Hlavní obsah

Spartu v Budapešti pokořil Vágner

BUDAPEŠŤ

V útoku takřka neškodná, v obraně osudově chybující Sparta rozpačitě bojovala o Ligu mistrů. Do odvety 3. předkola z Budapešti vezla domů jednobrankové manko. A aby to pro sparťany bylo o něco víc hořké, rozhodla o výhře domácích čerstvá posila Ferencvárose - Robert Vágner, kdysi hráč Slavie, věčného rivala Letenských.

Článek

Vestoje mu domácí publikum aplaudovalo, když po více než hodině hry opouštěl hřiště. Pokud chce Sparta uhrát za čtrnáct dnů postup už po 90 minutách, musí na Letné vyhrát o dva góly. Rychlý a ostrý soupeř ale asi bude dělat velké problémy.

Obrany dlouho vládly. Domácí defenziva nechybovala za půli takřka vůbec, ani k tomu nebyla nijak zvlášť nucena. A když náznak nedostatku přišel v 9. minutě, tak nepříliš vyvedený centr volného Poborského vyrážel na roh gólman Szücs. Ani Zelenka nic ve středu pole nevymyslel.

Obezřetní domácí na tom dlouho nebyli lépe. Exslávista Vágner na hrotu byl spolehlivě krytý, nadlouho udivil snad jen tím, jak sám škobrtnul, když chtěl obejít Čecha. Ve 26. minutě však vyrobil hrozivou hrubku Homola. Míč mu podběhl pod kopačkou. Číhající Vágner snad ani nepočítal, že by se mohl dostat do akce, ale bleskově zbystřil a s jistotou přízemní střelou po levé Blažkově ruce proměnil - 1:0.

Stereotyp Sparty se neměnil. Nebylo nic, co by mohlo rozbít val soupeře. Náznaky mírného tlaku byly k ničemu. Zelenka Poborský sice zdatně kličkoval, ale skončil na zemi. Z přímého kopu mířil nad, ani z jeho spoluhráčů nikdo za půli netrefil bránu.

Sparťanská bezradnost

Sparta operovala převážně na soupeřově půli i po pauze. I gólu se dočkala, když v 50. min. Poborský doťukával míč na brankové čáře do sítě, ale zřejmě už Jun před tím byl v ofsajdu.

Ale pak pokračovala podivná k ničemu nevedoucí sparťanská bezradnost. A střídající Tözser mohl zvýšit, jeho tečovaná střela z přímého kopu ale letěla za bezmocného Blažkova přihlížení těsně vedle.

Po více než hodině se konečně Sparta dočkala střeleckého pokusu na bránu. A ne ledajakého. Homolovu hlavičkou po Poborského rohu zázračně vyrážel Szücs. Na víc se nezmohli.

Bleskové brejky se naopak valily na jejich svatyni. Blažek musel vybíhat z brány. Homola pak další z celé řady šancí likvidoval jen za cenu ´žlutého´faulu. Ránu ostrou jako pravé maďarské pochutiny pak ještě v samém závěru likvidoval Blažek, který Spartě zachránil postupovou naději.

Liga mistrů - 3. předkolo
Ferencváros Budapešť - Sparta 1:0
Poločas: 1:0. Branka: 26. Vágner. Rozhodčí: Meyer - Kadach, Glindenmann (všichni Něm.). ŽK: Lipscei - Kováč, Homola. Diváci: 13.000.
Ferencváros: Szücs - Balog, Lipcsei, Gyepes - Vukmir, Rósa, Kapič, Huszti - Zavadszky (77. Penksa), Vágner (66. Bajevski), Leandro (60. Tózser). Trenér: Csaba.
Sparta: Blažek - Petráš, Homola, Kováč, Čech - Poborský, Zelenka (71. Šimák), Sivok, Michalík (85. Rezek) - Jun (57. Meduna), Pacanda. Trenér: Straka.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NHL

Nečas pomohl Carolině k výhře

Český hokejista Martin Nečas se podílel asistencí na výhře Caroliny na ledě New Yorku Islanders 3:2. Hurricanes tak už vedou sérii prvního kola play off NHL už 3:0.
NačítámNačíst další články