Hlavní obsah

Brilantní, monstrózní, stateční! Mourinho se po postupu rozplýval nad výkonem Chelsea

Praha

Nekonečná euforie zalila stadión Chelsea po úterní odvetě čtvrtfinále Ligy mistrů. Takřka celý Stamford Bridge oslavoval své hrdiny a jejich trenéra Josého Mourinha, který nikdy v životě nekončil v evropských pohárech už mezi osmi nejlepšími týmy. Ani pařížské Saint-Germain nedokázalo historii přepsat. Ač přijel francouzský tým do Londýna po vítězství 3:1 sebevědomě, z nejprestižnější klubové soutěže Evropy se pakuje.

Foto: Stefan Wermuth, Reuters

Útočník Chelsea Demba Ba v objetí spoluhráčů a kouče Joseho Mourinha poté, co vstřelil postupový gól Chelsea do semifinále Ligy mistrů.

Článek
Fotogalerie

„Byl to fantastický zápas. Všichni se nyní cítíme neuvěřitelně," rozplýval se André Schürrle z Chelsea, který vstřelil první gól v dresu londýnského klubu v Lize mistrů. Nasměroval tak svůj tým k postupu, o němž rozhodl v 87. minutě Demba Ba.

Přesně v duchu své nejsilnější stránky. Ukázal bravurní orientaci v pokutovém území a velký důraz, když hostující stoper Alex minul míč směřující za svá záda a obránce Maxwell šel do skluzu pozdě. „Všechno se seběhlo strašně rychle. Byl jsem už na zemi, když jsem uviděl míč. Jen jsem se modlil, abych trefil branku," popisoval pro bbc.com klíčový okamžik osmadvacetiletý útočník pocházející ze Senegalu.

„Nedostal jsem v letošní sezóně mnoho šancí. Nehrál jsem tak často, jak bych si představoval. Ale když příležitost přišla, dokázal jsem ji využít," lebedil si Demba Ba, jenž v průběhu sezóny nastoupil ve všech soutěžích za Chelsea pouze čtyřikrát v základní sestavě a devatenáctkrát šel do hry z lavičky. Vstřelil šest gólů. Tři v Premier league, tři v Lize mistrů.

Pro takové zápasy žijeme, rozplýval se Terry

„Proti Paříži rozhodně zaznamenal největší a nejdůležitější gól své kariéry. Byl ve správný čas na správném místě," chválil spoluhráče John Terry, kapitán postupujícího týmu. „Byl to výborný výkon. Pro takové zápasy žijeme," vykládal Terry.

Skvěle dirigoval precizní obranu Chelsea, která prakticky nepustila soupeře do šance. „Byli jsme důkladně připraveni. Na všechny možné vývoje. A hlavně jsme všichni věřili v postup. Když nás vede Mourinho, ani nemůžeme jinak. Vyhrál tuto soutěž v minulosti. S ním v zádech prostě musíme věřit a bojovat. Ukázali jsme velký charakter," rozplýval se Terry nad přínosem trenéra Chelsea.

„Ani když jsme trefili dvakrát břevno, nikdo nevěšel hlavu. Museli jsme po přestávce hodně riskovat, posledních pět minut bylo šílených, ale hráli jsme od úvodního hvizdu do posledního skvěle," chválil tým brankář Petr Čech. „Dvakrát jsme nastřelili břevno, ale nevzdávali jsme se. Mourinho nás neustále nabádal k trpělivosti," přitakával Schürrle, že ani okamžiky, kdy jeho a Oscarovu střelu zastavila branková konstrukce pařížské branky, nevzala Chelsea odvahu.

Mourinho neslavil, ale radil

Však také Mourinho postupový gól oslavil padesátimetrovým během z lavičky až k rohovému praporku, kde chumel hráčů Chelsea zalehl střelce postupové trefy. „Neběžel jsem za svými hráči, abych s nimi slavil, ale chtěl jsem jim z bezprostřední blízkosti dát pokyny pro zbývající minuty. Nechtěl jsem, abychom riskovali. Demba Ba a Torres měli hrát před obránci, chtěl jsem je využít v jiném prostoru," tvrdil Mourinho s odstupem minut.

Už před zápasem neskrýval víru v postup svého mužstva. Chelsea nakonec zopakovala výkon z jara 2012, kdy po prohře v Neapoli v osmifinále Ligy mistrů smazal londýnský tým doma stejné manko jako v případě konfrontace s Paris Saint-Germain. „Skutečně jsem věřil. Asi nikdo nečekal, že dostaneme ve Francii v prvním duelu třetí gól. Takže jaký byl důvod pochybovat o našem úspěchu," kladl si Mourinho řečnickou otázku.

Byl nadšený výkonem svého týmu. „Dali jsme do zápasu všechno. Obránci byli brilantní, záložníci dřeli jako zvířata a David Luiz hrál doslova jako monstrum. A útočníci ukázali statečnost," rozebíral duel Mourinho a nepochyboval o oprávněnosti postupu svého týmu. „Každému, kdo o nás pochyboval, jsme ukázali velký charakter. Tým, který se snažil jen bránit, byl potrestán. Postup slaví mužstvo hrající srdcem. Jsme zaslouženě v semifinále," pochválil svoji Chelsea Mourinho.

Reklama

Související témata: