Hlavní obsah

Kontroverzní "Mou" děkoval radikálním madridským Ultra Sur. Ti mávali vlajkou s dvousečnou sekerou

Madrid

Po očekávaném vítězství svého Realu v osmifinálové odvetě nad moskevským CSKA a postupu do čtvrtfinále Ligy mistrů se José Mourinho zvedl z trenérské lavičky a šel poděkovat nejradikálnějším fanouškům bílého baletu na proslulé jižní tribuně San Bernabeu. A dokonce skupině nazývané „Ultra Sur“ zatleskal. Samo sebou že jeho gesto vzbudilo opětovně rozporuplné reakce, takže se o něm debatuje pomalu víc než o středeční výhře.

Foto: Felix Ordonez, Reuters

Trenér Mourinho gratuluje svým svěřencům Sammy Khedirovi (vlevo), Marcelovi a Lassanu Diarovi k vítězství nad CSKA a postupu do čtvrtfinále Ligy mistrů.

Článek

Jose Mourinho

Nejradikálnější, nejextremističtější, nejvýbojnější, taková a podobná označení má skupina fanoušků Realu, jež se zrodila před více než třiceti lety a s nimiž měl a má madridský klub neustálé problémy. Ten největší před čtrnácti lety, kdy stovka fans prorazila kovové oplocení, takže semifinále Ligy mistrů mezi Realem a Borussií Dortmund začalo se zpožděním hodiny a čtvrt, za což klub zaplatil vysokou pokutu.

I proto zakázal členům Ultra Sur přístup na stadión. Teď už sice za přísného bezpečnostního dohledu a všech možných preventivních opatření do ochozů jižní tribuny San Bernabeu zase smí, ale jsou vnímáni jako trpěné zlo.

Mávali sekerou, Mou jim tleskal

Proto také vzbudil kouč Realu José Mourinho vášnivé debaty, když po čtvrtfinálové odvetě Ligy mistrů s CSKA Moskva šel těmto radikálům, mávajícím vlajkou s dvousečnou sekerou coby starověkým symbolem rasové nadřazenosti, poděkovat. A dokonce jim zatleskal...

„Vždy nás podporovali a podporují, takže považuji za slušné jim poděkovat," vysvětloval Mourinho, proč šel právě skupině Ultra Sur zatleskat. Možná, že šlo i o reakci kontroverzního portugalského kouče na pískot publika nespokojeného zřejmě s tím, že Real za rozhodnutého stavu a jasného vedení  3:0 evidentně ubral plyn, což se divákům lačným dalších gólů v síti ruského soupeře nelíbilo.

Mourinho: Nebudu kritizovat dav

Mourinho v minulosti už několikrát madridské publikum za podobné reakce kritizoval, tentokrát ale svůj postoj změnil. A nejen tím, že šel nejradikálnějším „ultras" poděkovat.

„Existuje spousta klubů, které mají prázdné stadióny, na nás ale chodí osmdesát tisíc lidí v každém zápase. Někteří povzbuzují, jiní jsou méně nadšení, ale zaplatí a já bych je proto neměl kritizovat," rozpovídal se  „Mou"  chovající obzvláštní sympatie a náklonnost ke skupině Ultra Sur zpívající v jednom kuse chorály a písně a vytrvale svůj tým povzbuzující.

„Nebudu kritizovat dav za jeho podporu, nemíním cokoli na toto téma komentovat. Jsem společně s fanoušky šťastný, když mé mužstvo vyhrává, stejně jako jsem nešťastný, když se mu nevede," nemínil se Mourinho pouštět do disputací na téma Ultra Sur a diváci, protože v Madridu se už několikrát spálil.

Reklama