Hlavní obsah

Lůza z Boratovy země? Slavný Celtic zažil v Kazachstánu kruté vystřízlivění

Astana

Plzeňští fotbalisté si tohoto soupeře jako jediného výslovně nepřáli pro play off Ligy mistrů a zřejmě dobře věděli proč. Nástrahám duelu s nepříjemným Šachťorem Karaganda totiž v dalekém Kazachstánu podlehl favorizovaný Celtic Glasgow a po porážce 0:2 se jeho naděje na účast v Champions League notně ztenčily. To si přitom fanoušci skotského velkoklubu před zápasem jen těžko připouštěli.

Foto: Alexei Filippov, ČTK/AP

Fotbalisté Karagandy slaví gól proti Celtiku Glasgow v play off Ligy mistrů.

Článek

„Jediné, co jsme za posledních dvanáct dní o Šachťoru Karaganda slyšeli, bylo to, jak omezená a převážně zemědělská tahle lůza z komické Boratovy země je. A jak můžou být Kazaši vůbec rádi, že mohou sdílet stejné hřiště s Celtikem předtím, než se odporoučí do Evropské ligy," popsal kriticky předzápasovou náladu ve Skotsku tamní list Herald Scotland.

„Jenže domácí předvedli nadšení a účelovost, což vyústilo v kbelík pořádně ledové vody chrstnutý do tváře Celtiku," popsal list obrazně vystřízlivění favorita na umělé trávě v Astaně, kam cestovalo se slavným klubem jen třicet statečných fanoušků.

Porazili Barcelonu, ale na horníky nevyzráli

Rozčarování se ale není moc co divit. Celtic je zvyklý na velké zápasy z Ligy mistrů, před devíti měsíci například senzačně porazil Barcelonu a prakticky kdykoliv dokáže potrápit i ty nejvěhlasnější týmy.

S velmi málo známým hornickým klubem ze země s prakticky nulovou fotbalovou tradicí tak papírově neměl mít v play off mnoho starostí. K jistému podcenění a potvrzení předsudku o divoších z východu mohla přispět také zpráva, že hráči Karagandy kvůli štěstí v zápase s Celtikem před ním na stadiónu rituálně zabili ovci.

Jenže s odhodlaným týmem složeným z urostlých a fyzicky dobře připravených hráčů, který hnal k úspěchu třicetitisícový kotel v Astaně, mělo mužstvo kouče Neila Lennona pořádnou fušku.

Šance dodávají optimismus

List Daily Mail například přirovnal způsob hry Kazachů „ k moderní inkarnaci Wimbledonu", čímž narážel na podobnost s kdysi prvoligovým anglickým klubem, který se jako jeden z posledních na vrcholové úrovni striktně držel urputného ostrovního stylu fotbalu s minimem kombinace, zato s množstvím centrů, náběhů a vzdušných soubojů.

„Nijak mě ale nepřekvapili. Přesně jsme věděli, jak budou hrát. Předvádějí typický britský styl, hrají na hranici svých možností, míč dávají rychle dopředu, mají vysoké a fyzicky výborné fotbalisty, kteří jsou nebezpeční zejména ze standardek. My jsme bohužel zahodili šest až sedm čistých gólových šancí, které nám na druhou stranu dodávají povzbuzení do odvety," zhodnotil zápas trenér poražených.

Jeho svěřencům nebylo nic platné, že měli dvojnásobné množství přihrávek a dvě třetiny času hráli s míčem na svých kopačkách. Aby mohli navázat na své předchozí účasti v Lize mistrů, budou muset v odvetě nejspíš vstřelit alespoň tři góly. Jinak se do hlavní fáze Ligy mistrů probojuje vůbec první zástupce Kazachstánu.

„Vrací se ozvěny z roku 2005, kdy Celtic kapituloval na hřišti Artmedie Bratislava 0:5 a následně v odvetě vyhrál 4:0. V porovnání s tím je současný dvougólový deficit nic," srovnával deník Herald Scotland současnou svízel s osm let starým dvojzápasem.

Reklama