Hlavní obsah

První gól beru na sebe. Když to říkáte, pravil sparťan Vácha

Praha

Fotbalistům se mezi novináře po velkých prohrách moc nechce. Pětadvacetiletý záložník Sparty Lukáš Vácha ale den po utkání přišel. Ve středu v Malmö určitě nebyl nejhorší, ale do jarní formy má, stejně jako většina spoluhráčů, daleko. Podobně jako loni s Hackenem, Pražané inkasovali po jeho chybné přihrávce... „Když to říkáte, že ten gól mám vzít na sebe, tak ho vezmu na sebe... Takových balónů odehraji sto za zápas. Jednou nepřijde správná přihrávka a už je z toho chyba. V Evropě se to trestá,“ pravil tichým hlasem.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Zleva Markus Rosenberg z Malmö a Lukáš Vácha ze Sparty bojují o míč.

Článek

Jak se vám spalo po vyřazení?

V letadle jsem si vzal prášek na uklidnění, takže bezprostředně s tím nebyl problém. Ráno to bylo mnohem těžší. Můj táta říká: Není nic staršího, než včerejší výhra nebo prohra. Podle toho se musím řídit a koukat do budoucnosti. Ale nebudu popírat, že zklamání je pořád velké.

Co podle vás bylo hlavní příčinou středeční prohry?

Nedokázali jsme vstřelit branku na hřišti soupeřem, i když jsme šance měli, zápas jsme nezvládli. Malmö nám dalo dvě v Praze a pak i dvě doma. To rozhodlo. Domácím hodně pomohl gól ještě v první půli a pak dali druhý brzy po změně stran. Pro ně pak hrály i  drobné nuance, nám se nedařilo skoro nic.

Sparta se nedočkala Ligy mistrů ani po devíti letech. Co jí chybí k poslednímu kroku?

Na double čekala sedm let, na titul čtyři. Na Ligu mistrů bude ještě chvíli čekat.

Neznehodnotilo středeční vyřazení zmíněné double?

Nesplnili jsme jeden cíl a jeden sen. Že to znehodnotilo úspěchy, kterých jsme dosáhli před tím, je nesmysl. My se teď musíme vyrovnat s kritikou, která logicky přišla. Člověka to buď posílí, nebo se z toho... Jak to říct slušně... Bude se v tom prostě patlat. Vážím si i lidí, kteří napíší nejen, když vyhráváme.

Napadlo vás, že jste vyřazením ohrozili pozici kouče Vítězslava Lavičky?

To snad ne. Byla by hloupost, kdyby ji opustil.

Nezvládli jste klíčový zápas léta, vypovídá to něco o kvalitě a charakteru týmu?

Charakter týmu se ukáže teď, jak budeme zvládat nejbližší zápasy, ať v domácí lize nebo v bojích o tu Evropskou.

Vaši spoluhráči po prohře v Malmö říkali, že Evropská liga je jen malá náplast...

Takhle to nevnímám, spíš to říkali v emocích bezprostředně po utkání. Pořád je to šance, hrát v pohárové Evropě. Ale musíme se do ní probojovat. Pořád to bude hodně těžké. Je jedno, koho dostaneme, i kdyby to znovu byli Švédové, musíme zápasy zvládnout.

Můžete ale vůbec odčinit vyřazení z Ligy mistrů před fanoušky, i když postoupíte do základní fáze Evropské ligy?

Doufám, že nám nepřestanou fandit, říkají o sobě, že jsou sparťané...

Znovu jste vypadli se švédským klubem. Loni to byl v předkole Evropské ligy Hacken. Vidíte v těchto dvou vyřazeních nějakou spojitost?

Zápasy byly hodně podobné. S Malmö jsme měli doma přidat ještě jeden gól, nebo jeden neinkasovat, abychom jeli do Švédska s větším náskokem. Doma jsme ve druhém poločase ukázali, že na to sílu máme. Měli bychom ještě lepší výchozí pozici, a to i ve srovnání s odvetou v Hackenu, kam jsme jeli po domácí remíze. V Malmö byla mnohem bouřlivější atmosféra, ale na to jsme byli připravení.

Vaše červená karta v nastavení už byla důsledkem určité frustrace?

Nebyla to frustrace. Chtěl jsem mu vypíchnout míč, on se otočil a upadl. Byla z toho červená.

Bude hodně těžké setřást zklamání a připravit se na další zápasy tak, abyste je zvládli? Už v sobotu jedete do Příbrami, která obrala o body Plzeň i Liberec a chystá se na vás...

Jsme fotbalisti, je to naše práce. Uděláme maximum, abychom vyhráli. Každý se připraví tak, abychom v lize bodovali. Titul je znovu náš cíl.

Reklama