Hlavní obsah

Vrba ctí před Mariborem pokoru: Nikdo z nás se nechvástá, že už jsme v Lize mistrů

Maribor

Dovedl Plzeň do Ligy mistrů. Psal se podzim 2011. Nyní, o dva roky později, má trenér Pavel Vrba elitní klubovou soutěž se západočeskou družinou znovu na dosah. Jeho tým v úvodním duelu play off Ligy mistrů doma porazil Maribor 3:1 Ve středeční odvetě tak může prohrát o gól, přesto Slovince pošle do Evropské ligy a sám bude slavit místo mezi vyvolenými. „Jsme v jiné situaci než před dvěma lety proti Kodani. Doufám, že ve středu večer nabrané zkušeností zúročíme," říkal plzeňský trenér, když jeho tým přistál ve Slovinsku.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Trenér Viktorie Plzeň Pavel Vrba děkuje fanouškům za podporu po úvodním utkání play off Ligy mistrů s Mariborem.

Článek

Přibližně za čtyřiadvacet hodin nastoupíte k odvetě play off Ligy mistrů na hřišti Mariboru. Po domácím vítězství 3:1 má Plzeň velkou šanci na druhou účast v základní skupině nejprestižnější soutěže Evropy. Cítíte z nadcházejícího duelu nervozitu?

Moc se těším. Mohu říct, že jde o utkání podzimu, protože nás může posunout do Ligy mistrů. Na druhou stranu jsme splnili úkol v podobě jistoty podzimu v evropských pohárech, protože Evropskou ligu nám už nikdo nevezme. Samozřejmě je ale naším snem hrát Ligu mistrů.

Jak blízko naplnění snu jste po domácím vítězství 3:1?

Jsme samozřejmě blízko, ale čeká nás velmi těžké utkání. Máme dvě branky k dobru. Je to pozice, která není špatná, ale nic není rozhodnuté.

Před dvěma lety jste kvalifikaci o Ligu mistrů zvládli. Cítíte nyní, že jste možná ještě blíže, protože v předešlých sezónách jste v Evropě nabrali sebevědomí a zkušenosti?

Jsme v situaci, že možná i veřejnost očekává náš úspěch. Před dvěma lety postup Plzně přes Kodaň nikdo nečekal. Tehdy šlo o překvapení. Nyní máme zkušenosti a věřím, že je ve středu večer dokážeme využít.

Maribor už může nasadit záložníka Filipoviče a stopera Arghuse, kteří do prvního duelu kvůli karetnímu trestu, respektive vlivem zranění nemohli naskočit. Bude tedy slovinský tým v odvetě silnější?

Určitě, zejména při standardních situacích, protože oba patří k hráčům, kteří jsou v útočné fázi velice nebezpeční. Viděli jsme je v zápase třetího předkola Ligy mistrů proti Apoelu Nikósie. Jsou stabilními členy základní sestavy. Ale osobně si myslím, že do ofenzivy nepředstavují pro Maribor rozhodující fotbalisty.

Jak moc komplikuje vaše plány inkasovaný gól v domácím duelu? Jdete do utkání pod vlivem vývoje prvního duelu s velkou pokorou?

Vystupujeme tak celou dobu. Nikdo z nás se nechvástá, že máme jistý postup a stojí proti nám slabý soupeř. Respektujeme jejich sílu. Spousta českých mužstev se už přesvědčila, že zvládnout obě utkání není snadné. Ale máme určitou pozici a také velkou šanci postoupit. Kdyby někdo nevystupoval sebevědomě, nemá v soutěži co dělat. Každý věří svému týmu, což je pochopitelné.

Hráči Mariboru po prvním utkání vystupovali velmi sebevědomě a rovněž nyní před odvetou do médií prohlašují, že přišel jejich čas.

Oni sebevědomě vystupovali už před prvním zápasem. Nepřipouštěli si vůbec, že by u nás mohli prohrát. Ať sebevědomí mají, my jím disponujeme také. Není důvod, proč bychom ho mít neměli. Máme respekt. Do Mariboru jsme přijeli s pokorou a doufám, že dobře připravení.

Narušují přípravu vašeho týmu množící se spekulace o možném přestupu Vladimíra Daridy do německého Freiburgu?

Jak vše dopadne, se musíte zeptat někoho jiného. Co se týče přípravy, já žádný problém nevidím. On ve všech zápasech ukazuje, že patří k hráčům, kteří mají kvalitu a sebevědomí. Nějaké mediální věci jdou mimo něj i mimo nás.

Stadión v Mariboru bude zřejmě vyprodaný, za týmem stojí celé Slovinsko, které sní o účasti vlastního klubu v Lize mistrů. Upozorňoval jste hráče, že je čeká hodně bouřlivé prostředí?

Obecně platí, že kluby ze států bývalé Jugoslávie mají příznivce, kteří jsou hlasití a vytváří týmu skvělou podporu. Ale rovněž fanoušci z Plzně nakoupili maximální množství vstupenek a tudíž věřím, že bouřlivá kulisa bude nejen ze strany domácích. Mám rád zápasy v takové kulise. Jsou lepší, než když hrajete před pěti sty diváky bez atmosféry. Za tři roky působení v pohárové Evropě kluci bouřlivou atmosféru poznali a navíc nyní ji zažíváme každých čtrnáct dnů na domácím stadiónu.

Postoupí Plzeň přes Maribor do Ligy mistrů?
Ano
93,9 %
Ne
6,1 %
Celkem hlasovalo 10710 čtenářů.

Reklama

Související témata: