Hlavní obsah

V osmifinále Ligy mistrů jsou i Lyon a Juventus

PRAHA

Dveře do osmifinále Ligy mistrů si ve středečních zápasech otevřeli fotbalisté Olympique Lyon a Juventusu Turín. Francouzský celek otočil duel s Fenerbahce Istanbul a zvítězil 4:2, Nedvědův Juventus si zase v Mnichově poradil s Bayernem 1:0. Již od úterý mohou spřádat plány na osmifinále londýnská Chelsea a Inter Milán.

Článek

Lyon v zápase s Fenerbahce prohrával od čtrnácté minuty, když si stoper Cris srazil Sahinovu střelu kolenem do vlastní sítě. Domácí brzy vyrovnali, když Maloudův průnik po levé straně obrana odvrátila jen k Essienovi, který si počkal na míč na hranici šestnáctky.

Bez zraněného Wiltorda se hra francouzského mistra opírala o Juninha, který mohl skóre otočit, ale z přímého kopu jen rozezvučel břevno. Teprve pak se štěstí obrátilo k Lyonu čelem a odražený míč přistál u Maloudovy nohy tak, že záložník pohodlně skóroval.

Fenerbahce přišlo před zápasem na Spartě o Serkana, který viděl třetí žlutou kartu, a vyloučeného Serveta. Ještě předtím Turci vyrovnali a nadějný stav drželi až do 93. minuty, než je definitivně dvěma góly srazil Nilmar.

Dynamo zaskočilo hvězdy z Madridu

V dresu Juventusu nebyly v Mnichově dlouho vidět jeho největší hvězdy Nedvěd a Del Piero. Nakonec se ale rozehrály včas a Nedvěd v závěru zaměstnával Kahna jednou střelou za druhou. Nejnebezpečnějším hráčem Juventusu byl Švéd Ibrahimovic, který se v poslední minutě nádherně uvolnil a vypálil. Jeho ránu Kahn neudržel a pro Del Piera už nebyl problém poslat míč do prázdné branky a svůj tým do osmifinále.

Ještě rychleji než Sparta v Manchesteru inkasoval dva góly Real Madrid na hřišti Dynama Kyjev. Favorita před 83 tisíci diváků zaskočili nepříliš známý Nigérijec Yussuf a Lotyš Verpakovskis, Raúl ale záhy snížil a Figo z penalty ještě do přestávky vyrovnal. Pro Raúla to byl 48. gól v Lize mistrů a za pohárovým rekordem svého předchůdce v bílém dresu Alfreda di Stéfana zaostává už jen o jedinou trefu.

Z českých reprezentantů měl vedle Nedvěda důvod k radosti ještě Milan Baroš. Na hrotu Liverpoolu nastoupil v La Coruni osamocený, ale s převahou se bil statečně a už po necelé půlminutě mohl skórovat. Při samostatném nájezdu na Molinu mu ovšem míč utekl. Pak si Baroš naběhl na Riiseho centr, ale míč za něj uklidil do vlastní sítě Andrade.

Prázdné ochozy v Římě

Izraelský mistr Maccabi Tel Aviv se zásluhou dvou rychlých gólů útočníka Dega dočkal prvních bodů v Lize mistrů a díky výhře nad Ajaxem se mohl radovat rovnou ze tří.

Na Olympijském stadionu v Římě se hrál bizarní zápas. Fanoušci AS měli po zranění rozhodčího Friska zakázaný vstup do ochozů a vedle fanoušků chyběly duelu s Leverkusenem dlouho i góly. Před šesti stovkami novinářů a funkcionářů nakonec v úplném tichu padl na každé straně jeden.

Smutný byl Jaroslav Plašil. Poprvé letos dostal v Lize mistrů šanci v základní sestavě Monaka, ale v Pireu byl jedním z viníků prohry. Šest minut před koncem zavinil trestný kop, po němž se míč dostal k Argentinci Schürrerovi a ten zblízka vstřelil jediný gól duelu.

Skupina A
Deportivo La Coruňa - FC Liverpool 0:1 (0:1)
Branka: 14. vlastní Andrade. Rozhodčí: Stark (Něm.). Diváci: 24.000.
Olympiakos Pireus - AS Monako 1:0 (0:0)
Branka: 84. Schürrer. Rozhodčí: Merk (Něm.). Diváci: 33.500.
Skupina B
Dynamo Kyjev - Real Madrid 2:2 (2:2)
Branky: 13. Yussuf, 23. Verpakovskis - 38. Raúl, 44. Figo z pen. Rozhodčí: Vassaras (Řec.). Diváci: 83.000.
AS Řím - Bayer Leverkusen 1:1 (0:0)
Branky: 90.(+3) Montella - 83. Berbatov. Rozhodčí: Cortéz Batista (Portug.). Diváci: 600.
Skupina C
Bayern Mnichov - Juventus Turín 0:1 (0:0)
Branka: 90. Del Piero. Rozhodčí: Poll (Angl.). Diváci: 59.000.
Maccabi Tel Aviv - Ajax Amsterdam 2:1 (0:0)
Branky: 49. a 57. Dego - 88. Sneijder. Rozhodčí: Hriňák (SR). Diváci: 24.000.
Skupina D
Manchester United - Sparta Praha 4:1 (2:0)
Více informací o tomto utkání najdete zde.
Olympique Lyon - Fenerbahce Istanbul 4:2 (1:1)
Branky: 90.(+3) a 90.(+4) Nilmar, 22. Essien, 53. Malouda - 14. Sahin, 73. Tuncay. Rozhodčí: Farina (It.). ČK: 75. Servet (Fenerbahce). Diváci: 35.000.
Lyon: Coupet (72. Puydebois) - Reveillére, Cris, Diatta, Abidal - Diarra, Essien, Juninho, Malouda - Govou (70. Nilmar), Frau (83. Ben Arfa). Trenér: Le Guen.
Fenerbahce: Rüstü - Servet, Luciano, Deniz, Ümit - Marco Aurélio, Serkan, Sahin, Alex (89. Van Hooijdonk) - Serhat (85. Mehmet), Tuncay (90.+2 Fabiano). Trenér: Daum.

Reklama

Související témata: