Hlavní obsah

Van Hooijdonk tentokrát srazil i Spartu

ISTANBUL

Fotbalisté pražské Sparty v premiérovém vystoupení v základní skupině Ligy mistrů na vysněné body nedosáhli. Na půdě Fenerbahce Istanbul prohráli 0:1, když v 16. minutě utkání rozhodl o výhře nizozemský útočník Pierre Van Hooijdonk. Stejný hráč minulou středu zařídil dvěma góly v kvalifikaci o MS porážku české reprezentace v Amsterodamu.

Článek

Sparťané dnes sehráli v Istanbulu sympatickou partii, v závěru bojovali po vyloučení Serveta proti deseti, ale v jejich největší šanci pět minut před koncem selhal záložník Sivok. Další zápas sehrají sparťané 28. září doma s Lyonem.

Bouřící a natěšený žlutomodrý kotel stadionu Sükrü Saracoglua sice na začátku čekal od svých miláčků drtivou ofenzivní smršť, ale v úvodu se ponořil do rozpaků. Sparťané ukázali odhodlání i bez kapitána Karla Poborského, kterého do hry nepustila zraněná záda. Už v šesté minutě věhlasný gólman a navrátilec z Barcelony Rüstü jen přihlížel, jak se tečovaný trestný kop Voříška vychýlil mimo tyče.

A za tři minuty stadion vydechl úlevou: Pacanda svůj centr zakroutil přímo na hlavu stopera Homoly, ale ten v čisté šanci mířil vedle. Zaskočený turecký mistr se přes vyztuženou pětičlennou sparťanskou zálohu dostával do tempa pomalu, a když se zdálo, že hosté úvod přežijí bez úhony, přišla krutá a hlavně nečekaná rána.

Na konci první čtvrthodiny sice Tuncayovu dělovku vyškrábl gólman Blažek s pomocí břevna nad bránu. Ale pak brazilský driblér Alex zamotal hlavu Perglovi, na jeho centr přes beka Čecha vystoupal Van Hooijdonk a neomylnou hlavičkou poslal "Fener" do vedení. Vyprodaný stadion explodoval nadšením.

Sparta se zlomit nenechala a dál držela domácí obranu v pohotovosti. Před unikajícím Zelenkou musel ve 22. minutě na poslední chvíli likvidovat hrozící nebezpečí Luciano, za čtyři minuty se hostům povedl protiútok po pravé straně a po Zelenkově zpětném centru pálil z voleje pohotově, ale nepřesně Voříšek.

Sparta v Istanbulu dlouho držela naděje na bodový zisk. Tři minuty po poločase brankář Blažek reflexivně zasáhl proti Alexově ráně a to bylo na dlouhou dobu z domácího ofenzivního menu vše. Turci jako by se chvílemi třásli o vedení, obranný blok zatáhli na svoji polovinu a opatrně čekali na sparťanský protiúder.

Český tým a jeho bodový sen po delší odmlce podržel i kapitán Blažek; v 70. minutě lapil obávaný trestný kop Van Hooijdonka a spoluhráčům nalil do žil další dávku sebevědomí. A když po dalších třech minutách portugalský sudí Cortéz Batista možná trochu přísně vyloučil po zákroku na střídajícího Juna obránce Serveta, měl zápas před závěrečnou fází o dramatickou zápletku postaráno.

Hosté se nastěhovali před Rüstüho a hráli vabank. Trestný kop Voříška prosvištěl nad bránou a pět minut před koncem Pražané málem slavili vyrovnání. Urbánek posadil míč na hlavu Sivokovi a jeho pokus o necelý metr minut pravou tyč. V samém závěru ještě Medunovu ránu vyškrábl Rüstü a pomohl Fenerbahce k historický první výhře v Lize mistrů. Sparťané i přes prohru opouštěli stadion se vztyčenými hlavami.

Fenerbahce - Sparta Praha 1:0 (1:0)
Branka: 16. Van Hooijdonk. Rozhodčí: Cortéz Batista - Ribeiro, Cunha (všichni Port.). ŽK: Servet, Rüstü (oba Fenerbahce). ČK: 73. Servet. Diváci: 55.000.
Fenerbahce: Rüstü - Deniz, Luciano, Servet, Ümit - Serhat (82. Marcio Ferreira), Marco Aurélio, Fabiano, Tuncay (78. Önder) - Alex (90. Serkan) - Van Hooijdonk. Trenér: Daum.
Sparta: Blažek - Pergl, Homola, Kováč, Čech (75. Meduna) - Sivok, Voříšek - Baranek (59. Jun), Zelenka (46. Šimák), Urbánek - Pacanda. Trenér: Straka.

Reklama

Související témata: