězstvím zejména skvělý gólman Blažek.

Článek

Sparta vytáhla na loňské vítěze Ligy mistrů nebojácně. Byla aktivnější a tlačila se do zakončení. Po pár minutách se Štajner parádně zbavil Maldiniho, jenže z úhlu jen vyklepal Didovy rukavice, o chvíli později pálil z hranice šestnáctky Pergl, jehož italská obrana překvapivě nechala neobsazeného, ale minul. Z dálky zkoušel s novým míčem štěstí i kapitán Poborský.

Sparťané si však museli dávat pozor na dlouhé míče za obranu, které mířily především k nohám Inzaghiho, který hrozil daleko více než druhý hrot Ševčenko. První šanci italského "zabijáka" hasil po Johanově zaváhání vracející se Labant a druhou skvělým zákrokem brankář Blažek. Zejména tato příležitost zaváněla gólem - Inzaghi obelstil znovu Johanu, ale přes Blažka nebylo kudy dostat míč do sítě.

Prvních dvacet minut se odehrálo v solidním tempu, pak si kluby vybraly krátký oddechový čas. Mezitím Labant zbrousil Inzaghiho a vysloužil si ostré varování sudího Polla. Hosté poté sešlápli plynový pedál a srovnali se Spartou krok. Jenže v myšlení obou celků nakonec převážila spíše snaha neinkasovat, i proto šly týmy do kabin za bezbrankového stavu.

Gluščevič se postaral o vzrušení

Sparta vstoupila do druhé půle poučena ze závěru té první, ve které postupně ztrácela půdu pod nohama. Receptem na její znovuzískání bylo více zahušťovat prostor uprostřed hřiště, roztahovat hru do šířky a častěji posílat útočníky ke zteči. A samozřejmě střelba, o níž se letenští pokoušeli ze všech vzdáleností.

Po úvodních ranách Zelenky a Pohorského způsobil rozruch gól Gluščeviče, ten ale pro ofsajd neplatil. Jenže pak sparťané uložili všechny zmiňované recepty do šuplíku a znovu se hrálo podle italských not.

Sparťanům zatrnulo po šanci Ševčenka, který unikl ofsajdové pasti, ale Seedorfovu nabídku zásluhou výtečného Blažka neproměnil. Z Ševčenkovy dílny byla i další šance AC - ukrajinský střelec se opřel do míče z osmnácti metrů, jeho ránu si u tyče Blažek znovu pohlídal.

Tlak Milánských bez efektu

O zástavu srdce si dvacet minut před koncem říkala další šance Ancelottiho svěřenců. Po Pirlově centru měli pohotovost snad všichni sparťanští andělé strážní. Za brankovou čáru nedokázal propasírovat míč hlavičkující Pancaro, ani dorážející Ševčenko s Inzaghim.

Milán, hrající v méně tradičních bílých dresech, se tlačil dopředu a chtěl rozhodnout. Jenže tyhle propočty sparťané odmítali a v závěru byli i oni blízko trefě. Z trestného kopu povedeně pálil Poborský, pak předvedl parádu Zelenka, který se proháčkoval ke střele, již Dida stihl vytlačit na roh.

Gólu se vyprodaná Letná nakonec nedočkala. Bezbranková remíza tak dává do odvety, která se hraje na San Siru 10. března, více šancí Milánu. Ani Sparta se však dnešního výsledku nezříká.

"Tahle remíza, pokud měla být, je ta nejpříznivější. Pokud se nám podaří v Itálii vstřelit gól a udržet pak případně i nerozhodný stav, tak to bude výborné," soudil v rozhovoru pro ČT kouč Kotrba. "V Itálii rozhodne, kdo dá první gól. Je to ale určitě lepší, než hrát nerozhodně 1:1 nebo 2:2," souhlasil i střídající Baranek.

Sparta - AC Milán 0:0
Rozhodčí: Poll - Babski, Drysdale (všichni Angl.). ŽK: Gattuso, Cafú (oba Milán). Diváci: 20.640 (vyprodáno).
Sparta: Blažek - Pergl, Hübschman, Johana, Labant - Poborský, Zelenka (90. Sivok), Kováč, Michalík - Štajner (85. V. Gluščevič), I. Gluščevič (73. Baranek).
AC Milán: Dida - Cafú, Costacurta, Maldini, Pancaro - Gattuso, Pirlo, Seedorf - Kaká - Inzaghi (85. Serginho), Ševčenko.

Reklama

Související témata: