Hlavní obsah

FC Liverpool i AC Milán už jsou v dějišti finále

ISTANBUL

Istanbul je na nohou. Poprvé v historii bude hostit vrchol nejprestižnější fotbalové klubové soutěže, kterou je Liga mistrů. V pořadí 49. finále svedlo dohromady šestinásobného vítěze PMEZ a Ligy mistrů AC Milán, který je favoritem, se čtyřnásobným držitelem trofeje, ale letos outsiderem FC Liverpool.

Článek

Zápas začíná ve středu ve 20.45 h SELČ, rozhoduje ho Španěl Manuel Enrique Mejuto González a přímo ho vysílá ČT2.

Oba týmy dorazily leteckými speciály do dějiště finále v pondělí, když dopoledne ještě trénovaly doma. Liverpool to měl do Turecka o více než hodinu a půl dál. "Pokud let trvá déle než tři hodiny, létáme už k pohárovým zápasům v pondělí. V klidu se ubytujeme, odpočineme si a den před utkáním absolvujeme předzápasový trénink," řekl Právu český kanonýr ve službách Liverpoolu Milan Baroš.

Baroš má velkou naději stát se prvním českým fotbalistou, který si zahraje finále Ligy mistrů. Jaroslav Plašil z Monaka ho loni proseděl na lavičce. Rok před ním musel Pavel Nedvěd kvůli kartám jen na tribunu a Juventus prohrál právě s AC Milán po penaltovém rozstřelu. Trefil se Ševčenko.

Dostat se na trávník

"Byl bych moc zklamaný, kdybych si nezahrál," přiznal Baroš. Větší šance dostat se do základu se však dávají Cissému. "Hrál jsem finále Poháru UEFA, tohle by byl na klubové úrovni vrchol. Chtěl bych alespoň pár minut a samozřejmě vítězství," dodal Vladimír Šmicer.

Finále provázejí přísná bezpečnostní opatření. Turečtí pořadatelé jsou si vědomi, co by znamenal sebemenší problém. Získat finále pro tureckou metropoli stálo hodně diplomatického úsilí a museli dát víc záruk než kterýkoliv jiný pořadatel z vyspělé země. Připraveny jsou tisíce policistů, fanoušky obou táborů doprovázejí policejní specialisté z jejich zemí.

Nejproblematičtější rowdies z Británie by se do Istanbulu vůbec neměli dostat. Liverpool už také nemá tak horkokrevné fanoušky. Memento tragédie z roku 1985 z Bruselu, kde zahynulo při útoku právě liverpoolských rowdies na příznivce Juventusu 39 osob, je stále živé.

Obchodníci mají žně

Místa ubytování obou týmů policie pečlivě střeží. Z hotelů udělala doslova pevnosti. V průběhu úterý a hlavně ve středu očekává Istanbul nápor deseti tisíců fanoušků obou táborů. Z Anglie i Itálie přiletí v desítkách speciálů. Ruce si mnou hoteliéři. Ubytovací kapacity jsou beznadějně vyprodané a ceny za poslední tři týdny vzrostly o 25 až 75 procent.

Na velkou žeň se těší i prodavači suvenýrů a hlavně proslulý istanbulský Velký bazar. Turecká metropole zažije zřejmě největší nápor turistů ve své historii. Stadión Atatürk Olimpiyat s kapacitou 80 597 sedadel je prý už vyprodán.

Reklama

Související témata: