Hlavní obsah

Porazit Barcelonu? Senzace, jásal kouč Lennon. Zpěvák Rod Stewart brečel dojetím

Glasgow/Praha
Aktualizováno

Životní vítězství, nejlepší chvíle mojí kariéry. Tak hodnotil senzační vítězství 2:1 nad Barcelonou v Lize mistrů severoirský kouč Celtiku Glasgow Neil Lennon. „Celtic se zapíše do knih fotbalové historie jako tým, který porazil nejlepší mužstvo světa,“ jásal.

Foto: Russell Cheyne, Reuters

Kouč Neil Lennon ještě takovou atmosféru nezažil. Diváci byli skutečně dvanáctým hráčem.

Článek
Fotogalerie

Celtic vsadil na své tradiční zbraně: obrovské nasazení, disciplínu. Mohl se opřít i o skvělý výkon brankáře Forstera, který chytil řadu šancí. „A strašně nám pomohli lidi. Když řeknete, že jsou dvanáctým hráčem, v tomhle zápase to platilo dvojnásob. Nikdy jsem takovou atmosféru jako dnes nezažil,“ uvedl Lennon. Po zápase došlo u některých na slzy štěstí, slavný zpěvák Rod Stewart, obrovský fanoušek Celtiku, vítězství na tribuně regulérně obrečel.

Parádní načasování

Skotský velkoklub si triumf nad Barcou načasoval parádně, protože právě v těchto dnech slaví 125 let svého založení. „Je to jeden z nejpyšnějších dní mojí kariéry,“ uvedl Lennon, ikona Celtiku. Jednačtyřicetiletý bývalý severoirský reprezentant v klubu jako hráč strávil sedm let a byl kapitánem.

„Hráči za vítězství vděčí skvělému týmovému výkonu a disciplíně. V takovém zápase musíte občas přežít i bouři, která podle očekávání přišla. Barcelona vystupňovala tlak, ale Tony Watt to vzal do svých rukou,“ narážel Lennon na trefu osmnáctiletého mladíka, který v 83. minutě zvýšil na 2:0. Deset minut před svou životním gólem přišel na trávník jako žolík a tuhle roli splnil dokonale. Barcelona už se zmohla jen na snížení Messim v nastaveném čase.

„Jenom jsem se podíval, kde stojí Valdés a trefil jsem míč do rohu,“ popisoval životní gól skotský reprezentant do 21 let. „Je to asi nejšťastnější chvíle mého života a bude trvat pár hodin, než mi všechno dojde. Ale jo, můžeme si říct: Wow, tak jsme porazili Barcelonu. Vždyť je to neskutečné,“ popisoval jeden z hrdinů.

Barce to vrátili i s úroky

Celtic před dvěma týdny sahal po bodovém zisku na Nou Campu, ale v 94. minutě ho srazil gólem na 2:1 Jordi Alba. Teď si skotský tým vše vynahradil. „Ve Španělsku jsme toho moc špatného neudělali, přesto jsme prohráli. Ale dnes jsme to dokázali Barceloně vrátit. Vyhrál tým, který do hry dal víc srdce. I když máme nějaké hráče zraněné, dokázali jsme to. Skvěle jsme bránili, dali jsme dva góly. Každý, kdo byl na hřišti, je hrdina,“ tvrdil brankář Celtiku Forster.

Skotský klub je teď v tabulce skupiny G druhý za Barcelonou, na třetí Benfiku má náskok tří bodů. A právě v Lisabonu hraje Celtic v příštím kole. „Máme velkou šanci přejít ten most až do konce. Ale ještě tam nejsme,“ dodal k postupovým vyhlídkám Lennon.

Reklama

Související témata: