Hlavní obsah

Chelsea je po prohře s Juventusem blízko vyřazení, Messi zařídil Barceloně postup

Moskva
Aktualizováno

Fotbalisté Chelsea, za které nastoupil s kapitánskou páskou český brankář Petr Čech, prohráli v základní skupině Ligy mistrů na trávníku Juventusu 0:3. Obhájci loňského vítězství tak nemusí stačit ani výhra nad Nordsjaellandem v posledním utkání skupiny k tomu, aby postoupil do osmifinále. Juventusu k postupu totiž stačí remíza ze zápasu proti Šachtaru. Ukrajinský celek si dnes zajistil postup výhrou právě nad Nordsjaellandem 5:2. Ve vyřazovacích bojích se představí také Barcelona, která i díky dvěma gólům Lionela Messiho porazila Spartak Moskva 3:0.

Foto: Alessandro Garofalo, Reuters

Brankář Chelsea Petr Čech inkasuje v utkání s Juventusem.

Článek
Fotogalerie

Vedle Doněcku a Barcelony postoupil loňský finalista Bayern Mnichov po vzájemné remíze s Valencií 1:1. Již z minulého kola měly jistý postup Manchester United, jenž si mohl dovolit dnešní prohru 0:1 v Istanbulu s Galatasarayem, a Málaga s Portem.

Juventus měl od úvodních minut na svém stadiónu převahu a Čech musel v prvním poločase likvidovat nepříjemné pokusy Lichtsteinera i Marchisia. Sedm minut před koncem poločasu už však reprezentační gólman inkasoval, když Quagliarella za jeho záda pohotově tečoval střelu Pirla.

I po přestávce pokračoval nápor "staré dámy", který v 61. minutě vygradoval ve druhou branku Vidala. V první minutě nastaveného času domácí ještě pojistili výhru třetím zásahem střídajícího Giovinka.

Čech: Současná sezóna je zklamání

Londýnský celek tak musí v posledním zápase skupiny na svém hřišti zdolat poslední Nordsjaelland a doufat, že vedoucí Šachtar doma porazí druhý Juventus. Jinak se stane prvním obhájcem trofeje, který vypadne už v základní skupině.

"Řekli jsme si před utkáním, že máme osud ve svých rukou, a to už teď neplatí. Musíme vyhrát náš poslední zápas a doufat, že budeme mít štěstí," řekl po utkání zklamaný Čech. "Když máme být realisty, tak musíme uznat, že Juventus hrál velmi dobře a stačí mu jediný bod se Šachtarem, který už má postup jistý. Je to velmi smutný okamžik," litoval třicetiletý gólman.

"Minulá sezona Ligy mistrů byla jako sen, ta současná, to je... ani ne noční můra, prostě velké zklamání," dodal.

Doněck hrál bez zraněného Hübschmana

Doněcký tým bez zraněného záložníka Tomáše Hübschmana sice v Kodani s Nordsjaellandem dvakrát prohrával, ale hattrick Luize Adriana a dvě branky jeho brazilského spoluhráče Williana ho posunuly do další fáze. Dánský nováček LM je poslední ve skupině s jediným bodem.

Barcelona napravila poslední porážku 1:2 ze stadiónu Celtiku Glasgow a i díky dvěma brankám Lionela Messiho uspěla v Moskvě. Spartak, v jehož obraně nastoupil reprezentant Marek Suchý, v elitní soutěži počtvrté prohrál a je vyřazen.

Katalánci se v Lužnikách poprvé prosadili po čtvrthodině hry díky přesné dorážce Daniela Alvese. Ještě do poločasu přidal po chybách domácí obrany dvě branky Messi, který s pěti góly v LM dotáhl dosud nejlepšího střelce soutěže Cristiana Ronalda z Realu Madrid.

Hvězdný Argentinec zaznamenal svůj 80. letošní zásah a na absolutního rekordmana v počtu gólů nastřílených během kalendářního roku Němce Gerda Müllera ztrácí už jen pět branek.

Lille i s Rozehnalem porazilo Borisov

Již vyřazené Lille s Davidem Rozehnalem v obraně vyhrálo na hřišti BATE Borisov 2:0 a na pátý pokus v LM bodovalo. Běloruský tým potřetí za sebou v soutěži prohrál a v soutěži končí.

Valencie měla po prohře Borisova jistotu postupu už před domácím zápasem s Bayernem, který nezačala dobře, protože ve 34. minutě dostal druhou žlutou kartu Barragan. Španělský celek se i v oslabení dostal do vedení po brance Feghouliho ze 77. minuty, ale hostům z Mnichova zajistil pět minut nato postupovou remízu Müller.

Liga mistrů, 5. kolo základních skupin:
Skupina E:
Juventus Turín - Chelsea 3:0 (1:0)
Branky: 38. Quagliarella, 61. Vidal, 90.+1 Giovinco. Rozhodčí: Cakir (Tur.).
Nordsjaelland - Šachtar Doněck 2:5 (2:2)
Branky: 24. Nordstrand, 30. Lorentzen - 26., 53. a 81. Luiz Adriano, 44. a 50. Willian. Rozhodčí: Gautier (Fr.).
Skupina F:
BATE Borisov - Lille 0:2 (0:2)
Branky: 14. Sidibé, 31. Bruno. Rozhodčí: Strahonja (Chorv.). ČK: 74. Sidibé (Lille).
Valencie - Bayern Mnichov 1:1 (0:0)
Branky: 77. Feghouli - 82. Müller. Rozhodčí: Webb (Angl.). ČK: 34. Barragan (Valencie).
Skupina G:
Spartak Moskva - FC Barcelona 0:3 (0:3)
Branky: 27. a 39. Messi, 16. Alves. Rozhodčí: Bebek (Chorv.).
Benfica Lisabon - Celtic Glasgow 2:1 (1:1)
Branky: 7. John, 71. Garay - 32. Samaras. Rozhodčí: Kassai (Maď.).
Skupina H:
CFR Kluž - Braga 3:1 (3:1)
Branky: 7., 15. a 33. Rui Pedro - 17. Alan. Rozhodčí: Karasev (Rus.). ČK: 45.+1 Douglao (Braga).
Galatasaray Istanbul - Manchester United 1:0 (0:0)
Branka: 54. Burak Yilmaz. Rozhodčí: Velasco Carballo (Šp.).

Reklama