Hlavní obsah

Pro Liverpool je příliš pozdě, tvrdí zástupce UEFA

PRAHA

Stále nejasná je situace kolem čerstvého vítěze Ligy mistrů - Liverpoolu. Ten se v Premier League neprobojoval na příčku, zaručující mu účast v příštím ročníku prestižní soutěže. Skončil v lize až pátý, což je málo. Podle pravidel UEFA mohou reprezentovat zemi maximálně čtyři kluby. Liverpool by tak chyběl, přestože slavnou soutěž vyhrál.

Článek

V úvahu připadala výměna jako v roce 2002, kdy ve Španělsku tehdejšího vítěze LM Real Madrid přihlásila národní federace do Ligy mistrů místo Zaragozy, aby Bílý balet mohl obhajovat titul. Něco podobného už dříve anglická federace odmítla.

Měla by UEFA změnit pravidla a povolit pátý klub z jedné země?
Hlasujte v anketě na konci článku!

Příliš to nevypadá ani na změnu pravidel UEFA, což nedávno naznačil předseda evropské federace Lennart Johansson. Tlak na vedení fotbalové asociace v posledních dnech vzrostl, když členové předních evropských klubů G-14 žádají zařazení Liverpoolu do dalšího ročníku LM.

Lobbuje také předseda Anglické fotbalové asociace Geoff Thompson, který je mimochodem viceprezidentem UEFA. Thomspon žádá, aby v příštím ročníku startovalo pět klubů z Anglie.

Liverpool bude muset počkat

Liverpool bude muset počkat přibližně další tři týdny, než se rozhodne o jeho osudu. Rozuzlení zapletené situace má na starosti patnáctičlenná komise, která zasedne k jednání 17. června v Manchesteru.

Přidání pátého anglického klubu podporuje předseda Johansson, jehož názor je pro většinu velice důležitý. Například ale prezident Maltské fotbalové asociace Joseph Mifsud, který je v komisi od roku 1994, nesouhlasí.

"Pravidla jsou pravidla a měla by se dodržovat," řekl Mifsud rozhlasové stanici BBC Radio5. UEFA by podle něj měla dodržet současné znění pravidel, a to i v případě, že vítěz Ligy mistrů nebude moct svůj triumf obhajovat. "Pokud to pravidla dovolují, je to v pořádku. Pokud ne, nedá se nic dělat."

"Věřím, že se současnou situací může něco udělat Anglická federace. UEFA za současného stavu pravidel nic dělat nemůže. Samozřejmě, pokud se pravidla nezmění. Nesouhlasím ale, aby se pravidla měnila během sezóny," uvedl Mifsud. "Mně se zdá, že je už pro Liverpool příliš pozdě," uzavřel Mifsud.

Reklama

Související témata: