Hlavní obsah

Barcelona - PSG 1:1Paris St. Germain sice Barcelonu trápil, ale vyřadit ji nedokázal. Do semifinále pronikl i Bayern

Praha

Favorizovaný mnichovský Bayern i Barcelona míří do semifinále Ligy mistrů. Ve středečních čtvrtfinálových odvetách se překvapení nekonalo, i když na Nou Campu se k němu schylovalo. Hostující Paris Saint-Germain hrál dlouho výtečnou partii, ještě dvacet minut před koncem vedl a až vyrovnávací trefa Pedra ukončila jeho sen o semifinále. Katalánci sice soupeře ani jednou neporazili, ale postupují. Bayern vyhrál naopak i druhé čtvrtfinále v Turíně a společně s Barcelonou, madridským Realem a Borussií Dortmund zkompletoval semifinálovou čtveřici.

Foto: Gustau Nacarino, Reuters

Pedro Rodríguez z Barcelony se raduje poté, co srovnal stav čtvrtfinálového utkání Ligy mistrů proti PSG na 1:1.

Článek
Fotogalerie

Sotva odveta na barcelonském Nou Campu začala, už italskému gólmanovi Siriguovi mezi tyčemi hostů zatrnulo. Po faulu na Fábregase totiž kopal Xavi trestný kop, jenž těsně míjel pravou tyč. Dalekonosný pokus Iniesty, který si téměř na polovině hřiště povšiml, jak moc se vysunul Sirigu z brány, neměl také potřebnou přesnost, takže Ancelottiho tým držel nejen bezgólový stav, ale i naději, že rychlým výpadem Barcelonu překvapí a potřebný gól vstřelí. Zvláště, když domácí hrající bez Messiho působili bezzubě a hodně neškodně.

On-line z utkání Barcelona - PSG zde.

Lucas to po přihrávce Ibrahimovice zkusil, ale bránu vysoko přestřelil, Lavezzi po další výzvě švédského kanonýra pálil přesně, jenže domácí gólman Valdés jeho střelu reflexivně vyrazil. Hosté tím jen potvrdili, že nepřijeli bránit, ale že naopak chtějí a budou hrát aktivně. Lucas to ostatně stvrdil přesně mířenou hlavičkou, s níž měl Valdés hodně starostí, aby ji vyrazil na roh.

Po přestávce už hosté udeřili. Pastore si vyměnil míč s Ibrahimovicem, pronikl před Valdése a s přehledem skóroval. Domácím nezbylo než vyzvat Messiho, aby povstal z lavičky a spasil je. Zvláště, když Adriano záhy po inkasovaném gólu musel zažehnávat další nebezpečí a Pastore po necelé hodině pálil v hodně slibné příležitosti nepřesně...

Ve 62. minutě argentinský fotbalový zázrak na hřiště místo Fábregase skutečně přišel a jeho přítomnost byla okamžitě znát. Ostatně to byl byl, kdo stál dvacet minut před koncem u vyrovnání. Nadělal zmatek v šestnáctce hostů a Pedro po přihrávce Villy vyrovnal. Remíza 1:1 Barceloně stačila, takže si ji až do závěrečného hvizdu rozhodčího Kuiperse pohlídala. I když Paris St. Germain ve čtvrtfinále neporazila, díky dvěma gólům vstřeleným v prvním duelu míří dál.

Mandžukič pohřbil Starou dámu

Turínská Stará dáma musela vsadit na ofenzívu, neboť dvougólové manko z prvního duelu ji strašilo a hnalo dopředu. Aktivní začátek, při němž hýřil chutí především Vučinič, však byl domácím k ničemu, neboť jim nepřinesl žádnou šanci. Naopak - do první příležitosti se prodral chorvatský legionář v německých službách Mandžukič.

On-line z utkání Juventus - Bayern zde.

Nepochodil, takže Juventus mohl útočit a potýkat se s dokonale vystavěnou defenzívou Bayernu. Moc se mu to ovšem nedařilo, neboť akcím chybělo potřebné zrychlení, nápad a hlavně moment překvapení. Jedinou šancí tak byly standardní situace... Ve 23. minutě Pirlo z trestného kopu skutečně zahrozil, ale Neuer jeho střelu pod břevno bravurně vyrazil.

Mnichovský celek, který rozleptával nápor domácích nejen disciplinovanou a perfektně organizovanou obrannou hrou a dokonale naplňovanou taktikou, ale i strojově přesnou kombinací, odpověděl po čtvrthodině střelou hrdiny úvodního čtvrtfinále Alaby. Rakouský mladík pálil hodně tvrdě, Buffon se ovšem na rozdíl od prvního střetnutí nenechal překvapit.

Dvanáct minut po přestávce ho sice Robben ranou zpoza vápna překvapil, jenže italské brankářské legendě mezi tyčemi Juventusu pomohla tyč. Do třetice ale už šanci neměl. Střelu Martinéze sice v 64. minutě stačil ještě vyrazit, ale proti dorážce hlavičkujícího Mandžukiče se natahoval marně. Juventus po 401 minutách v Lize mistrů na domácím hřišti inkasoval a byla to branka, která definitivně utnula jeho sen o účasti v semifinále.

Müller ho mohl pohřbít v tutové příležitosti úplně, jenže přestřelil. Pro Bayern to však nic neznamenalo, neboť postup si s přehledem nejen pohlídal, ale v samém závěru ho korunoval druhým gólem střídajícího žolíka Pizarra.

Semifinále Ligy mistrů se losuje v pátek.

Odvetná čtvrtfinálová utkání fotbalové Ligy mistrů:
FC Barcelona - Paris St. Germain 1:1 (0:0)
Branky: 71. Pedro - 50. Pastore. Rozhodčí: Kuipers - Van Roekel, Zeinstra (všichni Niz.). ŽK: Adriano - Lavezzi, Thiago Silva, Beckham. Diváci: 80 000. První zápas 2:2, postoupila Barcelona.
Barcelona: Valdés - Alves, Piqué, Adriano (62. Bartra), Alba - Xavi, Busquets, Iniesta - Pedro, Fábregas (62. Messi), Villa (83. Song). Trenér: Vilanova.
PSG: Sirigu - Jallet (88. Van der Wiel), Alex, Thiago Silva, Maxwell - Lucas, Motta, Verratti (83. Beckham), Pastore - Ibrahimovic, Lavezzi (81. Gameiro). Trenér: Ancelotti.
Juventus Turín - Bayern Mnichov 0:2 (0:0)
Branky: 64. Mandžukič, 90.+1 Pizarro. Rozhodčí: Velasco Carballo - Alonso, Yuste (všichni Šp.). ŽK: Bonucci - Mandžukič. Diváci: 41 000. První zápas 0:2, postoupil Bayern.
Juventus: Buffon - Barzagli, Chiellini, Bonucci - Padoin (69. Isla), Pirlo, Pogba, Marchisio (79. Giaccherini), Asamoah - Vučinič, Quagliarella (66. Matri). Trenér: Conte.
Bayern: Neuer - Lahm, Van Buyten (35. Boateng), Dante, Alaba - Schweinsteiger, Javi Martinéz - Robben, Müller, Ribéry (80. Luiz Gustavo) - Mandžukič (83. Pizarro). Trenér: Heynckes.

Reklama

Související témata: