Hlavní obsah

Sparta oloupila Manchester o body

PRAHA

Bezbrankovou remízu a první bod v letošní Lize mistrů vybojovali fotbalisté Sparty v úterním utkání s Manchesterem United. Přesto ale mohli být Letenští ještě spokojenější. Svého slavného soupeře prakticky během celého zápasu přehrávali a jen díky nulové střelecké produktivitě nezůstaly všechny body v Praze.

Článek
Fotogalerie

Sparta podala v úterý svůj nejlepší podzimní výkon. Za čtrnáct dní se utká se stejným soupeřem v jeho fotbalovém velechrámu na Old Trafford. O víkendu oba celky čekají klíčové ligové zápasy - Manchester s Arsenalem a Spartu v Ostravě s Baníkem.

Ukradená penalta

Už v první minutě se domácí dožadovali penalty za faul Scholese na Zelenku uvnitř pokutového území, který však sudí vytáhl za hranici šestnáctky. Zkrátka Ital... Ze standardní situace však domácí nic nevytěžili. Na druhé straně po milimetrové přihrávce Scholese Kováč odvracel Rooneyho střelu na roh.

Sparta vtrhla na slavného soupeře bez respektu, ale hosté nezůstávali nic dlužni, takže diváci několikrát zatleskali parádním fotbalovým akcím, zejména když Pergl a po něm Poborský povodili soupeře technickými kousky a kolem desáté minuty obraně hostí několikrát pořádně zatopili po rohových kopech.

Na druhé straně po bleskové akci minul van Nistelrooij v šanci střílenou přihrávku Giggse. Po čtvrthodině Poborský fantasticky prošel mezi třemi hráči soupeře, přihrál Junovi, ale jeho ránu zblokoval Silvestre. Sparta táhla většinu akcí po pravé straně, s níž měli hosté viditelné problémy.

Penaltou zaváněl v 17. min. souboj Silvestreho s Junem po další kolmé přihrávce Poborského, který byl v té době suverénně nejlepším na hřišti a spolu s ním přehrávali středovou řadu soupeře i Sivok se Zelenkou. Naopak Voříšek s Urbánkem na soupeře vyloženě nestačili.

:. ANKETA
Jak byste ohodnotili výkon fotbalistů Sparty v utkání s Manchesterem United? Hlasujte v anketě na konci článku.

Junova tyč

Sparta výborně bránila a soupeře nepustila do vážnější akce. Naopak do obrovské šance se dostal Zelenka, ale pálil půl metru vedle pravé tyče. Pět minut před koncem poločasu o sobě dal vědět Rooney, jehož ránu Kováč srazil málem do vlastní branky. Po nedorozumění Blažka s Homolou Rooney jen o centimetry minul pravou tyč.

V samém závěru po dlouhém přenesení hry Carroll zázračně vyrazil Poborského střelu a po následném rohu trefil Jun hlavou tyč! Letná vyprovodila zejména Spartu do šatny zaslouženým potleskem.

Sparta výborně vstoupila i do druhé půle a zatlačila Manchester k jeho šestnáctce. Poborského lob pořádně protáhl gólmana, pak Sivok tvrdě nezakončil Zelenkovu nezištnou přihrávku a Junovi ukopl míč v poslední chvíli Brown.

Voříškovu ránu na závěr skvostné pětiminutovky zlikvidoval Carroll. Hosté se na chvíli uvolnili ze sevření a Blažek musel čarovat před Rooneyem. Obětavá hra domácích mu však neumožňovala převzít taktovku zápasu.

Bitva až do konce

Manchester si po hodině hry vytvořil tlak po němž následovala série rohů, ale van Nistelrooijovi ukopl míč Homola a O´Shea v šanci přestřelil. Giggsovi se po vysunutí Rooneyem vrhl obětavě pod nohy Blažek. Slavný tým si udržoval územní převahu a domácí museli čelit jeho bleskovým narážečkám. V 72. min. na druhé straně poslal Sivok do stoprocentní šance Juna, ale ten trefil jen padajícího Carrolla.

Sparta tlak vydržela a znovu bojovala s Manchesterem jako rovný s rovným, ale manchesterské kleště ji svíraly stále silněji. Domácí však nahrazovali docházející síly obrovskou bojovností. Velkou šanci měl v závěru C. Ronaldo, ale mířil jen do Blažkových rukavic.

Liga mistrů - 3. kolo
Sparta - Manchester United 0:0
Rozhodčí: De Santis - Pisacerta, Consolo (všichni It.). ŽK: Kováč - Miller, Scholes. Diváci: 20 564 (vyprodáno).
Sparta: Blažek - Pergl, Homola, Kováč, Petráš (82. Čech) - Voříšek, Sivok - Poborský, Zelenka (82. Šimák), Urbánek - Jun (76. Meduna). Trenér: Straka.
Manchester United: Caroll - G. Neville, Brown, Silvestre, Heinze - Miller, Scholes, O'Shea, Giggs (80. Ronaldo) - Rooney (80. Saha), Van Nistelrooij. Trenér: Ferguson.
Tabulka sk. D
1. Lyon32107:47
2. Man. United31208:45
3. Fenerbahce31024:93
4. Sparta30121:31

Reklama

Související témata: