Hlavní obsah

Schweinsteigerovi nasadil housle, pak si Horváth povzdechl: Škoda, že jsme nedali alespoň gól

Plzeň

Dvakrát čelil stejnému protivníkovi v rozmezí čtrnácti dnů, dvakrát musel strávit hořkou porážku, přesto kapitán plzeňských fotbalistů opouštěl trávník po konfrontacích s Bayernem Mnichov v diametrálně odlišném rozpoložení. „Při domácím duelu jsme nebyli vyjukaní jako v Německu," hledal osmatřicetiletý matador Západočechů klíč k výkonu, za který slyšela Plzeň aplaus a chválu, přestože prohrála 0:1.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Obránci Bayernu Rafinha (vlevo) a Daniel van Buyten zvedají z trávníku Pavla Horvátha.

Článek
Fotogalerie

Čtrnáct dnů starý debakl z Mnichova jste při domácí konfrontaci s Bayernem odčinili. Jste jako kapitán na plzeňský tým pyšný?

Byl bych pyšnější s bodem na kontě. Zápas jsme zvládli mnohem lépe než v Německu. Sahali jsme po bodu. Myslím, že jsme si remízu zasloužili. Chyběl nám jen gól. Šance jsme měli. Bayern ve spoustě fází zápasu ukázal obrovskou kvalitu a měl nezpochybnitelně více příležitostí. Ale z naší strany bylo na hřišti vše, co jsme chtěli. Hráli jsme srdcem, bojovali a přidali i pěkné fotbalové momenty. Chyběla jen jedna trefa. Kdybychom prohráli 1:2, tak by mě utkání bavilo více.

Celý první poločas jste dokázali udržet bezbrankový stav. Co jste si o přestávce říkali v šatně? Jaké byly pokyny?

Nejčastěji padalo, že už nemůžeme, ale stejně musíme přidat. Povzbuzovali jsme se, abychom vydrželi tempo Bayernu. Mužstvo, které drží delší dobu balón, soupeře utahá. Nejde tak silného protivníka napadat devadesát minut. Čekali jsme trpělivě na ztráty soupeře, a pak vyrazili do šance. Druhý poločas jsme odehráli rozumně, celkově velmi dobře.

Během utkání jste předvedl i nebývalé množství skluzů. Natolik vás zápas s obhájcem vítězství v Lize mistrů před domácím publikem strhnul?

Je jedno, s kým hrajeme. Obětování pro mužstvo musí být na hřišti od všech jedenácti, fotbalisté jsme dobří. Jde o základ, abychom předváděli pohledný fotbal. Všechno z Ligy mistrů musíme přenést i do domácí soutěže.

Cítil jste z hráčů Bayernu, že jsou výkonem plzeňského týmu zaskočeni?

Určitě, zvláště po pěti gólech v Mnichově... V prvním vzájemném utkání na nás byla patrná vyjukanost. Hráči Bayernu asi tušili, že střetnutí nebude stejně snadné jako v Německu, ale rozhodně si nepřipouštěli průběh, jaký nakonec zápas měl. Nám se na začátku povedly dvě nebo tři věci, chytli se fanoušci, a pak se hraje daleko lépe. Samozřejmě v hlavě jsme měli pocit, že nemáme co ztratit, což hodně pomohlo. Čelili jsme obrovské kvalitě, ale nikdo by nám nic neřekl v případě další jednoznačné prohry. Pak se hraje vážně dobře. Měli jsme na svojí straně psychiku. Někteří kluci z naší sestavy předvedli nadstandardní výkony.

Proč se Plzni nepodařilo předvést stejný výkon i v minulém utkání Ligy mistrů v Mnichově?

Protože jsme měli velký respekt, až přehnaný. Navíc v Německu byl Ribéry k neudržení. Měl mnohem více balónů. A také hrál Robben, který Bayernu v Plzni chyběl. Je rozdíl, když se útoky valí zleva i zprava. My jsme vstoupili v Mnichově do zápasu ustrašeně a už jsme se nedokázali do utkání dostat.

Byl úterní domácí souboj s Bayernem Mnichov letošním nejlepším představením vašeho mužstva v Lize mistrů?

Nemáme bod, těžko se tohle hodnotí. Výsledek není příznivý, ale odvedli jsme maximum. Nicméně jsme měli stejnou šanci na body jako v Moskvě. Musíme si odnést pozitivní věci, se stejným nasazením jít i do ligových zápasů. Ale současně duel s Mnichovem nepřeceňovat.

V poslední minutě vám rozhodčí při snaze o střelu odpískal hraní rukou. Následně jste k němu sklonil hlavu, sudí vás zlehka pohladil. Utěšoval vás?

Balón se točil směrem pryč, já bych ho přeběhl. Doufal jsem, že rozhodčí stojí špatně a neuvidí situaci dobře, ale ruka to byla jasná. Já mu říkal, že mohl vše nechat a já si mohl připsat poslední střelu v zápase. Byl v pohodě, budu na něj vzpomínat rád. Komunikovali jsme celý zápas.

V průběhu druhého poločasu jste prohodil míč mezi nohama Bastiana Schweinsteigera a následně poslal centr před branku Bayernu. Byly housle opoře mnichovského týmu pomyslnou odplatou za jeho vtipkování o vás a přirovnání k legendě německého fotbalu Matthäusovi?

Ne, nemluvil bych o nějaké pomstě nebo odplatě. On to myslel všechno jako legraci. Van Buyten mi říkal už v Mnichově, že mám obličej jako Matthäus. Šlo spíše o hecování, které k utkání patří.

Skupina B

PořadíPoř. Tým Z Skóre Body
1 Real Madrid 6 20 : 5 16
2 Galatasaray 6 8 : 14 7
3 Juventus 6 9 : 9 6
4 Kodaň 6 4 : 13 4

Skupina C

PořadíPoř. Tým Z Skóre Body
1 PSG 6 16 : 5 13
2 Olympiakos 6 10 : 8 10
3 Benfica 6 8 : 8 10
4 Anderlecht 6 4 : 17 1

Skupina D

PořadíPoř. Tým Z Skóre Body
1 Bayern 6 17 : 5 15
2 Manchester City 6 18 : 10 15
3 Plzeň 6 6 : 17 3
4 CSKA 6 8 : 17 3

Skupina E

PořadíPoř. Tým Z Skóre Body
1 Chelsea 6 12 : 3 12
2 Schalke 6 6 : 6 10
3 Basilej 6 5 : 6 8
4 Steaua 6 2 : 10 3

Skupina F

PořadíPoř. Tým Z Skóre Body
1 Dortmund 6 11 : 6 12
2 Arsenal 6 8 : 5 12
3 Neapol 6 10 : 9 12
4 Marseille 6 5 : 14 0

Skupina G

PořadíPoř. Tým Z Skóre Body
1 Atlético 6 15 : 3 16
2 Zenit 6 5 : 9 6
3 Porto 6 4 : 7 5
4 Austria 6 5 : 10 5

Skupina H

PořadíPoř. Tým Z Skóre Body
1 Barcelona 6 16 : 5 13
2 AC Milán 6 8 : 5 9
3 Ajax 6 5 : 8 8
4 Celtic 6 3 : 14 3

Skupina A

PořadíPoř. Tým Z Skóre Body
1 Manchester Utd. 6 12 : 3 14
2 Leverkusen 6 9 : 10 10
3 Šachtar 6 7 : 6 8
4 R. Sociedad 6 1 : 10 1

Reklama

Související témata: