Hlavní obsah

Mourinho udělal další krok za svým snem, neboť s Realem už otevřel bránu do semifinále Ligy mistrů

Praha
Aktualizováno

Trenér José Mourinho udělal další krok k naplnění svého snu. Ligu mistrů už vyhrál s Portem i milánským Interem a nyní to chce dokázat jako první kouč na světě i se třetím klubem - Realem Madrid. Po prvním čtvrtfinále se snu přiblížil, neboť jeho Bílý balet porazil turecký Galatasaray Istanbul 3:0 a vytvořil si tak víc než slibnou pozici před odvetou za týden u Bosporu. Ve druhé partii mezi Málagou a Dortmundem jsou po bezgólové remíze v prvním utkání naopak postupové šance otevřené.

Foto: Javier Barbancho, Reuters

Hvězda Realu Madrid Cristiano Ronaldo v souboji s Emmanuelem Ebouém z Galatasaraye.

Článek
Fotogalerie

Pouhých devět minut potřeboval Real, aby rozebral tureckou obranu. Özil totiž parádní přihrávkou za obranu hostů vyzval ke skórovaní Ronalda, jenž chytrým dloubákem nedal uruguayskému gólmanovi Muslerovi v bráně Galatasaray šanci.

Po půlhodině zemřely naděje až překvapivě ofenzivně hrajících hostů na přijatelný výsledek docela, neboť Benzema je druhou brankou pohřbil. Essien operující na místě krajního obránce ho ve vápně přesně našel a Francouz se přesnou střelou k tyči nemýlil.

Turci spoléhající hlavně na Drogbu se sice také činili a bránou Lópeze ohrožovali, ale do nebezpečnější šance se nedostávali. Až Eboué se minutu před přestávkou prodral do šestnáctky Realu, ale se střelou se příliš ukvapil, takže López ji vyrazil.

Po změně stran se dostal do největší příležitosti Di Maria, ale tváří v tvář Muslerovi selhal, čtvrthodiny před koncem ovšem naběhl střídající Higuaín na trestný kop Alonsa a po jeho hlavičce se před Realem už otevřela semifinálová brána prakticky dokořán. Domácí si vedení s klidem a přehledem výhru pohlídali a vzhledem k průběhu prvního střetnutí na San Bernabeu je  jen málo pravděpodobné, že by Turci dokázali za týden tříbrankové manko smazat.

Gól nepřišel, šance jsou otevřené

Nikoli andaluský klub, ale hostující Dortmund začal druhou čtvrtfinálovou partii aktivněji a v úvodu měl více ze hry. Hlavně Schmelzer se snažil unikat a pokoušel se nacházet Lewandowského, ale ten hledal na domácí obranu recept marně. Německý presink však na Málagu platil, takže domácí se k ničemu nedostávali.

Nebezpečnému Lewandowskému, stejně jako Saviolovi však pokaždé chyběl krok či dva, aby se prodrali do šance. A když už přece jen obráncům unikli, vypomohli si domácí beci faulem, jako třeba Weligton hasící nebezpečnou akci polského útočníka na poslední chvíli.

Málaga se probrala až v samém závěru první půle, kdy zatlačila Dortmund k šestnáctce. Santana se ovšem proti soustředěné obraně Borussie neprosadil, Saviolův pokus zmařil gólman Weidenfeller, Toulalanovu hlavičku pak likvidoval na brankové čáře záložník Götze.

Dvě minuty po přestávce se dostal do vůbec největší příležitosti Lewandowski, ale koncovku vůbec nezvládl, takže Málaga si úlevně oddechla. Sama odpověděla v 66. min. střelou Isca, kterou Weidenfeller vyboxoval. Tím byly šance de facto vyčerpány, neboť oba celky si už dávaly náramný pozor, aby zápas dospěl k bezgólové remíze, která nechává čtvrfinálovou partii před odvetou v Německu otevřenou.

Liga mistrů - středeční úvodní čtvrtfinálové zápasy:
Real Madrid - Galatasaray Istanbul 3:0
Branky: 9. Ronaldo, 29. Benzema, 73. Higuaín. Rozhodčí: Moen ─ Haglund, Andäs (všichni Norsko). ŽK ŽK: Essien, Ramos, Modrič - Nounkeu, Melo, Yilmaz, Drogba. Diváci: 70 000. Poločas 2:0.
Málaga CF - Borussia Dortmund 0:0
Rozhodčí: Eriksson - Klasenius, Wärnmark (všichni Švédsko). ŽK: Antunes, Weligton, Iturra - Großkreutz. Diváci: 28 963.
Nejlepší střelci fotbalové Ligy mistrů:
9Cristiano Ronaldo (Real Madrid)
8Lionel Messi (Barcelona)
Burak Yilmaz (Galatasaray)
5Thomas Müller (Bayern Mnichov)
Robert Lewandowski (Borussia Dortmund)
Oscar (Chelsea)
Jonas (Valencia)
Ezequiel Lavezzi (Paris St. Germain)
Alan (Braga)

Reklama

Související témata: