Hlavní obsah

Jeden Čech do semifinále LM přece jen došel, delegát Fousek má Real na povel

Dortmund

Německo-španělská bitva v semifinále fotbalové Ligy mistrů zdaleka nekončí. Mnichovský Bayern v úterý Barcelonu vytrestal a po výhře 4:0 už je jednou nohou v londýnském finále. Ve středu večer přijde na řadu také úvodní partie duelu Borussia Dortmund - Real Madrid. Již od úterka v dějišti utkání jako delegát UEFA působí Petr Fousek, zkušený český fotbalový diplomat.

Foto: Pavel Dosadil, Sport.cz

Český delegát Petr Fousek dohlíží na prestižní duel.

Článek

Domácí kluby už sice z pohárové Evropy vypadly, český fotbal však ještě i na úrovni semifinále stále má své reprezentanty. Petr Čech je s Chelsea ve hře o triumf v Evropské lize a čtvrteční duel Blues v Basileji bude pískat český rozhodčí Pavel Královec. Delegát Petr Fousek zůstal v Lize mistrů sám, bude dohlížet na bitvu Borussie s Realem.

„Nominaci beru jako ocenění pro český fotbal," poukazuje Fousek, který se léta pohybuje v mezinárodních kruzích a absolvoval celou řadu delegací na utkání Ligy mistrů, Evropské ligy i zápasy národních mužstev.

Poprvé v semifinále

V pohárech už několikrát asistoval čtvrtfinále, ale v semifinále je to jeho premiéra. „O to víc musí být vše perfektní," zdůrazňuje.

Vestfálský stadión pro 66 000 diváků je beznadějně vyprodán, v hledišti budou i téměř čtyři tisícovky Španělů. O vstupenky byl obrovský boj a během několika hodin se po nich slehla zem.

„Organizace utkání i spolupráce s oběma kluby zatím funguje výborně, ale význam zápasu i nebývalý zájem je cítit na každém kroku," líčí český delegát. V Dortmundu pracuje již od úterý.

Už tak přitažlivé utkání dvou fotbalových gigantů ještě eskalovalo úterním potvrzením přestupu talentovaného reprezentanta Maria Götzeho do Bayernu Mnichov, což rozvášnilo dortmundské fanoušky a přidalo mediální atraktivitě v Německu.

Na rozhodčí dohlédne Dallas

„Na utkání bude řada osobností z UEFA, z německé politiky, ale pochopitelně i předseda Německého fotbalového svazu Wolfgang Niersbach s mnoha kolegy z DFB," říká Fousek.

Jeho kolegou, který bude hodnotit výkon šestice nizozemských rozhodčích v čele s Bjornem Kuipersem, je člen Komise rozhodčích UEFA Hugh Dallas ze Skotska.

Petr Fousek, dnes poradce FAČR a dříve dlouholetý generální sekretář ČMFS, je členem různých orgánů UEFA i FIFA a mj. vede pro svaz velké mezinárodní projekty, jako je pořádání ME do 21 let 2015 v České republice či kandidatura na MS ve futsalu 2016.

Reklama