Hlavní obsah

Zázrak? Proč ne, jsme přece Barcelona, burcoval před zdánlivě ztracenou odvetou s Bayernem své hráče Vilanova

Barcelona/Praha

Čtyřgólový debakl v Mnichově byl pro ně šokem, ale už se otřásli. Fotbalisté Barcelony věří, že středeční semifinálovou odvetu s Bayernem zvládnou, jako vůbec první tým v historii Ligy mistrů smažou čtyřbrankové manko z prvního zápasu a do londýnského finále navzdory svízelné výchozí pozici postoupí. „Oni toho jsou skutečně schopni,“ varoval ostatně spoluhráče jeden z nejzkušenějších mužů v dresu Bayernu Bastian Schweinsteiger. „Proč by ne? Jsme přece Barcelona,“ dodával svým svěřencům patřičnou sebedůvěru i trenér Tito Vilanova.

Foto: Michael Dalder, Reuters

V Mnichově si Gerard Piqué a gólman Victor Valdés zažili velké zklamání, ve středu ho chtějí odčinit.

Článek

Žádné mužstvo ještě ve vyřazovacích bojích Ligy mistrů nedokázalo dohnat podobné manko, s nímž bude Barcelona nastupovat ve středu večer k odvetě s Bayernem. A v celé dlouhé historii evropských pohárů se to povedlo jen třem týmům - v někdejším Poháru vítězů pohárů celku Leixoes v sezóně 1961/62 proti La Chaux-de-Fonds po výsledcích 2:6 a 5:0, v Poháru UEFA Partizanu Bělehrad v sezóně 1984/85 proti Queens Park Rangers (2:6, 4:0) a o rok později i Realu Madrid, který v 3. kole Poháru UEFA prohrál na hřišti Mönchengladbachu 1:5, v odvetě ale dokázal zvítězit 4:0.

Semifinálová odveta FC Barcelona - Bayern Mnichov dnes od 20.45, přímý přenos ČT Sport, on- line reportáž na Sport.cz.

„Tehdy jsem chtěl skončit s trénováním," nemůže ani po sedmadvaceti letech zapomenout současný kouč Bayernu Jupp Heynckes na nejhorší chvíle své trenérské kariéry.

Heynckes ani po letech nezapomněl

On to totiž byl, kdo seděl na lavičce Mönchengladbachu a vůbec si tehdy nepřipouštěl, že by mohl něco podobného zažít. Doma totiž vyhrál nad Bílým baletem 5:1, jenže v odvetě jeho celek prohrál 0:4 a byl vyřazen.

„Proto od té chvíle tvrdím, že dokud zápas neskončí, nemůžeme si být postupem jistí. I teď to hráčům připomínám," nechal se Heynckes slyšet i před odvetou v Madridu.

„Musíme hrát na Nou Campu jako v prvním utkání doma. Stejně koncentrovaně a disciplinovaně, s podobným nasazením a vůlí. A přitom všem bude nutné dodržovat i určenou taktiku," připomínal.

Větší hřiště hraje také roli

„Dveře do finále jsme sice otevřeli, ale dovnitř jsme ještě nevkročili. Barcelona je schopna velkých věcí a může průběh i resumé semifinálové konfrontace ještě otočit," přidával se k trenérovi i zkušený Bastian Schweinsteiger.

„Bude to těžké utkání, protože jen málo soupeřů je schopno se Barceloně na Nou Campu postavit. I třeba proto, že hřiště je tady o něco větší, takže by to mohlo být těžké pro ty, kteří tu předtím nikdy nehráli," varoval.

Připomněl přitom, že domácí budou silnější než v prvním semifinále, kdy několik hráčů laborovalo se zraněním. „I proto bude Barcelona mnohem nebezpečnější. A s podporou diváků dvojnásob. Proto se musíme soustředit výhradně na náš cíl a nevnímat, co se děje kolem," rozpovídal se Schweinsteiger.

Vilanova: Jen Messi tíhu neponese

Kouč Katalánců Tito Vilanova netají, jak důležitý pro oživení barcelonských nadějí bude výkon Messiho, stejně jako hra, kterou se bude prezentovat ve středu večer Piqué.

„Měl vynikající sezónu a jeho přítomnost je pro nás stejně důležitá jako hra Messiho," bránil domácí trenér obránce, na něhož se po prvním semifinále sneslo hodně kritiky. Messiho, jenž byl v prvním střetnutí v Mnichově téměř neviditelný, pochopitelně také.

„Je pro nás obrovsky důležitý nejen kvůli gólům, které střílí. Čím lépe hraje on, tím lépe si vede i celé mužstvo. Messi bude mít v odvetě samozřejmě rozhodující slovo, ale nemůžeme všechnu tíhu naložit jen na něj. Zbytek týmu mu musí pomoci," připomínal trenér, že se navzdory čtyřbrankovému manku jeho mužstvo ještě postupových nadějí nevzdalo.

„Jsme přece Barcelona a nemůžeme vyřazení jen tak přijmout. Musíme zvednout hlavy, držet je vysoko a bojovat až do konce, aby naši fanoušci na nás mohli být hrdí," apeloval Vilanova na své svěřence a probouzel v nich víru v zázrak.

Pravděpodobné sestavy:
Barcelona: Valdés - Alvés, Piqué, Bartra, Adriano - Xavi, Busquets, Iniesta - Pedro, Messi, Villa.
Bayern: Neuer - Lahm, Boateng, Dante, Alaba - Schweinsteiger, Martínez - Robben, Müller, Ribéry - Mandžukič.
Podaří se Barceloně po výprasku v Mnichově ještě postoupit do finále?
Ano
17,4 %
Ne
82,6 %
Celkem hlasovalo 35181 čtenářů.

Reklama

Související témata: