Hlavní obsah

Nula na kontě by vypadala hodně blbě, říká před rozhodující bitvou plzeňský Petržela

Plzeň

Patří mezi oblíbence trenéra Vrby, který v úterý večer posledním duelem skupiny D Ligy mistrů proti CSKA Moskva udělá tečku za angažmá v Plzni. Fotbalový záložník Milan Petržela doufá, že v závěrečném duelu podzimu potěší sebe i odcházejícího kouče.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Plzeňský záložník Viktorie Plzeň Milan Petržela během tréninku před utkáním Ligy mistrů s týmem CSKA Moskva.

Článek

Na poslední zápas podzimu Viktoria čekala deset dnů. Neměl jste v hlavě už dovolenou?

Vůbec ne. Těším se, až si odfrknu, ale myslel jsem jen na fotbal. Jsem na souboj s CSKA nažhavený. Věřím, že vyhrajeme a postoupíme do jarní fáze. To by bylo nejlepší možné loučení s trenérem i podzimní sezónou.

Ta pro vás byla všelijaká. Po návratu z Augsburgu jste střídal lepší výkony s horšími, až v listopadu šla forma nahoru. Jak jste to prožíval?

Po mém návratu z Německa byla očekávání veliká, ale já nebyl v pohodě. Necítil jsem se dobře, byl jsem na sebe naštvaný. Dřel jsem, ale nešlo mi to. Ke konci podzimu se moje forma sice zlepšila, dal jsem i nějaké góly, ale ještě pořád nejsem na sto procentech výkonnosti.

Vnímáte, že zápas s CSKA bude proti minulým duelům Ligy mistrů odlišný, protože fanoušci očekávají vítězství?

Ano. Určitě to bude nejtěžší zápas, protože musíme vyhrát. Ale potrápili jsme doma Bayern a poločas i Manchester City, takže nepochybuju, že je postup v našich silách.

Plzeň zatím nezískala ve skupině ani bod. Děsí vás představa, že to tak bude i po utkání?

To by bylo smutné. Nechceme končit s nulou. Bayern byl výkonnostně jinde, Manchester taky. Ale při zápase v Moskvě jsme měli smůlu. Pokud bychom neurvali ani bod, život by se nezhroutil, ale nula na kontě by vypadala hodně blbě.

Existuje i varianta, že ani vítězství vám nemusí zajistit postup. Řešili jste se spoluhráči různé varianty?

Probírali jsme, jaké výsledky potřebujeme. Pokud nás CSKA přehraje, nedá se nic dělat. V případě dobrého výkonu bez postupu bychom ale byli naštvaní. Vyhrát poslední zápas sezóny a zůstat bez odměny by bylo hodně bolestivé.

Lze srovnat letošní účinkování v Lize mistrů se zápasy v základní skupině soutěže před dvěma lety, kdy jste končili s pěti body a třetí místo vybojovali?

Tehdy bylo všechno poprvé, nové, hodně speciální. A utkání nám vycházela. Loučení se skupinou pak pod dojmem remízy s AC Milán bylo hodně emotivní.

Při loučení s trenérem Vrbou po posledním ligovém duelu s Příbramí jste neskrýval slzy. Hodně vás jeho odchod dostal?

Je to konec nádherné etapy. Nebylo by normální, kdyby člověka nedostaly emoce. Měli jsme spolu super vztah. Ale nebyl jsem jediný, kdo byl z trenérova loučení vykolejený.

Nemrzí vás zpětně, že jste se o rok spolupráce připravil odchodem do Augsburgu, kde jste se neprosadil?

Dostal jsem dobrou nabídku a angažmá mi prostě nevyšlo. Nelituju. Myslím, že i tak jsem si užil Vrbovu Plzeň dostatečně.

Trenér přiznal, že jste byl mezi hráči, pro které měl slabost a občas nad jejich prohřešky přivřel oči. Vnímal jste to?

Byly mezi námi větší sympatie, ale já jsem toho nezneužíval. Jestli byl pro Davida Limberského trenér jako druhý táta, tak já bych se mohl označit za jeho nevlastního syna. Však nás spoluhráči často popichovali...

Reklama

Související témata: