Hlavní obsah

Bayern si před finále s Borussií věří. Jen na penaltový rozstřel se nešlo nachystat, říká Heynckes

Londýn/Praha

Potřetí během čtyř posledních let si zahraje mnichovský Bayern finále Ligy mistrů, poprvé k němu bude ale dnes večer nastupovat ve Wembley jako favorit favoritů. A nejen proto, že v londýnském fotbalovém chrámu dojde vůbec poprvé v historii nejprestižnější evropské klubové soutěže k německému derby, neboť soupeřem bavorského velkoklubu bude vicemistr bundesligy Borussia Dortmund. „Žádnou povýšenost však necítíme, natož snad abychom přistupovali k protivníkovi s jakoukoli arogancí. Víme, že i my musíme mít šťastný den, abychom trofej získali," odmítal šéf Bayernu K. H. Rummenigge názory, že o novém vítězi Champions League je předem rozhodnuto.

Foto: Phil Noble, Reuters

Arjen Robben se nestačí divit. Vpravo přihlíží tréninku ve Wembley kouč Bayernu Jupp Heynckes.

Článek
Fotogalerie

K podobným prognózám, které ostatně podporují i kursy sázkových kanceláří po celém světě, svádí mnohé. Hořkost Bayernu po loňském finálovém nezdaru na domácím stadiónu s Chelsea, stejně jako suverenita, s níž vládl v končící sezóně bundeslize i celé Evropě.

Pro Bayern mluví úplně všechno

Domácí soutěž vyhrál s náskokem pětadvaceti bodů právě před Dortmundem, s nímž se mimochodem v sezóně utkal v soutěžních zápasech hned čtyřikrát, aniž by prohrál. A na evropské scéně vyřadil ve čtvrtfinále Juventus Turín a poté v semifinále Barcelonu, přičemž všechny čtyři zápasy vyhrál s celkovým skóre 11:0.

„Vždy jsem byl přesvědčen, že můžeme Ligu mistrů vyhrát, protože máme mimořádný tým, který navíc hraje jako celek. Pokud to večer opět potvrdíme, jsme schopni zvítězit a přivézt pohár do Mnichova," netajil se na oficiální tiskové konferenci v předvečer finále vírou v úspěch osmašedesátiletý kouč Bayernu Jupp Heynckes.

Pozitivní myšlení základem

„Vždy jsem se snažil myslet pozitivně, neboť vím, čeho je můj tým schopen dosáhnout. Tvrdil jsem to i před duely s Juventusem a Barcelonou, i když jsme v nich nebyli favority," připomínal svá slova a přidával, že má obavy jen z jediné věci - případného penaltového rozstřelu.

„Pracovali jsme a zlepšili se v mnoha věcech, ale simulovat situaci při penaltovém rozstřelu prostě nejde. V takovéto soutěži a pod enormním tlakem, v němž se hráči ocitají, je to nemožné."

Heynckes, jehož v příští sezóně vystřídá v Bayernu extrenér Barcelony Pep Guardiola, však věří, že na penalty tentokrát nedojde. I proto, že se hraje ve Wembley.

Kapitán Lahm se na tradici nedívá

„Wembley je místem s obrovskou tradicí nejen pro anglický fotbal, ale i pro evropský a světový. V takovémto ctihodném místě pro fotbal bude motivace hráčů mimořádná a dodá jim obrovskou energii," míní Heynckes, jenž má možnost získat v této sezóně treble. Mistrovský titul už vyhrál, k finále Ligy mistrů nastoupí jeho tým jako favorit, ve finále Německého poháru bude 1. června proti Stuttgartu favoritem ještě větším.

„Musíme ovšem jít do finále s Dortmundem se stejnou mentalitou, jako v semifinále proti Barceloně," připomněl.

Kapitán Bayernu Philipp Lahm si také považuje, že se finále hraje právě ve Wembley, na rozdíl od trenéra však poznamenává: „Je skvělé hrát na stadiónu s takovou tradicí, jakou má Wembley, ale pro nás bude hlavně skvělé naplnit to, po čem toužíme  - vyhrát celou soutěž. A nezáleží nám na tom, kde se to stane. Je to naše třetí finále Ligy mistrů a chceme proto pohár dovézt do Mnichova."

Bayern je podle Lahma k vítězství předurčen. „Jsme na tom opravdu dobře. V obraně i v útoku, což jsme ostatně dokázali v semifinále proti Barceloně," připomínal kapitán Bayernu.

Kloppova paralela s Mount Everstem

Dortmundu nijak nevadí, že jeho bavorský rival je pasován do role velkého favorita. „Naše mužstvo v posledních letech stále roste, takže účast ve finále Ligy mistrů prožíváme velice emociálně. A jsem přesvědčen, že tento růst bude dál pokračovat bez ohledu na to, jak finále skončí a zda trofej získáme či nikoli. To proto, že podobný vzestup je možný pouze v Borussii," připomínal trenér Jürgen Klopp rozlet posledních pěti let, během nichž získalo jeho mužstvo dva tituly a probojovala se do finále Champions League.

„Mnoho lidí se snažilo vyšplhat na Mount Everest, spousta se jich musela deset metrů pod vrcholem otočit. Alespoň se ale o jeho zdolání snažili. Tak, jako my," hodil pětačtyřicetiletý kouč v plén svou paralelu o cestě Boriussie za vysněnou trofejí.

Podle záložníka Sebastiana Kehla ale tato cesta ještě neskončila. „Finále nemůže přinést žádné překvapení, protože oba týmy vědí, jak proti sobě hrát a jakou taktiku použít. Rozhodovat ho budou maličkosti," tvrdil přesvědčivě. „A také to, s jakými ambicemi do něho každý z týmů vyrukuje. A jaké bude mít štěstí," naznačil, že i přes absenci jednoho z klíčových hráčů Götzeho nepovažuje Borussia partii s Bayernem za předem ztracenou a že si patřičně věří.

Skutečně, proč by nemohla zopakovat ve Wembley rok 1997, kdy ve finále porazila Juventus Turín a „ušatý" pohár přivezla do Dortmundu?!

Finále začne na londýnském stadiónu Wembley v sobotu ve 20:45, hlavním rozhodčím bude Ital Nicola Rizzoli. Přímý přenos vysílá ČT Sport, on line reportáž můžete sledovat na Sport.cz.

Pravděpodobné sestavy finalistů
Dortmund: Weidenfeller - Piszczek, Subotič, Hummels, Schmelzer - Gündogan, Kehl - Blaszczykowski, Grosskreutz, Reus - Lewandowski.
Bayern: Neuer - Lahm, Boateng, Dante, Alaba - Schweinsteiger, Martínez - Robben, Müller, Ribéry - Mandžukič.
Kdo vyhraje Ligu mistrů 2012/13?
Bayern Mnichov
50,4 %
Borussia Dortmund
49,6 %
Celkem hlasovalo 35799 čtenářů.

Reklama