Hlavní obsah

Sparta opouští Ligu mistrů s nejhorší bilancí

PRAHA

Tristní úterní výkon a nejsmutnější loučení se základní skupinou v historii účinkování fotbalistů pražské Sparty v Lize mistrů. To je bilance, kterou by nenapravilo ani případné vítězství v posledním utkání v Lyonu. Na svém trávníku Pražané vždycky alespoň jedno utkání ve skupině vyhráli, tentokrát se jim to nepovedlo.

Článek

"V úterý to byl stejný obraz jako v předchozích našich zápasech. Inkasovali jsme po chybě, naopak soupeřovy jsme nedokázali potrestat. To nás provázelo celou skupinou. Problém není v tom, že bychom si nevypracovali žádnou šanci, ale propadli jsme v koncovce," ohlédl se nejen za úterním duelem s Fenerbahce Istanbul (0:1) trenér František Straka.

Chyběla jim šťáva

Úterní výkon byl zřejmě nejhorším vystoupením Sparty v letošní Lize mistrů, a to včetně vysoké prohry 1:4 v Manchesteru. Ve všech předchozích zápasech hrála Sparta v obrovském tempu a s nasazením, které často sahalo až za možnosti hráčů. Dokázali se prostě nabudit. V úterý večer jim nelze vyčítat nedostatek snahy, ale výkon postrádal tradiční pohárovou šťávu.

Hráči jako by byli zatavení, chyběla rychlost, ale i důraz v osobních soubojích a před brankou soupeře. Navíc mnohem častěji kazili přihrávky i takoví borci jako Zelenka, Jun marně hledal branku Rüstüho v šancích, jaké nemá ani v lize, a přesto z horších pozic střílí branky. A tomu všemu chyběl také pohyb.

Dobrý výkon proti Manchesteru je smazán

Sparta rozhodla zápas vlastním gólem, po obrovském nedorozumění brankáře Blažka se stoperem Kováčem... V Manchesteru udělal hrubku Homola, který přihrál míč na nohu van Nistelrooije...

Až do úterního večera žila naděje na přesun do Poháru UEFA. Zejména výkonem proti Manchesteru United doma si Sparta udělala dobré renomé. Bohužel si ho sama pokazila. Jediný bod a dva góly v pěti zápasech je tristní výsledek.

Menší výdělek

Menší také bude její výdělek z Ligy mistrů. Ze vstupného sice Sparta získala asi třicet miliónů korun, ale od UEFA přijde necelých 120 miliónů a ještě menší bude suma za prodej televizních práv.

Nejvíc Sparta v Lize mistrů vydělala v ročníku 2001/2002, kdy to bylo v přepočtu 248,262 mil. korun, zhruba o čtvrt miliónu nižší byl výdělek v ročníku 1999/2000, v minulém, kdy také postoupila do osmifinále, to bylo 197 391 000 Kč a letos to bude asi 118 615 000 korun, pokud nezaboduje v Lyonu

Reklama

Související témata: