Hlavní obsah

Zkorumpovaný zápas! Černohorský brankář měl ovlivnit utkání Ligy mistrů s Liverpoolem

Londýn

Pokud se podezření skutečně potvrdí, může jít o jeden z největších korupčních skandálů v historii Ligy mistrů. Evropská policejní agentura Europol v pondělí upozornila na zhruba 380 zmanipulovaných fotbalových zápasů a jedním z nich měl být duel Ligy mistrů mezi Liverpoolem a Debrecínem (1:0) z roku 2009. Alespoň to tvrdí dánský list Ekstra Bladet - podle něj se měl ovlivnění zápasu dopustit černohorský brankář Vukašin Poleksič. Třicetiletý brankář Debrecínu měl zajistit, aby v utkání padly minimálně dva góly, to se však nestalo.

Foto: Profimedia.cz

Dirk Kuijt (první zleva) se stal jediným střelcem duelu Ligy mistrů proti Debrecínu.

Článek

Zápas mezi Liverpoolem a Debrecínem se hrál 17. září 2009 a „Reds" nakonec zvítězili 1:0, nejtěsnější rozdíl vystřelil domácím krátce před poločasem nizozemský útočník Dirk Kuijt. Liverpool v celé aféře podle všeho figuruje jako čistý tým, k ovlivnění utkání totiž mělo dojít ze strany maďarského Debrecínu, konkrétně brankáře Vukašina Poleksiče.

Třicetiletý Černohorec měl zajistit, aby hosté na Anfield Road prohráli alespoň o dva góly. To se ale nestalo, přestože „Reds" vyslali na hostujícího brankáře v utkání celkem sedm střel. Poleksič figuruje v korupční kauze, na kterou v pondělí upozornil Europol, ještě jednou. V dalším zápase Ligy mistrů proti Fiorentině padlo sedm gólů, když Italové vyhráli 4:3. Tady už policie dokázala Poleksičovo napojení na sázkařské gangy a černohorský brankář dostal dvouletý zákaz činnosti.

Podle zdrojů z Europolu je do sázkařské aféry zapletena velká část celého světa. Nejvíce zápasů bylo ovlivněno na evropském kontinentu - zhruba 380 utkání, další tři stovky pak převážně v Africe nebo Jižní a Střední Americe.

Největší podíl podezřelých zápasů má Turecko (79), následují Německo (70), Švýcarsko (41), Finsko (32), Maďarsko (20) a Belgie (19). Do aféry jsou zapleteny také dva duely Ligy mistrů a čtrnáct utkání Evropské ligy, kauza se má týkat také kvalifikačních duelů o postup na ME a MS.

Reklama

Související témata: