Hlavní obsah

Čech: Rozhodčí nemohl Garcíův gól vidět

PRAHA/LONDÝN

Dotáhnout skvělou sezónu do perličky v podobě finále Ligy mistrů se nepodařilo brankáři Chelsea Petr Čechovi. Český reprezentant byl den po prohře s Liverpoolem ještě pořád zklamaný, na duši smutek srovnatelný s porážkou v semifinále mistrovství Evropy. "To bylo ale ještě tragičtější, protože jsme s výsledkem už nemohli nic dělat," vracel se ve vzpomínkách k šampionátu v Portugalsku.

Foto: www.petr-cech.cz

Brankář londýnské Chelsea Petr Čech

Článek

Liverpool vykročil za finálovým střetnutím v Istanbulu už ve čtvrté minutě, kdy za brankovou čáru zamířila střela Luise Garcíi. Míč sice odkopával z nejasné pozice William Gallas, sudí ale gól uznali. "Nijak detailněji jsem ten záběr nestudoval. Jistota asistenta mě ale překvapila, v okamžiku odkopu mu totiž stál Gallas celým tělem ve výhledu. Z televize to spíš vypadalo, že míč brankovou čáru nepřešel," říkal opatrně Čech.

K situaci už se ale nechce příliš vracet. "Ze soutěže jsme vyřazeni a žádné protesty nebo odvolání nás do ní nevrátí. Takové góly bohužel padají. Stojí snad za to upozornit, že fotbal je asi posledním sportem, kde rozhodčí nemají možnost ověřit správnost svého úsudku na videu. Přitom je na každém zápase patnáct kamer a kontrola by zabrala dvě minuty, které zhruba odpovídají jednomu odkopu od brány," píchl si český gólman do neústupnosti fotbalových funkcionářů.

Po utkání byl spatřen s asistentem sudího. "Nic jsme si nepovídali. Jen jsem před ním stál. Viděl jsem, že se k němu žene klubko spoluhráčů, tak jsem u něj raději zůstal, aby se ještě něco nesemlelo," vysvětlil.

Baroše nefauloval

Gólové situaci předcházel Čechův střet v šestnáctce s pronikajícím Milanem Barošem, podle kouče Liverpoolu Rafaela Beníteze nedovolený. "Ani ve snu mě nenapadlo, že by byl střet s Milanem na penaltu. Stál jsem na místě a on ve snaze vypíchnout míč ve výskoku upadl. V okamžiku střetu jsem nebyl v pohybu a sudí by podle mě situaci pokutovým kopem potrestat nemohl," je přesvědčen Čech.

S reprezentačními kolegy, kteří ovšem stáli v úterý na druhé straně barikády, toho moc nenamluvil. "Milanovi jsem stačil akorát pogratulovat, pak už začali slavit. A Šmícu jsem ani neviděl, ten juchal někde u protější branky," přiblížil bezprostřední radost hráčů Liverpoolu

Gejzír radosti na straně jedné, na duši českého brankáře ale hluboká jizva. "Slzička neukápla, ale nějakou dobu se s tím budu vyrovnávat, přece jen šlo o semifinále Ligy mistrů. Přirovnal bych svůj vnitřní stav s náladou po prohře s Řeky v semifinále mistrovství Evropy. I když v Portugalsku to bylo ještě tragičtější, protože jsme s výsledkem už nemohli nic dělat. Na Anfield Road naděje žila dlouho. Z hřiště jsme ale i přes porážku odcházeli se vztyčenou hlavou, pro úspěch jsme udělali maximum," ví Čech.

Zapomíná při stěhování

Chelsea Reds po úvodní brance přehrávala, nedokázala ale vstřelit jediný gól, kterým by pojistila cestu do Turecka. "V kabině bylo po utkání smutno, situaci kolem jediného gólu jsme ale nerozebírali. Chybělo nám zkrátka štěstí, k postupu jsme neměli daleko. Osmdesát procent utkání jsme měli míč pod kontrolou, ale k ničemu to nevedlo," posteskl si český gólman.

"Liverpool hrál podobně jako ve finále Ligového poháru v Cardiffu - dal rychlý gól a pak posílal míče do tribun. Tentokrát ale udržel vedení až do konce," připomněl Čech vlastní gól kapitána Stevena Gerrarda, který v pohárovém finále vrátil Chelsea do hry.

Nakonec je ale vše zlé k něčemu dobré. "O to víc si užijeme ligový titul. Odehráli jsme fantastickou sezónu, máme dva poháry a po padesáti letech titul. Soupeře v lize jsme doslova převálcovali, včetně obhájců z Arsenalu. Zklamání vyprchá, ale pocit z úspěšného roku zůstane," věří Čech.

Londýnský celek oficiálně převezme pohár pro vítěze Premier League při sobotním utkání s Charltonem a na Stamford Bridge se proto chystá sláva. Čecha ale čekala příjemná povinnost i ve středu. "Zapomínám na vyřazení stěhováním. Konečně jsme dostali klíče od našeho domečku a tak se volný den krásně hodí. Večer pak přiletí rodiče, aby s námi s manželkou byli také při oslavách titulu," uzavřel Čech.

Reklama

Související témata: