Hlavní obsah

VIDEO: Žádná magie! Čech prozradil, že nastudoval všechny penalty Bayernu za posledních pět let

Mnichov

Tajemství penaltové magie Petra Čecha je na světě. Hned po mnichovském finále Ligy mistrů sice český gólman ve službách londýnské Chelsea přiznával, že měl exekutory pokutových kopů v dresu Bayernu nastudované, ale bližší detaily si nechával pro sebe. Až s odstupem pár dnů prozradil, jak se mohlo stát, že v sobotní noci směr všech šesti střel vystřihl a tři penalty zlikvidoval. „Měl jsem natočeno, jak jednotliví hráči Bayernu penalty střílí. Dvouhodinový sestřih začínal rokem 2007,“ vypadlo z Petra Čecha, jak pečlivě se na naplnění životního snu chystal.

Petr Čech chytil penaltu Robbenovi ve finále LM

 
Článek
Fotogalerie

Oslavy Chelsea v Londýně

Penaltový rozstřel Bayernu s Chelsea

Viděl desítky a desítky pokutových kopů v podání hráčů Bayernu. Shlédl spoustu mnichovských hráčů, kteří se při jejich exekuci za uplynulých pět let vystřídali. „Byl to dvouhodinový sestřih, který jsem měl na DVD. Během letu z Londýna do Mnichova jsem si ho na palubě letadla prohlédl a stačil ho nastudovat," prozradil Petr Čech, že jeho cesta k zázračným zákrokům a tím i triumfu Chelsea při penaltovém rozstřelu se rodila vlastně na palubě letadla nad La Manchem.

Nejsložitější byl Robben, přiznal Čech

„Nejtěžší bylo nastudovat Robbena, protože ten pokaždé střílí penaltu jinak. Polovinu jich dává doprava, druhou polovinu na opačnou stranu. Přitom k  míči přiběhne pokaždé naprosto stejně," přiznával, který z fotbalistů Bayernu byl jeho noční můrou.

Jenže když se nizozemzský legionář Arjen Robben v páté minutě prodloužení k pokutovému kopu postavil, Čech jeho záměr vystihl a penaltu zlikvidoval.

„Po pětadevadesáti minutách už jste logicky unavení, takže sázíte spíše na sílu než na techniku. Logicky volíte tvrdou střelu, než abyste se pokoušeli míč přesně umístit. Arjen je levák, takže jsem předpokládal, že zvolí křížnou střelu k pravé tyči. Představoval jsem si, že alespoň já bych to tak udělal, což byl důvod, proč jsem se vrhnul doleva," nechával nahlédnout, co se mu honilo hlavou, když se Robben k penaltě rozbíhal.

Lejstro před rozstřelem nedostal

Poté, co sto dvacet minut trvající finálová konfrontace skončila remízou a došlo na penalty, se začal Čech usilovně shánět po svých poznámkách, v nichž měl ke každému exekutorovi Bayernu pár řádků.

„Kluci, kde jsou mé poznámky, křičel jsem na spoluhráče, ale rezervní gólman Hilario mi odpověděl: Nepotřebuješ je, jen se soustřeď," vykládal Čech, že se mu nachystané lejstro nakonec nedostalo do rukou.

Proto se soustředil a dvě z pěti penalt zlikvidoval. Oličovu a Schweinsteigerovu.

„Hlavně jsem však správně vystihl směr všech pěti," liboval si Čech a ze střelců Bayernu nejvíce chválil Goméze. „Ten ji proměnil nejsuverénněji, ale k Neuerově jsem měl  hodně blízko," poznamenával, že už střelu svého brankářského kolegy mohl zlikvidovat.

Nakonec vyzrál na Ivicu Oliče a Bastiana Schweinsteigera.

„Schweinsteiger čekal na můj pohyb, ale já se nehnul a nakonec jsem si vybral správnou stranu. Měl jsem trochu štěstí, že se míč neodrazil od tyče do brány a proběhl těsně za mnou. Největší strach jsem měl z toho, aby mě balón netrefil," glosoval moment, který rozhodl o triumfu Chelsea ve finále Champions League a z něho udělal penaltového mága a hrdinu zároveň.

Reklama

Související témata: