Hlavní obsah

Návrat zlatých časů? Češi začnou sezónu na pozici zaručující dva kluby v kvalifikaci Ligy mistrů

Námaha Plzně a Sparty by neměla přijít nazmar. Pohárová sezóna 2012/13, druhá nejlepší v samostatné české historii, nabídla fotbalovým klubům obrovskou šanci. Nový ročník zahájí Česká republika v žebříčku koeficientů na patnáctém místě, jež jako poslední zajišťuje nejen tři zástupce v předkolech Evropské ligy, ale hlavně dva reprezentanty v kvalifikaci milionářské Ligy mistrů!

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

David Lafata (vlevo) slaví se svými spoluhráči gól proti Chelsea.

Článek

Dva kluby po čase přežily v pohárech zimu. Sparta vypadla hned v prvním kole play off Evropské ligy s jejím pozdějším vítězem Chelsea, Plzeň ztroskotala v osmifinále na pozdějším semifinalistovi Fenerbahce Istanbul.

Povedený ročník se v žebříčku hned projevil. Teď to chce jediné, přidat ještě jednu solidní sezónu. Pokud Češi patnácté místo udrží, nasadí v létě 2015 do bitvy o Ligu mistrů dva zástupce. Pořadí v žebříčku je určující pro nasazení klubů s ročním zpožděním.

Bitva o klíčovou patnáctou příčku:
13.Švýcarsko26,025
14.Rakousko23,125
15.Česká republika21,350
16.Izrael21,125
17.Kypr20,500
18.Rumunsko20,382
19.Dánsko17,500

Izrael, Kypr a Rumunsko v těsném závěsu

Nic snadného to však nebude, může rozhodnout každý bod. Před sebou Češi mají jakž takž na kontakt Rakousko, třinácté Švýcarsko už je pro ně v rámci jedné sezóny prakticky nedosažitelné. Zato za nimi je s mikroskopickou ztrátou Izrael a také Kypr i Rumunsko budou zle dotírat. Teprve náskok na devatenácté Dánsko je bezpečný.

Podmínkou je, aby body hrnuly znovu aspoň dva kluby. A ideální je samozřejmě výrazná pomoc třetího i čtvrtého zástupce. Plzeň letos začne ve druhém předkole Ligy mistrů. V Evropské lize pak Sparta a Liberec ve druhém a Jablonec ve třetím předkole.

Klíčový bude los, již příští pondělí se Plzeň, Sparta a Liberec dozvědí soupeře pro druhé předkolo. Všichni tři čeští zástupci budou pro první losování nasazeni.

Reklama

Související témata: