Hlavní obsah

Za Ligu mistrů budu klidně padat na hubu, dušuje se Procházka, jenž při regeneraci trpí v ledu

Maribor

Plzeňský odchovanec, který však nejslavnější klubovou éru prožil jen v roli diváka. Když Viktoria poprvé slavně postoupila do Ligy mistrů, hrál za Mladou Boleslav. Nyní je obránce Václav Procházka zpět na západě Čech. A doufá, že se historie bude opakovat, tudíž po zisku mistrovského titulu tým trenéra Vrby projde do základní skupiny Champions League.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Plzeňský obránce Václav Procházka.

Článek

Bude pro vás odveta v Mariboru nejdůležitějším zápasem kariéry?

Ano. Určitě jsem nastoupil proti věhlasnějším soupeřům, ale z hlediska významu jde o absolutní vrchol. Pokud si člověk uvědomí, co je ve hře...

Když Plzeň postoupila do Ligy mistrů před dvěma lety, vy jste ještě hrál v Mladé Boleslavi. Jak jste tehdejší snažení dnešních spoluhráčů prožíval?

Byl jsem na stadiónu při domácí odvetě s Kodaní. Atmosféra byla fantastická jen při účasti na tribuně. Kluci tehdy zvládli první zápas v Dánsku a v Edenu při odvetě panovala obrovská euforie. Měl jsem vstupenky od Davida Limberského. A na tribuně jsem úplně šílel. Měl jsem kolem sebe samé kované Plzeňáky, nikoliv jen příznivce, kteří se přišli podívat na fotbal.

Před dvěma lety byl postup překvapením. Teď se do Mariboru chystá skoro tisíc lidí, na náměstí v Plzni bude velkoplošná projekce. Vnímáte obrovské očekávání příznivců?

Už před prvním zápasem jsme si říkali, že máme šanci. Po vítězství v prvním duelu ještě vzrostla. Ale zažili jsme sílu soupeře na trávníku. Navíc nás v Mariboru čeká na stadiónu učiněné peklo. Ale jsme zkušenější o loňské účinkování v Evropské lize. Věřím, že právě duely proti Neapoli či Fenerbahce Istanbul ve vyřazovací fázi soutěže nyní zúročíme. Bylo by skvostné, pokud bychom si mohli zahrát Ligu mistrů přímo ve Štruncových sadech.

Nenahání vám hrůzu výkon Mariboru z prvního duelu, kdy měli Slovinci větší držení míče než váš tým?

Poznali jsme, že jsou hodně silní. Nesmíme jim dát prostor, zejména v záloze. Na druhou stranu při utkání v Plzni jsme se dobře posouvali v bloku a nechali je kombinovat hlavně kolem půlky, do velkých šancí jsme Maribor nepustili. Přirovnal bych je právě k Fenerbahce Istanbul, ale ti byli ještě o stupeň lepší v koncovce. Průběhem a naším přístupem byl duel podobný loňské kvalifikaci o Evropskou ligu proti Lokerenu.

V probíhající sezóně jste odehrál už 965 minut. Jak bojujete s únavou?

V létě jsme velmi dobře doplnili kádr a můžeme si dovolit nechat některé hráče odpočívat, což je ve srovnání s loňským ročníkem velká výhoda. Navíc v nadcházejícím bloku je v programu reprezentační přestávka, bude prostor si odpočinout. Tudíž za sebe říkám, že klidně budu padat v Mariboru na hubu, jen když postoupíme do Ligy mistrů.

O víkendu jste i přes nabitý program nechyběl v základní sestavě při duelu na Slovácku. Neměl jste v plánu požádat trenéra Vrbu, aby vás s vidinou odvety v Mariboru ušetřil?

Nemám zdravotní problémy, tudíž jsem v pohodě. Po zápase na Slovácku jsem toho měl sice plné zuby, ale do zápasu v Mariboru byly čtyři dny na regeneraci, což je dostačující. Myslím, že klíčové je zdraví. Pokud má někdo i jen maličké trable, může si při kvalitě kádru odfrknout. Ale mně nic není. Neměl jsem důvod si trenérovi říkat o volno.

Jaký je ve vašem podání zaručený způsob regenerace?

Pro mě spánek, odpočinek a masáž den po utkání. Do našich vyhlášených ledových kádí moc nechodím. Já v nich ve srovnání s ostatními moc nevydržím. Stačí mi minuta a chodidla mi jdou do křeče, což je strašná bolest. Ale už jsem přišel na způsob, kdy si do kádě sednu a nohy od kotníků mám nad vodou. Je to sice krušné, ale chodidla ušetřím a tělo regeneruje.

V plzeňské šatně platíte za vášnivého golfistu. Přichází vůbec myšlenky na toulky po greenu v nynější fázi sezóny do úvahy?

Ne. Teď jde všechno stranou. Na golf nemám ani pomyšlení. Od začátku sezóny jsme měli jediný den volna. Ani doma si nás moc neužijí. Když nemáme trénink, jedeme na předzápasové soustředění. Podobný kolotoč nás čeká celý podzim. Když už to máme podstupovat, tak v Lize mistrů.

Reklama

Související témata: