Hlavní obsah

Blažek: nová obrana vyžaduje čas

BUDAPEŠŤ

Už to vypadalo, že bude chytat v německé bundeslize, nakonec ale brankář Jaromír Blažek zůstal doma, aby se Spartou znovu dobýval milióny z Ligy mistrů. Právě ve středu večer v Budapešti přichází další kapitola boje o postup do prestižní soutěže. Větší napětí ale necítí. "Tak to už mě pouští, na tohle nejsem," říká Blažek.

Foto: archiv

Jaromír Blažek

Článek

O soupeře se až do včerejška nijak zvlášť nestaral. "Nic," reaguje zprvu na dotaz, co se mu vybaví, když se řekne Ferencváros. Posléze uzná, že přece jen jedno ze soupeřových jmen zná. Nový útočník domácích Robert Vágner, kdysi tak jako Blažek oblékal dres Slavie. "Kontakt s ním nemám," připomíná gólman.

Na první dvě branky ve svém novém klubu potřeboval Vágner necelých deset minut. "Asi bude ve formě, ale gól snad nedá," doufá Blažek, že se krajan proti němu neprosadí.

Věřil, že to dobře dopadne

Cesta sparťanů do Ligy mistrů málem skončila na počátku. Na Kypru s Apoelem Sparta prohrávala ve 2. předkole už 0:2 a mohlo být ještě hůř. "Věřil jsem, že to dobře dopadne. Zbytečně jsme si to zkomplikovali. První zápas jsme podcenili a ve druhém jsem soupeře do sedla poslali sami," připomíná trápení s outsiderem, jež vedlo k remíze 2:2 a těsné domácí postupové výhře 2:1.

"Je lepší, že nás teď čeká kvalitnější klub, proti němu se nám určitě bude hrát lépe," doufá Blažek, který nuceně odpočíval v úvodu ligy za trest po finále domácího poháru. Jako brankář ale snad víc než kdo jiný stačí vnímat nesoulady v obraně, kterou po minulých zápasech sepsul i kouč Straka.

Zakřičí si brankář teď více než dříve, kdy posty zadáků zastávali zkušení Johana a Hübschman? "Není to o křičení, můžu je sice dirigovat ve vápně a okolo, ale dál těžko. Polovina obrany je nová, je třeba se sehrát a to nebude trvat jeden dva nebo tři zápasy," míní Blažek, že obrana vyžaduje čas. Ten ale není. Cíle pro dnešek má přesto optimistické.

"Výsledek? Jakýkoli příznivý. Výhra nebo remíza. A kdybychom prohráli, tak ať dáme gól, v odvetě se může hodit," plánuje v souladu se zákonitostmi pohárové matematiky.

A když to nevyjde a Sparta se nedostane do Ligy mistrů. Zmizí pak Blažek z letenské branky ve svých jednatřiceti přece jen do ciziny? "Opravdu o něčem takovém nepřemýšlím."

Reklama

Související témata: