Hlavní obsah

Sparta chce překvapit Manchester jako loni Chelsea

MANCHESTER

Postarat se o překvapení a přivézt z fotbalového chrámu Manchesteru United remízu, stejně jako loni ze stadiónu londýnské Chelsea. To jsou cíle fotbalistů Sparty, které ve středu večer čeká čtvrté vystoupení v letošní Lize mistrů. Do zachmuřeného Manchesteru dorazilo v úterý po poledni jedenadvacet hráčů, kteří ještě večer otestovali trávník na Old Trafford.

Článek

"I po zápase s Olomoucí je základ mužstva v pořádku," oddechl si trenér František Straka. Na marodce je jen Miroslav Baranek, který má pochroumaný kotník.

Na Letné dokázali sparťané uhrát se slavným Manchesterem United po výborném výkonu lichotivý bezgólový výsledek, možná měli i blíž k vítězství.

"Tohle bude něco jiného. Domácí mají k dispozici Rio Ferdinanda i Keana, po prohře 0:2 v Portsmouthu se budou chtít rehabilitovat a navíc tři body s námi by jim prakticky zajistily postup do osmifinále Ligy mistrů. V Praze poznali, co umíme. Určitě nás nepodcení a udělají všechno pro výhru," zdůraznil kouč Sparty František Straka.

:. ANKETA
Jak skončí utkání 4. kola Ligy mistrů Manchester United - Sparta? Hlasujte v anketě na konci článku.

Vydržet úvodní tlak

"Únava se hlásí, máme za sebou čtyři těžká utkání, v nichž jsme uspěli. Hráči se na Manchester ohromně těší, takových zápasů se za život moc nehraje. Když bude fungovat hlava, tělo to na trávníku zvládne. Musíme hlavně chtít hrát fotbal. Jakmile bychom zalezli, dopadli bychom špatně," prorokoval Straka.

"Oni na nás vletí v plné síle a my musíme vydržet úvodní tlak. Když se z něho dostaneme, dokážeme hrát na půlce domácích a udržíme míč, může se i něco urodit. Moc šancí nám ale nedovolí, o to důležitější bude nějakou proměnit. Pokusíme se uhrát co nejlepší výsledek a bodovat," přál si kouč s tím, že debakl mužstvo nestraší, a pokud by dostalo víc branek, nezlomí ho to. "My nemáme opravdu co ztratit," dodal.

Sparťané si uvědomují, že prohra znamená konec postupových nadějí. "Popereme se o to, ale jsme realisté. Teď je cílem v téhle soutěži třetí místo a postup do Poháru UEFA. I když by o něm měl rozhodnout náš domácí zápas s Fenerbahce, každý bod bude dobrý, co kdyby Turci něco udělali teď v Lyonu nebo v posledním kole doma s Manchesterem," rozebral Straka situaci ve skupině.

Na poznámku, že Sparta před rokem přivezla bod z Chelsea, jen souhlasně pokýval hlavou... "Proč by se to nemohlo povést i teď. Zkusíme je překvapit."

Měl by to být svátek

"Moc se na zápas těším. Hrát v Anglii a na Old Trafford je svátek. Manchester je pod tlakem nepovedených posledních výsledků. Musejí vyhrát, diváci je poženou. My se k tomu zase postavíme čelem a uvidíme, jestli to bude stačit," říkal kapitán mužstva Karel Poborský, který oblékal dres Manchesteru rok a půl (od léta 1996 do zimy 1997, pak odešel do Benfiky).

Jiří Homola se těší na souboje s van Nistelrooijem a Rooneym. "Bude to taková odměna za ty tři náročné týdny. Doma budou chtít vyhrát a nastřílet nám co nejvíc branek, aby si udobřili diváky. Budeme držet příznivý výsledek co nejdéle. Remíza by byla zlatá."

Poborského čeká příjemné přivítání

Podle trenéra domácích Alexe Fergusona čeká nejvřelejší přijetí od fanoušků Manchesteru United kapitána Sparty Karla Poborského. "Byl to milý hoch a vedl si tu dobře. Mám radost, že se k nám vrací. Myslím, že ho fanoušci přivítají skvěle," řekl Alex Ferguson.

Po prohře v Portsmouthu a slovních šarvátkách s koučem Arsenalu Wengerem, které ukončilo v pondělí uzavřené příměří představitelů obou klubů, měl klid na přípravu před zápasem se Spartou.

"Je to houževnaté mužstvo, které dovede soupeře potrápit. Hrajeme doma a povinnost nám velí zvítězit. Tři body nám totiž mohou už zajistit postup ze skupiny," slíbil fanouškům. "Na středečním vítězství nám velmi záleží, soupeře rozhodně nepodceníme," dodal kapitán týmu Roy Keane.

Pravděpodobné sestavy
Manchester
Carroll - G. Neville, Rio Ferdinand, Silvestre, Heinze - C. Ronaldo, Keane, O'Shea, Giggs - Rooney, van Nistelrooij.
Sparta
Blažek - Pergl, Homola, Kováč, Petráš - Sivok, Voříšek - Poborský, Zelenka, Urbánek - Jun.
Utkání začíná ve 20.45 h. SEČ, přímo ho vysílá ČT2 a jako hlavní ho řídí Lucemburčan Hamer.

Reklama

Související témata: