Hlavní obsah

Královec nám ukradl vítězství. Nemůžu si přece ruku uříznout, naříká Subotič

Manchester,Praha

Český rozhodčí Pavel Královec během prestižního středečního duelu Ligy mistrů mezi Manchesterem City a Borussií Dortmund dlouho potvrzoval, že na mezinárodní scéně patří mezi absolutní elitu. Jenže v samotném závěru utkání udělal závažné rozhodnutí, kterým se německý mistr cítil hrubě poškozen.

Foto: Phil Noble, Reuters

Nešťastný fotbalista Borussie Dortmund Neven Subotič.

Článek
Fotogalerie

Srbský stoper Neven Subotič je známý svou veselou povahou, jenže po středeční remíze ze hřiště Manchesteru City 1:1 byl zdrcený. Poté, co těsně před koncem zápasu nechtěně zahrál rukou v šestnáctce, sudí Pavel Královec nekompromisně odpískal pokutový kop, který střídající Mario Balotelli proměnil.

„Tohle nebyla penalta v žádném případě. Ani náhodou," zlobil se Srb v rozhovoru pro Sky Sport. Doteku rukou míče po střele Sergia Agüera prý nemohl zabránit. „Střílel z půl metru a já prostě mám svoji ruku. Díval jsem se už na obrázky, prostě si ruku nemůžu uříznout," pokračoval rodák z Banja Luky.

„Myslím, že je z obrázku jasně vidět, že jsem se nesnažil nijak dostat k míči, vůbec jsem neměl čas reagovat. Nikdy v životě to nemohla být penalta. Nebylo to správné rozhodnutí. Rozhodčí nám výhru sebral a to je prostě smutné," litoval Subotič.

Co říkají fotbalová pravidla o hře rukou?
Při posuzování, zda se jednalo o úmyslnou hru rukou, musí rozhodčí posoudit tyto aspekty:
- zda se jednalo o pohyb ruky k míči nebo pohyb míče k ruce,
- zda ruka hráče byla v přirozené poloze odpovídající pohybu hráče,
- zda se hráč snaží předejít tomu, aby se míč dotkl jeho ruky,
- zda hráč měl možnost kontaktu ruky a míče předejít,
- zda nepoužil ruky nebo paže k úmyslnému zahrání míčem.
Rozhodčí musí posoudit hru rukou jako přestupek, když:
- je jasné, že hráč zahrál rukou míč úmyslně,
- hráč ve hře pohyboval rukama s rizikem, že zasáhne míč rukou a následně se tak stalo
Rozhodčí nesmí považovat hru rukou jako přestupek, když:
- míč je nastřelen na ruku, kterou má hráč u těla,
- hráč po souboji upadne na míč nebo se po pádu nechtěně dotkne míče rukou,
- hráč se po pádu na zem snaží vstát, přitom se rukou opře o zem a míč se zastaví o jeho ruku, nebo
- hráč si instinktivně a reflexivním pohybem chrání před prudce vystřeleným míčem choulostivou část těla, např. obličej, genitálie, ale i hrudník apod., nebo
- se míč odrazí od ramena hráče, nebo
- při odkopu míče si hráč nastřelí vlastní ruku

Džeko: Jasná ruka

Nařízená penalta rozproudila po utkání vzrušenou debatu i v televizním studiu u našich západních sousedů. Televizní expert Oliver Kahn Královcův verdikt obhajoval. „Ruka od těla, míč letěl na branku. V tom případě nezbývá sudímu nic jiného, než odpískat penaltu," byl přesvědčen dlouholetý gólman Bayernu Mnichov a německé reprezentace.

Někdejší teplický a wolfsburský útočník Edin Džeko, dnes útočný hrot Manchesteru City, byl rovněž přesvědčen o správnosti rozhodnutí českého arbitra. „Jasná ruka a penalta," tvrdil, ale současně považoval remízu za nespravedlivou. "Nebyl jsem ani tak překvapený tím, jak silný byl Dortmund, spíš mě zklamalo, jak špatně jsme hráli my," kabonil se Džeko. „Ale takový je fotbal. Když chceš vyhrát, musíš dát i druhý gól," vzkázal hráčům Borussie.

Nařídil sudí Královec penaltu proti Dortmundu správně?
Ano
89,6 %
Ne
10,4 %
Celkem hlasovalo 6465 čtenářů.

Reklama

Související témata: