Hlavní obsah

Český klubový fotbal slaví, v kvalifikaci Ligy mistrů bude mít zase dva zástupce!

Praha

Český fotbal už má jistotu, že v tabulce koeficientů již neztratí patnáctou příčku zajišťující dva týmy v předkole Ligy mistrů. Kromě vítězství Plzně se o to postarala také švýcarská Basilej, která vyřadila českého konkurenta z Izraele Maccabi Tel Aviv. Od sezóny 2015/16 tak do kvalifikace o milionářskou soutěž naskočí mistr i druhý tým ligové tabulky.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

O vylepšení koeficientu se postarali hlavně fotbalisté Plzně.

Článek

Mistrovský celek však i nadále bude mít v kvalifikaci výhodnější postavení - bude totiž figurovat v mistrovské části, v níž by měl potkávat papírově slabší soupeře.

Postupující tým z druhého místa bude zařazen do nemistrovské části a bude muset absolvovat náročnější zápasy. O Ligu mistrů tak může bojovat například se třetími a čtvrtými týmy z nejlepších evropských soutěží.

Další příznivou zprávou je, že počet týmů nastupujících do kvalifikace Evropské ligy zůstává stejný - tři. Minimálně do kvalifikace o evropské soutěže tedy zasáhne nově pět českých celků. A Plzeň, která postoupila do osmifinále EL, může koeficient stále vylepšovat.

Změna ale platí až od sezóny 2015/16, v příští sezóně zůstává stávající počet postupujících - mistr do předkola Ligy mistrů, tři další týmy v kvalifikaci o Evropskou ligu.

V nadcházejícím ročníku mohou čeští zástupci usilovat o další posun. K tomu, aby šampión šel přímo do základní skupiny LM, by se museli posunout minimálně na dvanácté místo.

Reklama

Související témata: