Hlavní obsah

Sparta - Tallinn 7:0Lafatova střelecká show - pěti góly poslal Spartu s předstihem do dalšího předkola Ligy mistrů

MinutaMin. Tým Hráč Akce
22. Lafata 1 : 0
44. Lafata 2 : 0
45. Lafata (penalta) 3 : 0
55. Tipurič (vlastní) 4 : 0
57. Lafata 5 : 0
61. Lafata 6 : 0
87. Přikryl 7 : 0
Záznam online reportáže

Praha
Aktualizováno

Letenský kapitán David Lafata čistým hattrickem už v první půli a dalšími dvěma trefami po přestávce v podstatě poslal Spartu do další kvalifikační fáze Ligy mistrů. Estonský mistr totiž nepředstavoval pro Pražany soupeře. I když se v úvodním duelu 2. předkola snažil, aby neschytal na Letné až příliš ostudný příděl, se sedmibrankovým výpraskem nakonec odjel. Lavičkův tým se tak cestou za vysněnou Champions League může už pomalu chystat na dalšího protivníka. Dvaatřicetiletý Lafata jako teprve druhý hráč od vzniku Ligy mistrů v roce 1992 dokázal v jednom utkání pětkrát skórovat. Něco podobného se dosud povedlo před dvěma lety jen barcelonské hvězdě Lionelu Messimu.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Sparťanský útočník David Lafata slaví gól proti Levadii Tallinn v úvodním zápase druhého předkola Ligy mistrů.

Článek
Fotogalerie

Tři minuty se nedostali Estonci z vlastní šestnáctky. Teprve v páté překročili půlící čáru, ale po rohovém kopu hned ohrozili sparťanskou bránu. Docela kontrast se čtyřmi domácími rohy, po nichž žádná přímá střela na Smiška nemířila, i když pravdou je, že tečovaný pokus Costy metr vedle tyče ho přece jen vystrašil.

Hattrick završený penaltou

I tato stručná statistika ovšem názorně vypovídá o tom, jak se duel na Letné odvíjel. Od samého začátku se pochopitelně hrálo jen na jednu branku, neboť Tallinn přijel pouze bránit, přičemž si nemínil nijak komplikovat život.

Dvaadvacet minut se Levadii dařilo držet bezbrankový stav, i když třeba Lafata měl k vedoucímu gólu hodně blízko. Ovšem ani hlavou, ba poté ani v poloze ležícího střelce ovšem Smiška nepřekonal. Hned při další útočné akci si však vše vynahradil, neboť po ideální přihrávce Krejčího nemohl prostě prázdnou bránu minout. Vždyť stačilo balón do sítě jen doklepnout...

Krátce před přestávkou pak vedení Sparty jistil z podobné situace. Před ukrajinským legionářem v bráně Tallinnu se ocitl zcela sám a měl tolik času a prostoru, že pohodlně skóroval i podruhé. V nastaveném čase pak Lafata čistý hattrick završil, neboť penaltu odpískanou po faulu na Dočkala s přehledem rutinéra proměnil.

Vlastenec ho o šestý gól obral

Po půli Lafata ve svém velkém střeleckém partu pokračoval. Zlomeným a zcela odevzdaným Estoncům, kteří i na pomyšlení na čestnou prohru zcela rezignovali, nasázel další dva góly, přičemž i s čtvrtým v pořadí koketoval. Sudí ho ale nakonec přiřkl Tipuričovi, který hlavičku sparťanského snajpra nešťastně tečoval do vlastní brány.

Po zápase připomínajícím hru kočky s myší a vysoké výhře, kterou korunoval hlavičkující náhradník Přikryl, už není samozřejmě co řešit. Odveta příští týden v Tallinnu představuje pouhou formalitu, takže Sparta může už teď vyhlížet soupeře pro další kvalifikační předkolo.

2. předkolo Ligy mistrů, úvodní zápas:
Sparta Praha - Levadia Tallinn 7:0 (3:0)
Branky: 22., 44., 45.+3 z pen., 57. a 61. Lafata, 55. vlastní Tipurič, 84. Přikryl. Rozhodčí: Hunter - Storey, Eakin (všichni Sev. Ir.). Bez karet. Diváci: 10 152.
Sparta: Bičík - Kadeřábek, Holek, Švejdík, Costa - Matějovský, Vácha, Hušbauer (69. Mareček) - Dočkal, Krejčí (79. Přikryl) - Lafata (72. Bednář). Trenér: Lavička.
Levadia: Smiško - Podholjuzin, Tipurič, Artjunin, Pikk - Kulinitš (58. Teever), Vukobratovič, Raudsepp, Antonov (82. Kaljumäe), El-Husjaní (63. Penič), Subbotin. Trenér: Kristal.
Další úterní výsledky 2. předkola LM najdete zde.
Postoupí fotbalisté pražské Sparty do základní skupiny Ligy mistrů?
Ano
71,4 %
Ne
28,6 %
Celkem hlasovalo 12043 čtenářů.

Reklama

Související témata: